Όχι φυλακές για τους Εθνικιστές - Το χρονικό της σκευωρίας κατά της τρίτης πολιτικής δύναμης

Οι Νεκροί για την Ιδέα μας θυμίζουν το χρέος της θυσίας απέναντι στα Ιδανικά μας...


Θερμή παράκληση προς όλους τους αναγνώστες...Διαβάστε οπωσδήποτε την ανάρτηση: "Σιωνισμός και Παγκοσμιοποίηση"

Κυριακή, Ιουνίου 20, 2010

"ΜΑΣ ΑΣΚΟΥΝΤΑΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ" ΤΟΝΙΖΕΙ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ

"Συγκεκριμένοι κύκλοι επιχειρούν να ασκήσουν πιέσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά ώστε να λειτουργεί στις διαπραγματεύσεις υπό καθεστώς απειλών", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Στέφανος Στεφάνου, τονίζοντας ότι δεν είναι αυτή η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών και των εκπροσώπων τους.

Απάντηση της πλευράς μας στις πιέσεις και προθέσεις για επίρριψη ευθυνών, είπε ο κ. Στεφάνου, είναι η εμμονή στις διαπραγματεύσεις, η συνέπεια στη συμφωνημένη βάση λύσης, η συνεχής διεθνοποίηση του προβλήματος και η καταγραφή της εποικοδομητικής στάσης της πλευράς μας.

Η Άγκυρα ετοιμάζεται να "στριμώξει" την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ισχυρίζεται ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ντερβίς Έρογλου. Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη η ανταποκρίτρια του ΡΙΚ, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στην Άγκυρα, ο Έρογλου υποστήριξε ότι θα τεθεί από την Τουρκία ζήτημα συζήτησης των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, στα οποία αναγνωρίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η ανταποκρίτρια του ΡΙΚ μετέδωσε ότι ο Έρογλου φέρεται να δήλωσε ότι με αυτό τον τρόπο θα ασκηθεί πίεση στην ελληνοκυπριακή πλευρά στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

ΠHΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βρήκαν 8 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό της κόρης του Ακη

ΑΠΑΝΩΤΟΙ ΜΥΣΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ που αφορούν στην οικογένεια του κ. Ακη Τσοχατζόπουλου και τους στενούς συνεργάτες την εποχή της παντοδυναμίας του βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και την επιτροπή για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος

Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «ΘΕΜΑ», οι πρώτοι έλεγχοι για την οικογένεια ήδη αποκαλύπτουν και δεύτερο λαβράκι, καθώς μετά τα τουλάχιστον 10 ακίνητα που έχουν βρεθεί, έχει ανακαλυφθεί, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, ότι σε μια ελληνική τράπεζα βρέθηκαν καταθέσεις ύψους 8 εκατ. ευρώ της κόρης του πρώην υπουργού, Αρετής. Η κόρη του κ. Τσοχατζόπουλου είναι αρχιτέκτονας στο επάγγελμα (σπούδασε στο Βερολίνο) και, όπως λένε οι φορολογικές αρχές, το ετήσιο καθαρό της εισόδημα δεν ξεπερνάει τις 50.000-70.000 ευρώ κατ’ έτος (μέσος όρος των τελευταίων 10 ετών). Το γεγονός αυτό ήδη έχει προβληματίσει άνδρες των Αρχών για το πού βρέθηκαν αυτά τα χρήματα και τώρα προχωρούν σε εξονυχιστικούς ελέγχους και διασταυρώσεις προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα ποσά αυτά προέρχονται από νόμιμες πηγές.

Στην περιουσία της κόρης του κ. Τσοχατζόπουλου, όπως έχουν ανακαλύψει στο ΣΔΟΕ, προστίθεται ένα ακόμη διώροφο διαμέρισμα 272 τ.μ. στο Κολωνάκι, στην οδό Δεινοκρά- τους 60. Το διαμέρισμα, ενώ ανήκε στην offshore «Bluebell», η κυρία Αρετή Τσοχατζοπούλου το δήλωνε ως κατοικία από το 2001. Το 2005 το αγόρασε γνωστός κατασκευαστής αντί περίπου 560.000 ευρώ και το 2006 το μεταβίβασε στην κόρη του πρώην υπουργού αντί περίπου 628.000 ευρώ

Η κόρη του κ. Τσοχατζόπουλου διαθέτει, μεταξύ άλλων, στην οδό Κεφαλληνίας 38 και 40 δύο οικόπεδα, τα οποία το 2008 μίσθωσε για 15 χρόνια στην κατασκευαστική ΛΗΘΑΙΑ ΕΠΕ που συστάθηκε από την ίδια το 2007 προς 227.000 ευρώ για 15 χρόνια.

Μια δεύτερη κατασκευαστική, που ιδρύεται μεταξύ άλλων από την κυρία Αρετή Τσοχατζοπούλου το 2003, η ΑΤΕ-ΦΑ ΕΠΕ, φέρνει την κόρη του πρώην υπουργού στο ίδιο διοικητικό συμβούλιο με τη λογίστρια κυρία Ευφροσύνη Λαμπροπούλου.

Σκηνικό τρόμου στη Μέση Ανατολή

Τα αμερικανικά και ισραηλινά πολεμικά πλοία προελαύνουν από τη διώρυγα του Σουεζ, ενώ είναι πολύ πιθανό πυρηνοκίνητα υποβρύχια των ισραηλινών ήδη να βρίσκονται στη Ερυθρά θάλασσα.

Αν προστεθεί σε όλα τα παραπάνω η προκλητική δήλωση- προειδοποίηση του Ισραήλ στην κυβέρνηση του Λιβάνου, ότι σε περίπτωση προσπάθειας άρσης του αποκλεισμού της Γάζας, θα πρέπει να είναι έτοιμοι για τις "συνέπειες", καθώς και η επικείμενη συνάντηση του υπουργού εξωτερικών του εβραϊκού κράτους, Εχούντ Μπαράκ, με την Χίλαρυ Κλίντον αλλά και τον Ρόμπερτ Γκέιτς ,με αντικείμενο το ΙΡΑΝ, συνθέτουμε ένα 'τραγικό' παζλ που μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενείς εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η σημερινή δήλωση του αμερικάνου υπουργού Άμυνας Ρόμπερτ Γκειτς πως όλες οι πιθανότητες είναι ανοιχτές για λύση του "προβλήματος" του ΙΡΑΝ.

Μέχρι και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Νέος Πατριωτισμός για τον 21ο αιώνα

Toυ Πανου Παναγιωτοπουλου (από τη σημερινη "Κ")

Μια συζήτηση για την ιδεολογία δεν είναι μία επιδίωξη «ματαιόσπουδων». Ιδεολογία είναι η γενική αντίληψη με την οποία βιώνουμε και αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας. Αρα, σε μία περίοδο που τα πάντα αλλάζουν και ανατρέπονται, οι βασικοί ιδεολογικοί άξονες πρέπει να παρακολουθούν τη δυναμική των γεγονότων και της εποχής.
Οταν ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς μιλάει για τον Κοινωνικό Φιλελευθερισμό ανταποκρίνεται, άμεσα και με θετικό τρόπο, στα προτάγματα αυτής της δύσκολης εποχής, χωρίς να αφίσταται από τις ιδεολογικές καταβολές και τα πολιτικά θεμέλια του ιδρυτού της Ν.Δ., Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Και αυτό γιατί (μεταξύ των άλλων):- Η ιδεολογική αντίληψη του Κων. Καραμανλή παρακολουθείτο πάντοτε από την ανάγκη να προσδιορίσει το είδος του φιλελευθερισμού από τον οποίο εμφορείται το κόμμα, που ίδρυσε. Και να αντιδιαστείλει το είδος αυτό από τις ακρότητες της νεοφιλελεύθερης δογματικής, τις οποίες με τόση συνέπεια και επιμονή έχει απορρίψει στη δημόσια διαδρομή του και ο σημερινός πρόεδρος Αντ. Σαμαράς. Ο Κοινωνικός Φιλελευθερισμός αποτελεί τη μετεξέλιξη του Ριζοσπαστικού Φιλελευθερισμού, όπως τον συνέλαβε ο ιδρυτής της Ν.Δ.
- Η Ν.Δ. είναι το κατ’ εξοχήν αστικό κόμμα στη χώρα μας, που πιστεύει στην Ανοιχτή Κοινωνία και στις διαχρονικές αξίες της, σε σχέση με τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα.
- Η Ν.Δ. έχει σταθερή πεποίθηση ότι ο πλούτος στις κοινωνίες δημιουργείται, κατά κύριο λόγο, από την ιδιωτική πρωτοβουλία και την επιχειρηματικότητα. Το κράτος, ως επιχειρηματίας, δημιουργεί αναποτελεσματικότητα, παραγωγικό τέλμα και διαφθορά.
- Αν ο ιδιωτικός τομέας δεν αφεθεί να δημιουργήσει πλούτο, τότε δεν μπορούν να εφαρμοστούν πολιτικές αναδιανομής υπέρ των αδυνάτων. Γιατί, είτε δεν θα υπάρχει τίποτα να διανείμεις, είτε το κράτος θα κάνει κοινωνική πολιτική με δανεικά, υπονομεύοντας το μέλλον της χώρας. (π.χ. αυτά έκανε το ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία του ’80)

- Ελεύθερη αγορά δεν σημαίνει ασύδοτη αγορά. Η ιδεολογική ακρότητα της «αυτορρύθμισης των αγορών», που συγκαταλέγεται μεταξύ των γενεσιουργών αιτίων της πρόσφατης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, απορρίπτεται από τη Ν.Δ. Οσο είναι απαραίτητη η ραγδαία συρρίκνωση και (γιατί όχι;) ο εκμηδενισμός του «κράτους - επιχειρηματία», άλλο τόσο είναι επιβεβλημένος ο κοινωνικός έλεγχος επί των αγορών.
- Η Ελλάδα, ούτε χρεοκόπησε, ούτε θα χρεοκοπήσει. Εκείνο που χρεοκόπησε είναι το μοντέλο του κράτους, όπως λειτούργησε μέχρι σήμερα. Με τον γιγαντισμό, τη γραφειοκρατία, τα πελατειακά σύνδρομα, τις «μικρές δικτατορίες» των συντεχνιών, τη φυγοπονία, τη διαφθορά, την αναποτελεσματικότητα, την έλλειψη αξιολόγησης, την αναξιοκρατία, το σκοτεινό σύστημα των προμηθειών. Μια συνολική πρόταση για αποτελεσματική κοινωνική πολιτική στον 21ο αιώνα δεν σημαίνει διαιώνιση του κρατισμού και των δομών του, που παρήγαγαν ελάχιστα αποτελέσματα, σε σχέση με τα αδιέξοδα, που δημιούργησαν. Το εργασιακό μέλλον της νέας γενιάς δεν μπορεί να είναι η εργασία στο Δημόσιο. Γι’ αυτό και χρειάζονται νέοι θεσμοί, που θα συνδυάζουν την ευελιξία στην αγορά εργασίας, με την εξασφάλιση των κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, δηλαδή ο συνδυασμός ευελιξίας και κοινωνικής ασφάλειας (flexicurity).

Κακλαμάνης: Πρόβλημα εισβολής και κατοχής το Κυπριακό

Η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να είναι καρπός εκβιασμών, χρονικών ή άλλων, αλλά να προκύπτει από τη βούληση των δύο πλευρών, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της ελληνικής Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης.
«Το ζήτημα είναι τι κάνει η άλλη πλευρά και φυσικά τι κάνει ο κηδεμόνας της άλλης πλευράς, που είναι η ίδια η Τουρκία διά των δυνάμεων κατοχής», επεσήμανε.
Ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι το Κυπριακό, «πέραν από τη βούληση των πολιτών της Κύπρου σε οποιαδήποτε κοινότητα και εάν ανήκουν, είναι ένα πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής από στρατιωτικές δυνάμεις μιας χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ, με ένα στρατό οπλισμένο με όπλα του ΝΑΤΟ». Η λύση, συνέχισε, ουσιαστικά είναι στα χέρια, στη βούληση, της άλλης πλευράς.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να είναι δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ο κ. Κακλαμάνης συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και αύριο θα έχει χωριστές συναντήσεις με αρχηγούς πολιτικών κομμάτων.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένα καλό νέο

Διαβάστε εδώ και εδώ

Κυβέρνηση πολιτικών δημίων και απατεώνων

Του Γιώργου Δελαστίκ - "Πριν"


Δεν είναι μόνο ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας όλων των εποχών που έχει περάσει από την Ελλάδα ο Γιώργος Παπανδρέου, καθώς εφαρμόζει την ακριβώς αντίθετη πολιτική από αυτήν που είχε εξαγγείλει προεκλογικά για να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό, ο οποίος όντως τον εξέλεξε θριαμβευτικά.
Ο Γιωργάκης ...Τσολάκογλου αναδεικνύεται και στον πιο αδυσώπητο πολιτικό δήμιο των εργασιακών δικαιωμάτων των Ελλήνων. Δρώντας ως τυφλό όργανο του ΔΝΤ και της ΕΕ, καταλύει μεθοδικά όλες τις κατακτήσεις των εργαζομένων.

Ο Παπανδρέου είναι αδίστακτος. Είναι αποφασισμένος να μην αφήσει τίποτα όρθιο από όσα κέρδισαν με ανείπωτες θυσίες και ποταμούς αίματος οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια του εικοστού αιώνα. Είναι τέτοιο το μίσος του Γιωργάκη εναντίον των ελλήνων εργαζομένων, ώστε τα μέτρα που παίρνει απορρίπτονται -φραστικά τουλάχιστον, αλλά με επίσημο και δημόσιο τρόπο- ακόμη και από τους εκπροσώπους της μεγάλης μερίδας του... κεφαλαίου!

«Χαλασοχώρηδες»: μονά-ζυγά δικά τους

Tου Χρηστου Γιανναρα

Μοιάζει απειλητικά δυσοίωνο: Ακόμα και με δεδομένη την κατάρρευση, με τη χώρα να επιτροπεύεται, να έχει ανταλλάξει την εθνική κυριαρχία με δανεικά, ακόμα και τώρα, είναι αδύνατο να βρούμε κοινή γλώσσα συνεννόησης.
Τα κόμματα συνεχίζουν τον σκυλοκαβγά, όπως και χθες και πάντοτε, για φτηνές σκοπιμότητες ιδιοτέλειας. Οι συνδικαλιστές, με αρρωστημένη πώρωση, ιλιγγιώδη ασυνειδησία, εντείνουν στο έπακρο τον εκβιασμό για εξωπραγματικές διεκδικήσεις. Δημοσιογράφοι, κανάλια και ραδιόφωνα πουλάνε σκόπιμο κερδοφόρο πανικό ή βλακώδες ψυχολογικό νταϊλίκι. Πανεπιστημιακοί και λόγιοι στο παλκοσένικο της δημοσιότητας αναμηρυκάζουμε τα ίδια, δεκαετίες τώρα, άσπερμα και στείρα κλισέ επιπόλαιων, σχηματικών ερμηνειών της «κρίσης», μόνο για να δικαιολογήσουμε τον αυτευνουχισμό ή την υποταγή μας στην ημιμόρφωση, αν όχι σε συμφέροντα.
Λόγος ικανός να χαλινώσει το χάος της ασυνεννοησίας, δεν υπάρχει. Ούτε ήθος επαρκές, στον χώρο υψηλόβαθμων κρατικών λειτουργών ή εξωκομματικών με δημόσια αναγνώριση προσωπικοτήτων, για να διακινδυνεύσουν πρωτοβουλίες αναζήτησης κοινής γλώσσας, κοινής συνεννόησης για το πρακτέο. Να χαρακτηρίσουμε το φαινόμενο σαν γενική ηθική έκπτωση, δεν βοηθάει σε τίποτα – η καταφυγή στην ηθικολογία διευκολύνει μόνο την αποφυγή έμπρακτης ανάληψης ευθυνών και δράσης.
Ακόμα και οι μάζες οι πιο εξηλιθιωμένες από τον τζόγο, την «ποδοσφαιροφιλία», τα «εκδημοκρατισμένα» σχολειά, τον κρετινισμό της εμπορικής τηλεόρασης, ακόμα και αυτές, μπορούν από ένστικτο να ξεχωρίσουν την ειλικρίνεια από την ιδιοτέλεια. Καταλαβαίνουν ότι υπάρχουν λόγια του αέρα και λόγια που γεννάνε πράξη. Οπως υπάρχει και πράξη που πρέπει να προηγηθεί για να εγγυηθεί την αξιοπιστία του λόγου. Ομως, αυτά που όλοι τα καταλαβαίνουν από ένστικτο, είναι αδύνατο να τα αντιληφθούν οι ψυχικά χαλασμένοι (και χαλασοχώρηδες) επαγγελματίες της πολιτικής. Γι’ αυτό και χρειαζόμαστε τόσο πολύ τον λόγο αδέσμευτων στα κομματικά πολιτών, να θυμίζει ή να απαιτεί τα όσα οι εξουσιαστές μας οφείλουν να καταλαβαίνουν.

Α.ΣΑΜΑΡΑΣ:"Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ. ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΞΑΝΑΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΤΗΣ

Βαριά "καμπάνα" εισηγείται η επιτροπή Ανταγωνισμού για την Carrefour

Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο επιβολής «τσουχτερού» προστίμου φέρεται να βρίσκεται η ελληνική θυγατρική της πολυεθνικής Carrefour εάν τελικά υιοθετηθεί...εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για εναρμονισμένη πρακτική στον καθορισμό τιμών πώλησης και προμηθειών.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η υπόθεση εξετάζεται εδώ και καιρό από την αρμόδια υπηρεσία και οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να εκδοθούν μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες.

Ολο το σκεπτικό της εισήγησης φέρεται να κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με την «υπόθεση DIA», στην οποία επιδικάστηκε πρόστιμο πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φαίνεται να αποτελεί προηγούμενο πάνω στο οποίο κινούνται αρκετές υποθέσεις που εξετάζει η Επιτροπή.

Ο φάκελος Carrefour άνοιξε μετά από καταγγελίες των εταιρειών Σίσκος Γκρουπ Α.Ε., Θεσσαλονίκη Σούπερ Μάρκετ, Ακρίτας και Ακρίτας Υπεραγορά περί παράβασης των κανόνων ανταγωνισμού από την επιχείρηση Carrefour Μαρινόπουλος. Η καταγγελία αφορούσε το σύστημα δικαιόχρησης (franchise) στην αλυσίδα 5 Μαρινόπουλος.

Στις συμβάσεις δικαιόχρησης ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας μπορεί να ανοίξει υποκατάστημα της εταιρείας συμφωνώντας με αυτή σε μια σειρά από όρους. Για παράδειγμα καταβάλλει ένα ποσό ως δικαίωμα εισόδου (royalties), πληρώνει κάθε χρόνο ένα ποσό στην εταιρεία που εντάσσει το κατάστημά του και υποχρεώνεται να τηρεί συγκεκριμένες προδιαγραφές. Παράλληλα δεσμεύεται από ορισμένους κανόνες αναφορικά με τη διακίνηση των προϊόντων. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια όρια, βάσει νομολογιών και κανόνων ανταγωνισμού, ώστε να προστατεύεται και ο καταναλωτής και ο επιχειρηματίας από αθέμιτες πρακτικές.

Στην εισήγηση διαπιστώνεται ότι από την εξέταση των εμπορικών πρακτικών της Carrefour προκύπτουν στοιχεία που συνιστούν «κάθετο περιορισμό καθορισμού τιμών μεταπώλησης καθώς και κάθετο περιορισμό αμοιβαίων προμηθειών μεταξύ των δικαιοδόχων και διανομέων της Carrefour την περίοδο 2003-2008».

Στη νέα αυτή υπόθεση η εισήγηση περί «καθέτων περιορισμών» υποδηλώνει πως υπάρχουν στοιχεία ότι η μητρική εταιρεία επέβαλε στους επιχειρηματίες που εντάχθηκαν στο σύστημα του franchising τις τιμές λιανικής πώλησης προϊόντων, ενώ τους υποχρέωνε να προμηθεύονται προϊόντα μόνο από αυτήν. Με βάση τη νομολογία η μονομερής δέσμευση άμεσα ή έμμεσα τιμών λιανικής πώλησης κωδικών από τον προμηθευτή προς τον αγοραστή συνιστά επιβολή αυθαιρέτων όρων συναλλαγής.

Αρμόδιες πηγές σημειώνουν πως η υπόθεση, που βρίσκεται πλέον στο στάδιο της τελικής συζήτησης στην Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού «κουμπώνει» με αυτήν της DIA , καθώς το σύνολο των ευρημάτων και των στοιχείων που «δένουν» την περίπτωση εναρμονισμένης τακτικής έχουν ήδη ερευνηθεί στην άλλη πολυεθνική.

Τότε η εταιρεία είχε «επιβάλει μονομερώς στις δικαιοδόχους τις τιμές μεταπώλησης των προϊόντων της και μάλιστα σε ορισμένους εξ αυτών κάτω του κόστους (περίπτωση πωλήσεων προϊόντων DIA με κάρτα Club DIA), προκαλώντας σε αυτούς σημαντικές ζημίες», γεγονός που κρίθηκε ότι θεμελιώνει την «ύπαρξη καταχρηστικής συμπεριφοράς εκ μέρους της δικαιοπαρόχου».

Θυμίζουν, δε, πως στον «φάκελο DIA» η Επιτροπή είχε επιβάλει το 2008 πρόστιμο 5.192.346 ευρώ για τον καθορισμό των τιμών μεταπώλησης και επιπλέον ποινή σε περίπτωση συνέχισης ή επανάληψης της παράβασης.

Και η ξεφτίλα συνεχίζεται....

Το ιστορικό θωρηκτό – καταδρομικό «Γ. Αβέρωφ» ήρθε στην επικαιρότητα όχι για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την καθέλκυση του, και τα όσα πρόσφερε στους αγώνες του Έθνους για απελευθέρωση των νησιών του Ν.Α Αιγαίου, αλλά για το προκλητικό πάρτι του ζεύγους Πατίτσα - Χρουσαλά  στο κατάστρωμα του, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες που δημοσιεύει σήμερα το protothema gr., οι καλεσμένοι σεβάστηκαν με τον …πλέον προσήκοντα τρόπο τον χώρo, τιμώντας με τη σεμνότητα της παρουσίας τους τις μνήμες των ηρώων που έχουν περάσει από το ιστορικό θωρηκτό...



Τα κανόνια, οι κουπαστές, οι φλόκοι, γενικά κάθε γωνιά του μνημείου αυτού της ζωντανής ιστορίας της χώρας μας μοιάζει να ξαναγεννήθηκε μέσα από τα καλλίγραμμα σώματα των μοντέλων και των λαμπερών προσόντων τους που επιδείχθηκαν ανάμεσα στις τιμημένες στολές του Πολεμικού Ναυτικού, που έφεραν με το ποτήρι και με αιθέριες υπάρξεις ανά χείρας αξιωματικοί και ναύτες.



Προφανώς, ο αγώνας των ηρώων που χάθηκαν στις μάχες του Έθνους με το “Αβέρωφ” περνά πια σε άλλη διάσταση με την παρουσία μοντέλων, αρκετά εκ των οποίων έχουν, όπως μπορείτε να δείτε, φωτογραφηθεί στο Playboy σε ιδιαίτερα αποκαλυπτικές πόζες.



Λεό - Μαργαρίτα: Από τη χαρά …στη διαπόμπευση

Της Εβελίνας Ρίζου

Το πλοίο-σύμβολο  ου Πολεμικού  Ναυτικού, «Γεώργιος  Αφέρωφ», έγινε αγνώριστο προκειμένου να φιλοξενήσει το πάρτι της εταιρίας “Atlas Maritime”, της οικογένειας Πατίτσα, στο πλαίσιο των φετινών «Ποσειδωνίων». Μπορεί το «Αβέρωφ» να άντεξε τις ναυμαχίες στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο… μπορεί να βγήκε αλώβητο από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο καταφέρνοντας περήφανες νίκες, ωστόσο η …τορπίλη της εκδήλωσης που πραγματοποίησαν εκεί το μοντέλο-παρουσιάστρια, Μαριέττα Χρουσαλά και ο εφοπλιστής σύζυγός της, Λεό Πατίτσας, “βύθισε” την αξιοπιστία του Πολεμικού Ναυτικού, συνολικά.
συνέχεια

“ΕΠΕΣΕ Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΜΠΙΝΕΛΙΚΙΑ”!

Χιλιάδες Έλληνες (Έλληνες το γένος) έως χθες , μπαίναν και στολίζαν , με απίθανα κοσμητικά επίθετα τον πιο αποτυχημένο Πρωθυπουργό , όλων των εποχών.
Για λόγους σάτυρας , άξιζε τον κόπο να το δείτε (διότι η σάτυρα και η δημοκρατία δεν έχουν όρια) , δυστυχώς η σελίδα εξαφανίστηκε, είτε έπεσε βουλιάζοντας μέσα στους τόνους από διαμαρτυρίες των Ελλήνων , είτε ο ίδιος ο GAP αποφάσισε να την κατεβάσει.
Εάν συνέβει το δεύτερο, συνέβει διότι το paidi αποφεύγει την αλήθεια και προτιμά να ζει με την ψευδαίσθηση των ψεύτικων γκάλοπ που του δίνουν 45% (χαχαχα).
Η αλήθεια είναι μία, ο “μετανάστης” Πρωθυπουργός θα βρεί στην κάλπη , μόνο τις ψήφους των Αφγανών , Πακιστανών , Αλβανών και Αφρικανών, τους οποίους στην συνέχεια δεν θα τους βρει κανείς..
Επισκεφτήτε το λινκ
http://www.facebook.com/group.php?gid=155564846284
Αναγνώστης

Μάχη εθνικής κυριαρχίας

H δήλωση του κ. πρωθυπουργού περί "απώλειας μέρους της εθνικής μας κυριαρχίας", λόγω της οικονομικής κρίσης, εξέπληξε μόνον όσους δεν είχαν παρακολουθήσει τα διαδραματισθέντα κατά την εκλογή του κ. Κ. Παπούλια ως Προέδρου της Δημοκρατίας, το 2005.
Τότε που η Πρόεδρος της Βουλής κ. Άννα Μπενάκη "ενημέρωσε" το νέο Πρόεδρο ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του θα μειωθούν τα εθνικά σύνορά μας, αλλά και η εθνική μας κυριαρχία - χάριν της ευημερίας των λαών - απορήσαμε και επιχειρούσαμε να διαγνώσουμε τι εννοούσε.
Το βλέμμα του Προέδρου έδειχνε απορία, ιδιαίτερα μάλιστα επειδή ο λόγος της κ. Μπενάκη ήταν γραπτός και όχι προφορικός, που θα δικαιολογούσε ίσως κάποιο λάθος στη διατύπωση.
Φαίνεται, τώρα, ότι τα λόγια της κ. Μπενάκη δεν ήσαν "έπεα πτερόεντα", αλλά ουσίας και συνιστούσαν προειδοποίηση. Άλλωστε, η εν λόγω κυρία δεν έκρυψε ποτέ τη "συμπάθειά" της στην ισοπεδωτική παγκοσμιοποίηση.
Ως συνέχεια αυτών ο κ. πρωθυπουργός ήρθε να επιβεβαιώσει ότι οι ένθερμοι οπαδοί της Νέας Τάξης έχουν ενστερνισθεί πλήρως τη θεωρία της πολυπολιτισμικότητας, της συνύπαρξης δηλαδή ομάδων με διαφορετικές πολιτιστικές ταυτότητες, συνήθως εχθρικές μεταξύ τους. Τις δε αντιθέσεις θα "ισορροπεί" η παγκόσμια διακυβέρνηση, για την οποία με τόση γλυκύτητα ομιλεί τακτικά ο κ. Γ. Παπανδρέου, μη κρύβοντας την ανησυχία του για την καθυστέρηση και της τυπικής εμφάνισής της.
Όλα αυτά, με αφορμή την προαναφερθείσα δήλωση του κ. Γ. Παπανδρέου ότι «έτσι όπως χειριστήκαμε τα οικονομικά μας, αφαιρείται και ένα κομμάτι της εθνικής κυριαρχίας μας».
Ο Στάθης, στην "Ελευθεροτυπία", παρατηρεί: «Η ευκολία και η συχνότητα με την οποίαν ομιλεί για απώλεια μέρους της εθνικής κυριαρχίας ο κ. Γ. Α. Παπανδρέου είναι άκρως ανησυχητική». Και αναρρωτιέται μήπως: «Ο κ. Παπανδρέου προσπαθεί να μας εκπαιδεύσει, να μας εθίσει στην ιδέα ότι η εθνική κυριαρχία είναι κάτι που “χάνεται κατά μέρος”, ή κατά τομείς (!) σήμερα, ας πούμε, στην οικονομία, αύριο στα σύνορα ή τα εδάφη ή εις, ό,τι άλλο μας κληρώσει;»
Πιο σαφής ήταν στο "Έθνος", ο ανταποκριτής του στην Ουάσινγκτον κ. Μ. Ιγνατίου, κατά τον οποίον η φράση του πρωθυπουργού «δεν ήταν τυχαία, ούτε του ξέφυγε», αλλά είχε σχέση με την εξέλιξη των θεμάτων που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής μας. Έγραψε ο κ. Μ. Ιγνατίου: «Η δήθεν ανάγκη να συμβιβαστεί η Ελλάδα στο Σκοπιανό, στο Κυπριακό και στα άλλα ζητήματα που την απασχολούν έχει εμφανιστεί σε δηλώσεις και άρθρα αναλυτών στις ΗΠΑ. ΄Ενας εξ αυτών, ο Marc Chandler, συνεργάτης της Real Money λίγο-πολύ αυτό απαιτούσε... Να βοηθηθεί η Ελλάδα, αλλά να προβεί σε υποχωρήσεις σε σχέση με το Σκοπιανό και το Κυπριακό».
Και ενώ η κυβέρνηση εμφανίζεται να ανησυχεί για τη διαφαινόμενη απώλεια κυριαρχίας, όχι μόνον δεν πράττει τι να αποτρέψει τέτοια προοπτική, αλλά καλεί για συζητήσεις τον κ. Ερντογάν και εν μέσω διακηρυγμένης υπ’ αυτής αδυναμίας να προστατεύσει επαρκώς τα εθνικά συμφέροντα, αναγγέλλει δια του Ανανιστή αναπλ. υπουργού των εξωτερικών ότι το Αιγαίο θα καταστεί θάλασσα ειρήνης, ό εστί μεθερμηνευόμενο ότι οι Τούρκοι και κάποια αμερικανική εταιρία πετρελαίου πάτησαν γερά το πόδι τους στο Αιγαίο.
Στο δε Σκοπιανό, ο κ. Δρούτσας ανήγγειλε ότι παραχωρείται το όνομα "Μακεδονία" στους Σλάβους. Η προσθήκη "Βόρεια" δεν αλλάζει τα πράγματα ούτε στο ελάχιστο.
Υπάρχουν και χειρότερα από το Δ.Ν.Τ.
συνέχεια

Μπιρμπίλη: "Είμαι μια αριστερή που ψηφίζει Πα.Σο.Κ."

Άνευ σχολίων και κριτικής....
Αφιερωμένη στους 'σοσιαλιστές' του Πα.Σο.Κ.
Ολόκληρη η συνέντευξή της εδώ

Προσέγγιση λόμπι Ελλήνων - Εβραίων

Του Αθανασιου Eλλις
H κρίση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, που λαμβάνει διαστάσεις βαθιάς, διαχρονικής ρήξης, έχει διαταράξει τη μέχρι πρότινος στενή συνεργασία της Αγκυρας με το πανίσχυρο εβραϊκό λόμπι στην Ουάσιγκτον, εξέλιξη που εμφανίζεται αποφασισμένη να αξιοποιήσει η ελληνοαμερικανική κοινότητα, η οποία τα τελευταία χρόνια διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με εβραϊκές οργανώσεις, ενώ χρήσιμη γέφυρα αποτελεί πάντα η εβραϊκή κοινότητα της Ελλάδας.

Η πρώτη επαφή πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στη Νέα Υόρκη. Διήρκεσε μιάμιση ώρα και αποφασίστηκαν περαιτέρω κινήσεις. Ταυτόχρονα, ηγετικά στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας θα προχωρήσουν σε καταχωρίσεις σε εφημερίδες επιρροής, όπως οι «Τάιμς» της Νέας Υόρκης, στις οποίες θα αναδεικνύουν την υποκρισία της Τουρκίας η οποία εμφανίζεται να υποστηρίζει τους Παλαιστινίους στη Γάζα τη στιγμή που έχει εισβάλει και συνεχίζει να κατέχει τμήμα της Κύπρου.

Πριν από τρεις εβδομάδες, στο πλαίσιο ελληνοαμερικανικού συνεδρίου στην Ουάσιγκτον, σημαντικοί γερουσιαστές και βουλευτές εμφανίστηκαν αγανακτισμένοι με τον Ταγίπ Ερντογάν, και αυτό πριν από την κρίση στα ανοιχτά της Γάζας. Εξέφρασαν την άποψη πως «η Τουρκία εργάζεται ενάντια στην πολιτική των ΗΠΑ για λύση του Κυπριακού και αντιμετώπιση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν», μίλησαν για συνεργασία σε «θέματα κοινού ενδιαφέροντος» και αναρωτήθηκαν «πώς τολμάει μια χώρα που ευθύνεται για τη γενοκτονία των Αρμενίων και την εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου, να κατηγορεί άλλες χώρες για παραβίαση του διεθνούς δικαίου;».

«Θα αστειεύεστε βέβαια»
Η Αγκυρα δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει στη στήριξη του εβραϊκού λόμπι στον χειρισμό θεμάτων όπως είναι η Κύπρος, το Αιγαίο ή η γενοκτονία των Αρμενίων. Ενδεικτικό της μεταστροφής του κλίματος είναι πρόσφατο άρθρο της φιλικής προς το Ισραήλ «Ουάσιγκτον Τάιμς» με τίτλο «Η αμερικανοεβραϊκή κοινότητα θέτει τέλος στην υποστήριξη των τουρκικών συμφερόντων στο Κογκρέσο». Αφού αναφέρεται στις πολλές περιπτώσεις στήριξης της Τουρκίας από το εβραϊκό λόμπι, αποκαλύπτει ότι με τις παρεμβάσεις του διευκόλυνε τις πωλήσεις αμερικανικών όπλων προς την Τουρκία, τις οποίες προσπαθούσε να περιορίσει το ελληνικό λόμπι, ενώ πέτυχε να μην περάσει ο πετρελαιαγωγός Μπακού - Τσεϊχάν από την Αρμενία. Οπως δηλώνει στην εφημερίδα ο πρώην υφυπουργός Αμυνας, Ντάγκλας Φιθ, το εβραϊκό λόμπι «κατέστησε περισσότερο ορατή και κατανοητή» τη στρατηγική αξία της Τουρκίας για τις ΗΠΑ και εξασφάλισε τη στήριξή της από διαδοχικές κυβερνήσεις και πολλά μέλη του Κογκρέσου.

Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ο αυξανόμενος ισλαμικός προσανατολισμός του κ. Ερντογάν, η επιλογή του να προσεγγίσει το Ιράν και οι επανειλημμένες επιθέσεις του κατά του Ισραήλ έχουν δημιουργήσει κλίμα απαξίωσης για τον ίδιο και τη χώρα του στις εβραϊκές οργανώσεις της Αμερικής. Ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της ισχυρότερης εξ αυτών, του σκληροπυρηνικού ΑΙPAC, Μορίς Αμιτάι, ο οποίος στο παρελθόν είχε εκπροσωπήσει και τουρκικά συμφέροντα στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ευθέως πως αν σήμερα κάποιος του ζητούσε να προστατεύσει την Τουρκία στο Κογκρέσο, θα απαντούσε: «Θα αστειεύεστε βέβαια».

Ελλάδα - Ισραήλ
Την ελληνοεβραϊκή προσέγγιση στην Ουάσιγκτον διευκολύνει η εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με το Ισραήλ, όπως έδειξε και η μετρημένη αντίδραση της Αθήνας στην επίθεση των Ισραηλινών κατά της νηοπομπής που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα. Η ελληνική κυβέρνηση ανέβαλε προγραμματισμένη επίσκεψη του αρχηγού των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στην Αθήνα και διέκοψε κοινές αεροπορικές ασκήσεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη στο Αιγαίο. Ομως, μετά τις πρώτες τακτικές κινήσεις, έπονται οι ουσιαστικές στρατηγικές επιλογές, και τη στιγμή που η Τουρκία απομακρύνεται από το Ισραήλ, η Ελλάδα συνεχίζει την καλή σχέση που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια με το εβραϊκό κράτος, χωρίς να διαταράσσονται οι παραδοσιακοί δεσμοί φιλίας με τον αραβικό κόσμο, εξέλιξη που ίσως της επιτρέψει να διαδραματίσει ρόλο αξιόπιστου συνομιλητή στη Μέση Ανατολή.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Πολιτικά αφελής και εθνικά επικίνδυνη η σύνθετη με ουσιαστικό Μακεδονία

Του Στέλιου Παπαθεμελή
Κυκλοφορεί τις μέρες αυτές το σκεύασμα σε αμερικανική συσκευασία «Μακεδονία του Βαρδάρη». Διακαής πόθος της Ουάσιγκτον να ενταχθούν τα Σκόπια στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Η ελληνική πλευρά θεωρείται δεδομένη, αφού πριν 4 χρόνια η κυβέρνηση Καραμανλή προσέφερε το ουσιαστικό Μακεδονία με αντάλλαγμα ένα (γεωγραφικό) επίθετο. Η πολιτική τάξη το υιοθέτησε σύσσωμη, με εξαίρεση τον κ. Καρατζαφέρη ο οποίος αλίευσε για ένα διάστημα στα συνήθη θολά ύδατά του «ήξεις – αφίξεις» για να ομογενοποιηθεί και αυτός τελικά.

Η είδηση είναι ότι οι Αμερικανοί πασχίζουν να πείσουν τον (μεγάλο) ηγέτη του (μεγίστου) κράτους των Σκοπίων. Αυτός τους «παίζει» και μπράβο του. Οι δικοί μας είναι του χεριού τους. Προς το παρόν αδιευκρίνιστος ο Αντώνης Σαμαράς.

Η εν αιθρία ελληνική προσφορά του «Μακεδονία» στους παραχαράκτες της είναι πολιτικά αφελής και εθνικά επικίνδυνη για τους εξής κυρίως λόγους:

Πρώτον: Το όνομα Μακεδονία είναι αναπόσπαστο και αδιαπραγμάτευτο συστατικό της εθνικής μας ταυτότητας. Ουδείς νομιμοποιείται να το εκποιήσει, ή καθ’ οιονδήποτε τρόπο να το διαθέσει.

Δεύτερον: Βαρύτητα έχει πάντοτε το ουσιαστικό και όχι το επίθετο. Λαμβανομένης δε υπ’ όψη της προϊστορίας το επίθετο Vardarska θα είναι μιας χρήσεως. Την επομένη θα μείνει μόνο το ουσιαστικό Μακεδονία. Μερικοί πανηγύρισαν επιπολαίως με το ¨Βαρδάρη¨. Όμως η προ Τίτο ονομασία των Σκοπίων ήταν Vardarska Banovina, δηλαδή Επαρχία, αλλά όχι Μακεδονία του Βαρδάρη!

Τρίτον: Και γι’ αυτή την δεινώς αμφιλεγόμενη επιλογή ανακύπτει ζήτημα εύρους εφαρμογής. Στην περί τον Νίμιτς σερνάμενη διαδικασία η συζήτηση αφορά την ονομασία του κράτους. Και αν αυτή ελύετο erga omnes οι σκοπιανές διεκδικήσεις δεν εκπορεύονται από την ονομασία του κράτους, θεμελιώνονται στην ονομασία του ψευδεπίγραφου έθνους και της τεχνητής γλώσσας. Ερώτημα ποια θα είναι από δω και πέρα η εθνική ταυτότητα των πολιτών των Σκοπίων;

Όσο δεν κόβεται ο ομφάλιος λώρος με το μακεδονισμό θα εξακολουθήσει το σκοπιανό πολιτικό σύστημα να αναπαράγει τα μεγαλύτερα κατά συνθήκην ψεύδη της ιστορίας εναντίον της ιστορίας και να αφιονίζει τις επόμενες γενεές με το χαλκευμένο φάντασμα του μακεδονισμού.

Οι κηδεμόνες του σκοπιανού μορφώματος και του ανιστόρητου ιδεολογήματός του έχουν λόγους και αυτοί, όπως και οι προηγούμενοί τους αλλά φευ και οι επόμενοί τους να συντηρούν μια μόνιμη εστία αποσταθεροποίησης στην περιοχή την οποία να φουσκώνουν και να ξεφουσκώνουν κατά το δοκούν.

Οι διαχειριζόμενοι την εξωτερική μας πολιτική πρέπει να ξέρουν ιστορία. Αλλά είναι κατά βάση ανιστόρητοι ή στρεβλά ενημερωμένοι (από εγχειρίδια αποδόμησης τύπου Δραγώνα, Ρεπούση κ.λ.π.).

Για άλλη μια φορά διαπιστώνουμε την τραγική απουσία οιουδήποτε στρατηγικού σχεδιασμού εκ μέρους μας. Και πάλι στον αυτόματο πιλότο.

Η επίσημη Ελλάς διέπραξε μιαν ασύγγνωστη γκάφα, χάρισε το Μακεδονία. Το απροσμέτρητο θράσος των ηγετών του ασημάντου κρατιδίου έδωσε έκτοτε δεκάδες αφορμές, αιτίες και ευκαιρίες να ανακληθεί η πρόταση και να αποκατασταθεί η τάξη. Ουδείς συνεκινήθη.

Τώρα ετοιμάζονται να πανηγυρίσουν τη σύνθετη. Δεν κοιτούν ούτε προς τα πίσω μην ελεγχθούν από την παρακαταθήκη των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου («ονομασία χωρίς το Μακεδονία ή παράγωγα») ούτε προς τα μπρος, να προβλέψουν τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες ενός εγχειρήματος το οποίο με ελληνική υπογραφή θα εκχωρεί πρωτογενές συστατικό της ελληνικής ταυτότητας σ΄ ένα έξωθεν κινούμενο σλαβικό μόρφωμα.

Όλα δείχνουν ότι συρόμεθα σε μια συμφωνία με όνομα κράτους Μακεδονία του Βαρδάρη ό εστί μεθερμηνευόμενο, σκέτο Μακεδονία.

Άδηλο αν θα συνοδευθεί με συνταγματική αναθεώρηση.

Άγνωστο τι σημαίνει ‘’για όλες χρήσεις’’. Εκτός πεδίου συμφωνίας ή ονομασία του Έθνους και της γλώσσας, δηλαδή της ταυτότητας.

Αυτά σημαίνουν ότι διαιωνίζεται ο αλυτρωτισμός.

Στα Σκόπια ακούστηκε ωστόσο μια νηφάλια φωνή αυτή του Γκλιγκόρωφ:

«Είμαστε Σλάβοι. έχουμε έρθει στα Βαλκάνια τον έκτο και τον έβδομο αιώνα, έχουμε εγκατασταθεί στα εδάφη που ονομάζονται Μακεδονία και από τότε κατοικούμε σε αυτά. Δεν γνωρίζω κατά πόσο στις φλέβες μας συνεχίζει να ρέει κάποια σταγόνα αίματος των αρχαίων Μακεδόνων, αλλά ακόμα και έτσι, δεν είναι αυτό που δίνει την ταυτότητα του λαού μας.» (Απομνημονεύματα σ.259.) Σε άλλο μήκος κύματος οι νεραϊδοπαρμένοι συμπατριώτες του.

Μετά απ΄ αυτό μπορούν οι δικοί μας ελαφρά τη συνειδήσει να εκχωρήσουν το ιερό όνομα Μακεδονία (‘το όνομά μας είναι η ψυχή μας») στους Σλάβους; Οι Ερινύες θα τους καταδιώκουν σε όλη τους τη ζωή.

Το σκίτσο της ημέρας

Ϊστορίες απελπισμένων δανειοληπτών

Ενα κραχ δανειοληπτών βρίσκεται σε εξέλιξη, μια κραυγή απόγνωσης υψώνεται από δεκάδες χιλιάδες πολίτες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Κραυγή που δεν ακούγεται, σαν τη σιωπηλή κραυγή του πανικού, καθώς η φούσκα του δανεισμού σκάει. Μια φούσκα που θα αφήσει πίσω της κοινωνικά...
ερείπια και καθιστά τη νομοθετική ρύθμιση του προβλήματος των υπερχρεωμένων νοικοκυριών πιο επιτακτική από ποτέ.
Οι οικογένειες υπό χρεοκοπία έχουν πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες. Δεν πρόκειται για μεσημεριανό ριάλιτι, γεμάτο δάκρυα και κυνισμό, αλλά για ένα συγκλονιστικό τέλος εποχής.
Οι πιο πρόσφατα υπερχρεωμένοι είναι άνθρωποι που απολύθηκαν. Οπως, για παράδειγμα, η 30χρονη κ. Φ. Ρ., η οποία -μαζί με τον επίσης απολυμένο σύζυγό της- χρωστούν σήμερα συνολικά 158.000 ευρώ, κυρίως λόγω ενός στεγαστικού δανείου 153.000 ευρώ. Με δόση 872 ευρώ τον μήνα, μόλις που τα κατάφερναν όσο είχαν δουλειά. «Πήραμε το δάνειο για να στεγάσουμε την οικογένειά μας. Σήμερα, είναι αδύνατο να πληρώσουμε τις δόσεις». Με τα δύο επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ, τα οποία μάλιστα σύντομα λήγουν, δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις ανάγκες των ιδίων και του ανήλικου παιδιού τους. Το σπίτι είναι προσημειωμένο. «Τι θα κάνουμε; Πού θα ζήσουμε;», αναρωτιέται η 30χρονη.
Δεν είναι μόνο οι νέοι. Ο κ. Κώστας Π. τώρα είναι συνταξιούχος, με σύνταξη 650 ευρώ. Εφτασε να χρωστάει στις τράπεζες 85.000 ευρώ, 43.000 από πιστωτικές κάρτες, 17.000 από καταναλωτικά δάνεια και 25.500 από ένα στεγαστικό δάνειο. Επιπλέον 40.000 ευρώ χρωστάει η σύζυγός του, η οποία δεν έχει εισόδημα. «Πήραμε το στεγαστικό και φτιάξαμε ένα σπιτάκι 57 τ. μ. Η δόση είναι 250 ευρώ. Αλλά καθώς έχω και σημαντικά προβλήματα υγείας και παίρνω φάρμακα, δεν μπορώ να την πληρώσω». Η οικία των δύο συνταξιούχων έχει βγει σε πλειστηριασμό προς 22.000 ευρώ. Ευτυχώς, οι πράξεις έχουν παγώσει μέχρι το τέλος του έτους. Μετά; Οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν από τους καλούς πελάτες των τραπεζών. Η εκπαιδευτικός κ. Ρ. Κ. χρωστάει πάνω από 125.000 ευρώ, ένα στεγαστικό 97.000 ευρώ, καταναλωτικά και πιστωτικές 28.000 ευρώ. Οι δόσεις, υψηλές: 800 και 690 ευρώ αντιστοίχως, σύνολο 1.490 ευρώ τον μήνα. «Το ετήσιο εισόδημά μου μειώθηκε από 17.000 περίπου στα 14.300 ευρώ», λέει. Δηλαδή, λιγότερο από 1.200 ευρώ τον μήνα. Και όλο να το δίνει στις τράπεζες, δεν αρκεί. Εξάλλου, η 42χρονη ανατρέφει δύο ανήλικα παιδιά...
Βεβαίως, από το «κλαμπ των υπερχρεωμένων» δεν λείπουν και οι... «χλιδάτες» περιπτώσεις, όπως π. χ. δημόσιος υπάλληλος ο οποίος χρωστάει σήμερα πάνω από 300.000 ευρώ σε διάφορες τράπεζες (κάρτες κ. λπ.) και άλλες 150.000 ευρώ για στεγαστικό! Σύνολο 450.000 ευρώ! «Οι τράπεζες χορηγούσαν δάνεια με τρομερή ευκολία, μάλιστα πίεζαν κιόλας τους πολίτες», λέει στην «Κ» η κ. Παναγιώτα Καλαποθαράκου, αντιπρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών για την Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ). «Μεγάλη τράπεζα, για παράδειγμα, χορήγησε καταναλωτικό δάνειο 80.000 ευρώ χωρίς καμία εγγύηση». Η κ. Καλαποθαράκου υπογραμμίζει και τις ευθύνες των καταναλωτών: «Μας είχαν βάλει στη λογική της υπερκατανάλωσης και πολλοί πολίτες δανείζονταν αλόγιστα...». Ταυτοχρόνως, βέβαια, το καταναλωτικό δάνειο έγινε και μέσο καταφυγής για νοικοκυριά που δεν τα κατάφερναν. «Εχουμε δει οικογένειες που καταχρεώθηκαν γιατί είχαν ένα παιδί με σοβαρά και αξεπέραστα προβλήματα υγείας», σχολιάζει.
Και τώρα τι γίνεται; Η προσπάθεια αρκετών υπερχρεωμένων να πετύχουν κάποιον διακανονισμό με τις τράπεζες συνήθως αποτυγχάνει. «Προτείνουν προφορικά μια μικρή μείωση στις μηνιαίες δόσεις των επόμενων δύο ετών και μεγάλη αύξηση του συνολικού ποσού που θα καταβληθεί», λέει η κ. Καλαποθαράκου. Κυρία που χρωστούσε 44.000 ευρώ πήγε για διακανονισμό και έφυγε με πρόταση να καταβάλει συνολικά... 90.000 ευρώ σε 17 έτη. Σε άλλον δανειολήπτη, με υπόλοιπο 15.500 ευρώ, του προτάθηκε πρόγραμμα με το οποίο θα έδινε 41.000 ευρώ σε 15 έτη! Οι καταναλωτικές οργανώσεις υπογραμμίζουν την ανάγκη να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των χρεών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, το οποίο καθυστερεί υπερβολικά. Ηταν το πρώτο νομοσχέδιο που επεξεργάστηκε το κυβερνητικό επιτελείο, ενώ η δημόσια διαβούλευση έχει ολοκληρωθεί από τον Νοέμβριο.
«Ζητούμε προστασία της πρώτης κατοικίας με προϋποθέσεις, θεσμοθέτηση του εξωδικαστικού διακανονισμού, πρόβλεψη δυνατότητας αναστολής πληρωμών και διαγραφής μέρους ή και του συνόλου του υπολοίπου, εάν για ιδιαίτερες συνθήκες (ασθένεια, ανεργία, μείωση εισοδήματος κ. λπ.) δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί», λέει η κ. Καλαποθαράκου. «Χρειάζεται άμεση παρέμβαση, γιατί αλλιώς θα δούμε τρομερές συνέπειες», συμπληρώνει.

Από τη σημερινή "Κ" 

Η ανατομία της γυναικείας μουρμούρας

από το σημερινό "ΕΘΝΟΣ"
Έξι μερόνυχτα, έξι ολόκληρα 24ωρα ετησίως. Τόσο διαρκεί κατά μέσο όρο η μουρμούρα μιας παντρεμένης γυναίκας. Πιο συγκεκριμένα, εάν τα βάλεις κάτω και τα αθροίσεις, οι Βρετανίδες γυναίκες φέρονται να ξοδεύουν κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 7.920 λεπτά (ποσότητα που αντιστοιχεί σε 2,5 ώρες εβδομαδιαίως ή 11 ώρες μηνιαίως ή σχεδόν έξι ημέρες ετησίως) «παίρνοντας» τα αυτιά των συζύγων τους με ποικίλα παράπονα.


Ο -δύστυχος εν προκειμένω- άνδρας φαίνεται να τα «ακούει» κυρίως για τρεις λόγους: επειδή δεν βοηθάει στις δουλειές του σπιτιού, επειδή πίνει μερικά ποτηράκια παραπάνω (και δεν βοηθάει στις δουλειές του σπιτιού) και επειδή δεν πηγαίνει να τον εξετάσει κανένας ιατρός (και δεν βοηθάει και στις δουλειές του σπιτιού).
Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν ανδρική προπαγάνδα συκοφάντησης της γυναικείας μουρμούρας αλλά πόρισμα έρευνας της βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Everyman, πόρισμα το οποίο βασίστηκε στις απαντήσεις 3.000 ερωτηθέντων.
Μάλιστα, σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη, η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών (ποσοστό 87%) παραδέχεται πως χρησιμοποιεί την γκρίνια ως μοχλό άσκησης πίεσης προς το έτερο ήμισυ.
Όσο για τους άνδρες (του σπιτιού), αυτοί από τη μεριά τους δεν αντέχουν (πως θα μπορούσαν άλλωστε;) και υποκύπτουν, άλλοι νωρίτερα κι άλλοι αργότερα, στα παράπονα των συζύγων τους. Συγκεκριμένα, το 50% αυτών φέρεται να παραδίδει τα όπλα μετά από μία ώρα μουρμούρας και το 21% μετά από δυο-τρεις ενώ το 83% αναγνωρίζει πως η γυναίκα του μάλλον έχει λόγο που γκρινιάζει.

"Τελειωμένο δημοσκοπικά" ένα νέο πολιτικό εγχείρημα

"Ράπισμα" στο πολιτικό μέλλον της Ντόρας Μπακογιάννη αποτελεί η δημοσκόπηση της Real News που δημοσιεύεται σήμερα και καταγράφει την πρόθεση των ψηφοφόρων να σηρίξουν ένα νέο κόμμα στο οποίο θα ηγείται η Μπακογιάννη- Μητσοτάκη.

Μόλις το 3,5% προτίθεται να ακολουθήσει την πρώην υπουργό Εξωτερικών στο νέο εγχείρημά της, αποδεικνύοντας περίτρανα πως ο ελληνικός λαός έχει κρίση και σκέψη.

Το όποιο "ρετουσάρισμα" των δημοσκόπων για άνοδο των ποσοστών της με απαντήσεις τύπου "μπορεί και να ψήφιζα", είναι μάταιο και δεν αντικατροπτίζει σε καμμία των περιπτώσεων το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται.

Ηχηρό 'χαστούκι' για την κόρη του Αποστάτη σε μια περίοδο που έδειχνε ότι επιχειρεί πολιτκή ανασύνταξη με συνεχιζόμενες παρεμβάσεις στην καθημερινότητα μας.

Άλλες δημόσιες (συνεντεύξεις) και άλλες παρασκηνιακά (αποχώρηση Κιλτίδη).

Ένα ποιοτικό στοιχείο στοιχείο της δημοσκόπησης που δεν περνάει απαρατήρητο είναι η απήχηση της σε ένα μεγάλο ποσοστό των οπαδών του ΛΑ.Ο.Σ.

Η ,πολιτική, σύμπράξη με το κόμμα του Καρατζαφέρη στο θέμα του μνημονίου αποφέρει οφέλη αλλά δεν είναι καθόλου βέβαια η σταθεροποίηση τους.
 
Δεχόμενοι την παραπάνω εικασία, σε περίοδο έντονης κομματικής συσπείρωσης, είναι σίγουρο πως ένα τέτοιο πολιτικό εγχείρημα δεν θα συγκέντρωνε ποσοστά για να εκπροσωπηθεί στη Βουλή.

Τύπος της Κυριακής

Χέρι- χέρι και με τους διορισμούς

Κλικ στην εικόνα για να δείτε τους διορισμούς "εκλεκτών" του Καρατζαφέρη στη Βουλή

Παρόν και Καθημερινή

Ο ΚΥΡ πάει στο "Αβέρωφ"