Όχι φυλακές για τους Εθνικιστές - Το χρονικό της σκευωρίας κατά της τρίτης πολιτικής δύναμης

Οι Νεκροί για την Ιδέα μας θυμίζουν το χρέος της θυσίας απέναντι στα Ιδανικά μας...


Θερμή παράκληση προς όλους τους αναγνώστες...Διαβάστε οπωσδήποτε την ανάρτηση: "Σιωνισμός και Παγκοσμιοποίηση"

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 16, 2009

Οι θέσεις Σαμαρά για την καταπολέμηση της διαφθοράς

Στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε τα εξής:

1. Να αλλάξει ο Νόμος περί Ευθύνης υπουργών, στα πλαίσια μιας αναγκαίας Συνταγματικής Αναθεώρησης, έτσι ώστε ο χρόνος παραγραφής που ισχύει για κάθε πολίτη να ισχύει, ο ίδιος, και για τους υπουργούς.
2. Να γίνεται δημοσιοποίηση του τελικού κόστους των μεγάλων έργων και των προμηθειών του Δημοσίου, σε σχέση με το αρχικό κόστος κατακύρωσης του διαγωνισμού.   
3. Να δοθούν αυξημένες αρμοδιότητες στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να προλαμβάνεται το φαινόμενο αδράνειας των ελεγκτικών μηχανισμών του Δημοσίου. Να μπορεί ο ίδιος να απαιτήσει πειθαρχικές διώξεις, ώστε να τερματιστεί έτσι η συντεχνιακή άποψη περί «ατιμωρησίας».
4. Να εξασφαλιστεί Οικονομική Αυτοτέλεια με πόρους σταθερούς για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να υπάρχει και να τηρείται Προϋπολογισμός και Απολογισμός. Διαφορετικά χάνεται ο λογαριασμός και η ευθύνη…
5. Να δημιουργηθεί ηλεκτρονικό Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολίτη (e-ΚΕΠ), ώστε η εξυπηρέτηση του πολίτη, η ενημέρωσή του και η αδειοδότησή του από οποιαδήποτε υπηρεσία, να αναγνωρίζεται από το Α.Φ.Μ. του (κωδικός ταυτοποίησης) και να γίνεται ηλεκτρονικά.
6.Να γενικευθεί η εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος παντού – και στα νοσοκομεία και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στα Ιδρύματα και σε όλους τους Δημοσίους Φορείς – ώστε να υπάρχει ανά πάσα στιγμή έλεγχος Ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσεως.
 Σε όλες αυτές τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας υπήρξε θετική ανταπόκριση από τον Πρωθυπουργό.
 Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις που έκανε ο Πρωθυπουργός:
 Πρώτον, για την πάταξη της φοροδιαφυγής: Συμφωνούμε στη θέσπιση ενός λογικού και δίκαιου πλαισίου τεκμηρίων διαβίωσης. Διαφωνούμε, όμως, κατηγορηματικά, με την ανεξέλεγκτη φοροεπιδρομή.
Δεύτερον, για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής: Συμφωνούμε, μεταξύ των άλλων, στην κυβερνητική πρόταση για ένταξη των μεταναστών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Αλλά εμείς θέτουμε ως απαραίτητες προϋποθέσεις, να υπάρξουν ευρύτερα μέτρα κοινωνικής τους ενσωμάτωσης και να ακολουθήσει η Ελλάδα την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία, σημειωτέον, είναι ιδιαίτερα προσεκτική.
Τρίτον, συμφωνήσαμε πλήρως με την πρόταση του Πρωθυπουργού για την ανάγκη να καταπολεμηθεί η πολυνομία που παράγει συνήθως διαφθορά, αλλά και ταλαιπωρία του πολίτη. Επιβάλλεται, πράγματι, να ξεκινήσει άμεσα η κωδικοποίηση των διάσπαρτων νόμων και Προεδρικών διαταγμάτων, που αφορούν κρίσιμους και ευαίσθητους τομείς της δημόσιας διοίκησης όπως οι πολεοδομίες, η φορολογία, το περιβάλλον κλπ. 
Τέταρτον, συμφωνήσαμε επίσης, στην αλλαγή του πλαισίου που ισχύει για το «Πόθεν Έσχες» των πολιτικών προσώπων, αλλά και όλων των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα, έτσι ώστε να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος του «πόθεν», αλλά και πραγματικές κυρώσεις για τους ενδεχόμενους παραβάτες.
Πέμπτον, ο Πρωθυπουργός πρότεινε διαρκή έλεγχο της εφαρμογής του  Προϋπολογισμού ανά τακτά χρονικά διαστήματα από αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή. Στην πρόταση αυτή συμφώνησα και προσέθεσα ότι πρέπει να γίνεται ουσιαστική συζήτηση και για τον έλεγχο του Απολογισμού και όχι μόνο του Προϋπολογισμού. Στην προσθήκη αυτή συμφώνησε ο κ. Παπανδρέου.
Επίσης, ο κ Παπανδρέου έκανε αναφορά και σε ενδεχόμενη πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για τη συγκρότηση Εξεταστικών Επιτροπών της Βουλής προκειμένου να διερευνηθούν υποθέσεις που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη, ακόμα και σε περιπτώσεις που οι ευθύνες έχουν παραγραφεί.
Από την πλευρά μου, υπογράμμισα ότι η Νέα Δημοκρατία απαιτεί διαφάνεια παντού! Και ότι σε περίπτωση που υπάρξουν τέτοιες πρωτοβουλίες, επιβάλλεται να ξεκινήσουμε από το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου του 1999-2000. Και από κει και πέρα, κάθε σχετική πρόταση που θα έρχεται στη Βουλή, θα κρίνεται από τη δικαιολογητική της βάση.
Δεν συζητήθηκε σε βάθος, αλλά το αναφέρω γιατί είναι πάγια θέση μου, ότι η διαφαινόμενη πρόθεση της Κυβέρνησης να αλλάξει τον εκλογικό Νόμο και να θεσπίσει μονοεδρικές περιφέρειες, αποτελεί οπισθοδρόμηση κι όχι πρόοδο σε θέματα διαφάνειας του πολιτικού συστήματος. Γι’ αυτό και η Νέα Δημοκρατία είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε μια προσέγγιση αλλαγής του εκλογικού Νόμου με βάση το Γερμανικό σύστημα.
Μετά από όλες αυτές τις προτάσεις που διατυπώθηκαν, τη συμφωνία που προέκυψε σε κάποιες απ’ αυτές και τις όποιες διαφωνίες που εκφράστηκαν, ξεκινά ένας κοινός αγώνας του πολιτικού κόσμου κατά της διαφθοράς.
Από δω και μπρος θα κριθούμε όλοι, από την ταχύτητα με την οποία θα κινηθούμε, για να φέρουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Γιατί αυτό ενδιαφέρει τον Ελληνικό λαό…

πηγή

Σαμαράς: Απασχόληση, Ανταγωνιστικότητα, Ανάπτυξη



Στην παρθενική του ομιλία στην Κ.Ο. της Ν.Δ. ο Αντώνης Σαμαράς είπε μεταξύ άλλων για την οικονομία:

Υπάρχει σαφής ευθύνη από την αβουλία της σημερινής κυβέρνησης που ούτε σχέδιο διεξόδου δείχνει να διαθέτει, ούτε καν ετοιμότητα να κυβερνήσει, αφού ακόμα μένουν σε εκκρεμότητα διορισμοί Γενικών Γραμματέων και αρμοδιότητες Υφυπουργών. Δύο μήνες και πλέον μετά την ανάληψη διακυβέρνησης της χώρας!
 Αυτήν ακριβώς τη διάχυτη, πλέον, αίσθηση αβεβαιότητας καθρεφτίζουν και οι διεθνείς αγορές, τόσο με τις υποβαθμίσεις του Ελληνικού χρέους από τους Οίκους αξιολόγησης, όσο κι από τις κερδοσκοπικές πιέσεις που ασκούνται.
 Η αναβλητικότητα της κυβέρνησης τιμωρείται πλέον. Και τιμωρείται σκληρά από τις αγορές.
Αρκεί να θυμόμαστε ότι κάθε φορά που ανεβαίνει το λεγόμενο spread – δηλαδή το «διαφορικό επιτόκιο» του ελληνικού χρέους – κατά 100 μονάδες βάσης, δηλαδή κατά 1%, αν παραμείνει στα επίπεδα αυτά αυξάνεται το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους για την επόμενη χρονιά κατά 550 εκατομμύρια ευρώ περίπου.
Για την ώρα θέλω μόνο να σας επισημάνω τα «τρία άλφα» της στρατηγικής μας για το διέξοδο από την κρίση: Απασχόληση, Ανταγωνιστικότητα, Ανάπτυξη!
 – Να μη γελιόμαστε με αύξηση της ανεργίας, δεν πρόκειται να βγούμε από την κρίση. Θα χειροτερέψουν τα ελλείμματα, δεν θα συρρικνωθούν. Χρειαζόμαστε, αντίθετα, αύξηση της απασχόλησης και μάλιστα με δημιουργία μακροπρόθεσμων και διατηρήσιμων θέσεων εργασίας.
 – Δεύτερον, Ανταγωνιστικότητα: Χωρίς βελτίωσή της – κι εδώ το κράτος παίζει σημαντικό ρόλο – δεν πρόκειται να ξεπεράσουμε την κρίση. Δεν πρόκειται καν να βγούμε από την κρίση. Και λέω ότι το κράτος παίζει σπουδαίο ρόλο, διότι το κράτος επιβαρύνει το «εξωγενές κόστος» των επιχειρήσεων. Κι αν θέλει να διαφυλάξει θέσεις εργασίας και να αποτρέψει μαζικά «λουκέτα» επιχειρήσεων, πρέπει να μειώσει τις φορολογικές και άλλες επιβαρύνσεις τους. Να τους δώσει την ευκαιρία να αντέξουν την κρίση και να βγουν με αναπτυξιακά άλματα μετά την κρίση. Αναφέρθηκα σχετικά με το ζήτημα αυτό σε πρόσφατη ομιλία μου στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο
 – Και τρίτον, Ανάπτυξη και διάχυση των ευκαιριών που προκύπτουν από την ανάπτυξη. Που σημαίνει, εξάλειψη των στρεβλώσεων παντού. Διότι δεν πρόκειται να εξαλείψουμε το γιγαντιαίο χρέος από τη μία μέρα στην άλλη. Αλλά με την ανάπτυξη μπορούμε να δημιουργήσουμε υγιείς πόρους για την εξυπηρέτησή του άμεσα, για την εξισορρόπηση των ελλειμμάτων βραχυπρόθεσμα, για το μηδενισμό των ελλειμμάτων μεσοπρόθεσμα. Αυτό δεν είναι ευχές, όπως ίσως σκεφθούν κάποιοι.
Είναι στρατηγική διεξόδου που δοκιμάστηκε σε πολλές περιπτώσεις και πέτυχε. Δεν βγήκαν οι οικονομίες από την κρίση με ασφυξία και φόρο-επιδρομές, αλλά πρωτίστως με Ανάπτυξη.
Πιο συγκεκριμένα, θα ήθελα να επισημάνω ότι υπάρχουν τρία πεδία που πρέπει να διερευνήσουμε για άμεσα μέτρα. Γιατί δεν μπορείς να λες μόνο τι δεν πρέπει να γίνει, χωρίς να υπονοείς τι πρέπει να γίνει.
Το ένα είναι ο τομέας των μη φορολογικών δημοσίων εσόδων…
Το άλλο είναι η δραστική περικοπή δαπανών από το μη μισθολογικό κόστος του δημοσίου τομέα.
Και το τρίτο είναι η έμφαση στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Που μόνο το ένα σκέλος της είναι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής…
Εν πάση περιπτώσει, από τα «τρία άλφα» που ανέφερα – Απασχόληση, Ανταγωνιστικότητα, Ανάπτυξη – από εσάς, κάθε διαφορετική κοινωνική ομάδα απ’ αυτές που εκπροσωπείται, δίνει έμφαση σε διαφορετικό.
Αλλά εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, οφείλουμε να προωθήσουμε και τα τρία με τρόπο συμπληρωματικό.
Έτσι μόνο θα μπορέσουμε να περάσουμε από διαφορετικά κοινωνικά αιτήματα σε ενιαία, ρεαλιστική και συνολική στρατηγική.
Γιατί ο κοινωνικός φιλελευθερισμός συνδυάζει την ανταγωνιστικότητα των αγορών με τη διάχυση των ευκαιριών και την ευημερία ολόκληρης της κοινωνίας. Που είναι κυρίως ευημερία συμμετοχής σε παραγόμενο πλούτο κι όχι αναδιανομή δανεικών σε βάρος των μελλοντικών γενεών.

πηγή