Όχι φυλακές για τους Εθνικιστές - Το χρονικό της σκευωρίας κατά της τρίτης πολιτικής δύναμης

Οι Νεκροί για την Ιδέα μας θυμίζουν το χρέος της θυσίας απέναντι στα Ιδανικά μας...


Θερμή παράκληση προς όλους τους αναγνώστες...Διαβάστε οπωσδήποτε την ανάρτηση: "Σιωνισμός και Παγκοσμιοποίηση"

Δευτέρα, Οκτωβρίου 26, 2009

Ψήφος-μήνυμα από το ΠΑΣΟΚ που αντιστέκεται


Τις ανατροπές που δεσμεύεται ότι θα φέρει στο κράτος ο Γιώργος Παπανδρέου φαίνεται ότι θα πρέπει πρώτα να τις περάσει μέσα από το κόμμα του, αφού και εκεί οι αντιστάσεις αναμένεται να είναι πολύ πιο ισχυρές.
Το ΠΑΣΟΚ για την ώρα τού τραβάει το μανίκι και αντιστέκεται έντονα στον λεγόμενο χωρισμό κράτους - κόμματος που θέλει να θέσει σε εφαρμογή ο πρωθυπουργός. Το μήνυμα που του έστειλαν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή στην εκλογή γραμματέα, ήταν σαφώς ένα μήνυμα δυσαρέσκειας για τα πρώτα κυβερνητικά δείγματα του πρωθυπουργού σε σχέση με το κόμμα. Του υποδηλώνουν την παρουσία τους και την απαίτησή τους να στελεχώσει με κομματικά στελέχη τον κρατικό μηχανισμό. Κι όπως προκύπτει από τις ίδιες τις εξελίξεις και τα όσα συζητιούνται στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, η ενόχληση εδράζεται στις καινοτομίες που έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός και που είναι οι εξής:
1Η διακήρυξή του περί χωρισμού κόμματος και κράτους, μια διακήρυξη που δείχνει αποφασισμένος να την εφαρμόσει, παρά τις αντιδράσεις. Αν σκεφτεί κανείς ότι τα περισσότερα από τα 420 μέλη του Εθνικού Συμβουλίου περιμένουν να βρουν θέση στη διοίκηση του κράτους -όπως συνέβαινε στο παρελθόν- τότε εύκολα ερμηνεύει κανείς την ψήφο της Παρασκευής για την εκλογή του γραμματέα.
2Η διαβούλευση για σοβαρά πολιτικά θέματα μέσω του Διαδικτύου που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να λένε τη γνώμη τους -το έχει εφαρμόσει π.χ. ο Γ. Ραγκούσης στο υπουργείο Εσωτερικών για τα κρατικά αυτοκίνητα- υποκαθιστά την παρέμβαση των κομματικών οργανώσεων που ενδεχομένως να ήθελαν για τον εαυτό τους ρόλο συνδιαμορφωτή της κυβερνητικής πολιτικής, όπως είχαν συνηθίσει.
3Η νέα διαδικασία στελέχωσης των υπουργείων και του κρατικού μηχανισμού μέσω προκηρύξεων, που θα δώσει ευκαιρίες στους καλύτερους και ικανότερους και όχι απαραίτητα σε αυτούς που έχουν τα περισσότερα κομματικά ένσημα.
4Η προώθηση στο Κοινοβούλιο και στην κυβέρνηση προσώπων της απολύτου εμπιστοσύνης του που βρέθηκαν στο ΠΑΣΟΚ όχι τόσο γιατί είχαν ιδεολογική σχέση με το κόμμα όσο γιατί τα εμπιστεύθηκε ο ίδιος.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι αντιδράσεις προέρχονται όχι τόσο από εκείνους που δεν είχαν στηρίξει το 2007 τον Γ. Παπανδρέου, αλλά από τους υποστηρικτές του. Και οι δύο πλευρές πάντως συμφωνούν στην εξής ερμηνεία: ότι ο Γ. Παπανδρέου προετοιμάζει σε επίπεδο στελεχών το κόμμα τουλάχιστον της επόμενης 10ετίας αναδεικνύοντας σε θέσεις-κλειδιά, έστω με αντιδράσεις, πρόσωπα της νέας γενιάς και παραμερίζοντας εκείνα που πρωταγωνίστησαν μέχρι σήμερα.
Στην εκλογή του γραμματέα, την περασμένη Παρασκευή, για πρώτη φορά η πλειοψηφία δεν ενέκρινε την πρόταση του προέδρου, καθώς ο Σ. Ξυνίδης εξελέγη γραμματέας με 180 ψήφους, ενώ 194 είπαν «όχι» είτε ψηφίζοντας τον «παπανδρεϊκό» Γ. Παναγιωτακόπουλο (126) είτε ρίχνοντας λευκό (53) και άκυρο (15). «Ηταν μια ύστατη αντίσταση του παλιού που φεύγει, είτε αυτό το παλιό έχει να κάνει με πρόσωπα είτε με νοοτροπίες, στο καινούργιο που έρχεται. Ομως ήδη το ΠΑΣΟΚ έχει γυρίσει σελίδα...», λένε στελέχη τής Ιπποκράτους και της κυβέρνησης και υποστηρίζουν: «Δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης του Γ. Παπανδρέου καθώς οι περισσότεροι από τους 126 του Παναγιωτακόπουλου είναι 100% με τον πρόεδρο. Απλώς έκαναν την επιλογή τους με προσωπικά κριτήρια, γιατί βλέπουν ότι ενδεχομένως δεν παίρνουν αυτό που θέλουν. Σε κάθε περίπτωση αυτό που προέχει είναι να προσαρμοστούμε στις ανάγκες της χώρας και του ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος και όχι στις προσωπικές μας ανάγκες».
Ο 46χρονος νέος γραμματέας Σωκράτης Ξυνίδης απέδωσε το αποτέλεσμα στη χαμηλή του αναγνωρισιμότητα, παρότι όπως είπε έχει στο ΠΑΣΟΚ 31 χρόνια και πρόσθεσε ότι το κόμμα πρέπει να είναι θεματοφύλακας των αξιών του ΠΑΣΟΚ, να εντοπίζει τις κυβερνητικές στρεβλώσεις και να τις δείχνει, για να επανέλθει «σε αυτά που έχουμε συμφωνήσει με το καταστατικό». *
*Σήμερα μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη  ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου,  ο οποίος θα παραστεί στη δοξολογία για την  απελευθέρωση της πόλης και τη γιορτή του  πολιούχου της Αγ. Δημητρίου.
 "Ε"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών