Εντονες πιέσεις ασκεί η τρόικα στην κυβέρνηση να προωθήσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις εν όψει της τέταρτης δόσης του Μαρτίου. Αν και τα στελέχη της, μετά τον έλεγχο που πραγματοποίησαν τις τελευταίες μέρες, δίνουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της τρίτης δόσης, ωστόσο κάνουν λόγο για ασθενή είσπραξη εσόδων που μπορεί να καλύφθηκε εν μέρει από την περαιτέρω της προβλεπόμενης περικοπή δαπανών, σημειώνοντας ότι αυτή η πολιτική «δεν είναι σωστή». Για να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει...
κατά την τρόικα να προωθηθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τόσο στο σκέλος των εσόδων (αναδιάρθρωση φορολογικού μηχανισμού και διεύρυνση της φορολογικής βάσης) όσο και στο σκέλος των δαπανών. Μάλιστα, στο κείμενο των συμπερασμάτων που «άφησε» η τρόικα αναχωρώντας από την Αθήνα υποστηρίζει ότι ναι μεν το πρόγραμμα βρίσκεται σε «γενικές γραμμές σε καλό δρόμο», όμως πλέον η υλοποίησή του εισέρχεται σε «κρίσιμη καμπή». Ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. κ. Σ. Ντερούζ, μιλώντας στην «Κ», σημείωσε ότι «κάνατε πολλά», αλλά συμπλήρωσε «χρειάζονται περισσότερα. Μην εφησυχάζετε». Πλέον η τρόικα ζητεί να προωθηθούν άμεσα οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας (νοσοκομεία και ασφαλιστικά Ταμεία) και η αναδιοργάνωση των ΔΕΚΟ. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, κ. Π. Τόμσεν, δήλωσε χθες ότι στον επόμενο έλεγχο θέλει να δει λεπτομέρειες για τα δύο παραπάνω ζητήματα, αναφέροντας ότι πλέον η Ελλάδα βρίσκεται σε «σταυροδρόμι» και δεν μπορεί να επιστρέψει στο παρελθόν. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο -οπότε και θα πραγματοποιηθεί ο επόμενος έλεγχος-η κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει έργο σχετικά με:
1. Την κατάργηση ή συγχώνευση δημόσιων φορέων. Η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει λίστα με τους οργανισμούς αυτούς, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα διαχείρισης προσωπικού του Δημοσίου.
2. Την αναδιοργάνωση του φορολογικού μηχανισμού, που θα προβλέπει καταργήσεις και συγχωνεύσεις εφοριών και τελωνείων, οι οποίες θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.
3. Τα προγράμματα αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ για την εξοικονόμηση 800 εκατ. ευρώ. Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο «λουκέτου» σε δημόσιες επιχειρήσεις, καθώς σύμφωνα με την τρόικα αποτελούν «δυσβάσταχτο βάρος για την οικονομία».
4. Την εφαρμογή του κανόνα της 1 πρόσληψης για κάθε 5 αποχωρήσεις. Ο κανόνας θα ισχύσει του χρόνου και για τις προσλήψεις στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και των Σωμάτων Ασφαλείας, ενώ ως νέες προσλήψεις θα θεωρηθούν οι μετατάξεις των υπαλλήλων από τις ΔΕΚΟ στον στενό δημόσιο τομέα. Πάντως, ο κ. Τόμσεν, αν και ανέφερε χθες ότι στον δημόσιο τομέα υπάρχει πλεονάζον προσωπικό που θα πρέπει να μειωθεί, δεν ζήτησε απολύσεις.
5. Το πρόγραμμα εξοικονόμησης 2,1 δισ. ευρώ από τον χώρο της υγείας, μέσω της εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και των μειωμένων προμηθειών σε νοσοκομεία και ασφαλιστικά Ταμεία.
6. Τη θέσπιση νόμου που θα προβλέπει ότι υπό προϋποθέσεις οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών. Η τρόικα ζητάει την ευθυγράμμιση των μισθών με την παραγωγικότητα.
7. Την κατάρτιση του νομοσχεδίου τον Ιανουάριο για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.
8. Τα μέτρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
9. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, με στόχο την άντληση 7 δισ. ευρώ έως το 2013.
10. Τα μέτρα απόδοσης 11,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012 - 2014. Πρόκειται για τα μη καθορισμένα μέτρα του Μνημονίου, τα οποία η τρόικα ζητεί από τώρα να περιγραφούν
"Καθημερινή"
Τετάρτη, Νοεμβρίου 24, 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών