Όχι φυλακές για τους Εθνικιστές - Το χρονικό της σκευωρίας κατά της τρίτης πολιτικής δύναμης

Οι Νεκροί για την Ιδέα μας θυμίζουν το χρέος της θυσίας απέναντι στα Ιδανικά μας...


Θερμή παράκληση προς όλους τους αναγνώστες...Διαβάστε οπωσδήποτε την ανάρτηση: "Σιωνισμός και Παγκοσμιοποίηση"

Δευτέρα, Αυγούστου 02, 2010

Πρόσθετοι φόροι 4,5 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2011

Θεαματική αύξηση των φορολογικών εσόδων πάνω από 4,5 δισ. ευρώ το 2011 προβλέπει το μνημόνιο, η οποία θα αποτυπωθεί και στο σχέδιο του νέου Κρατικού Προϋπολογισμού, που κατατίθεται στη Βουλή την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.
Νέα μέτρα που θα αποδώσουν πρόσθετους άμεσους και έμμεσους φόρους το 2011 κατά 4,5 δισ. ευρώ και δρομολογούνται από το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να μειωθεί το έλλειμμα στο 7,6% του ΑΕΠ, από το 8% του ΑΕΠ που θα κλείσει φέτος. Ωστόσο,
διάχυτος είναι ο φόβος στο υπουργείο, ότι στο επόμενο έτος ίσως απαιτηθεί μεγαλύτερη δημοσιονομική προσπάθεια, εφόσον δεν προσεγγιστούν οι στόχοι του φετινού προϋπολογισμού.
Χωρίς να χρειαστεί να καλυφθούν το 2011, οι υστερήσεις του 2010, οι έμμεσοι φόροι θα αυξηθούν κατά 2,58 δισ. ευρώ, και θα διαμορφωθεί το ύψος τους σε 33,61 δισ. ευρώ, από 31,03 δισ. ευρώ, φέτος.
Οι άμεσοι φόροι θα αυξηθούν κατά 1,93 δισ. ευρώ (10,8%) και θα διαμορφωθούν σε 19,70 δισ. ευρώ, από 17,78 δισ. ευρώ, που εκτιμάται ότι θα φτάσουν φέτος. Η δημοσιονομική προσαρμογή θα απαιτήσει περισσότερα μέτρα και στο σκέλος των δαπανών όσο και στο σκέλος των μη φορολογικών εσόδων.
Σε ό,τι αφορά το φορολογικό τομέα, τα μέτρα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα για να επιβληθούν είναι:
1. Η επαναφορά των τεκμηρίων φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων, αλλά με νέο σύστημα με το οποίο θα προσδιορίζεται ένα ελάχιστο εισόδημα και βέβαια ένα ελάχιστο ποσό φόρου, το οποίο θα είναι πολύ υψηλότερο, σε σύγκριση με τα εισοδήματα και τους φόρους καταβάλλουν σήμερα οι συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες. Το μέτρο θα αποδώσει 400 εκατ. ευρώ.
2. Η μετάταξη στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ (23%) του 30% των αγαθών και υπηρεσιών που είναι σήμερα στο 11%. Η απόφαση θα πυροδοτήσει σειρά ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα και πρώτες ύλες θα ισχυροποιήσει τις πληθωριστικές πιέσεις και θα περιορίσει ακόμα περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Μάλιστα, εκτιμάται ότι το μέσο θα αποδώσει επιπλέον έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ.
3. Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά μέσο όρο 30% και πάντα αναλογικά με τη μεταβολή των αγοραίων τιμών από το 2007 (τελευταία αναπροσαρμογή), ανά περιοχή. Από το μέτρο θα εισπραχθούν 400 εκατ. ευρώ εντός του 2011, καθώς θα αυξηθούν περίπου 15 φόροι και τέλη, που επηρεάζουν οι τιμές των αντικειμενικών αξιών. Θα ακολουθήσει και δεύτερη αύξηση το 2012.
4. Η φορολόγηση των αυθαιρέτων κτισμάτων και η επιβολή τέλους στους ημιυπαίθριους χώρους, που θα αποδώσουν συνολικά 1,3 δισ. ευρώ. Παρουσιάζονται όμως ήδη προβλήματα, τόσο στους ημιυπαίθριους όσο και στα πρόστιμα επί των αυθαιρέτων, καθώς οι υπόχρεοι αδιαφορούν να προσέλθουν στις πολεοδομίες και στις εφορίες.
5. Η επιβολή ειδικής εισφοράς σε κερδοφόρες επιχειρήσεις για την είσπραξη 600 εκατ. ευρώ, αν και με βάση τα πρώτα στοιχεία των ισολογισμών, ο αριθμός των κερδοφόρων μειώνεται.
6. Η φορολογία των αμοιβών σε είδος, όπως τα αυτοκίνητα των στελεχών, που θα αποδώσει περίπου 150 εκατ. ευρώ.
7. Επίσης, η επιβολή των «πράσινων τελών» στα τέλη κυκλοφορίας του 2011 θα αποδώσει 300 εκατ. ευρώ.
Οι δαπάνες
Στο σκέλος των δαπανών του προϋπολογισμού του 2011, παρατηρείται ότι το συνολικό κονδύλι αυξάνεται κατά 2,5 δισ. ευρώ, σε σχέση με φέτος, και διαμορφώνεται σε 112,34 δισ. ευρώ, από 109,97 δισ. ευρώ, φέτος.
Από τα αναλυτικά στοιχεία προκύπτει, όμως, ότι η αύξηση των δαπανών του επόμενου έτους οφείλεται αποκλειστικά στους τόκους, οι οποίοι αυξάνονται περίπου κατά 2 δισ. ευρώ, ενώ όλα τα υπόλοιπα κονδύλια μειώνονται, μεταξύ των οποίων μισθολογικές και επενδυτικές δαπάνες.
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο τέλος του 2011 θα πρέπει να διαμορφωθεί σε 17.065 εκατ. ευρώ, από 18.508 εκατ. ευρώ, που είναι ο στόχος για το 2010, αλλά τελεί υπό αίρεση λόγω των αποκλίσεων που ήδη καταγράφονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών