Όχι φυλακές για τους Εθνικιστές - Το χρονικό της σκευωρίας κατά της τρίτης πολιτικής δύναμης

Οι Νεκροί για την Ιδέα μας θυμίζουν το χρέος της θυσίας απέναντι στα Ιδανικά μας...


Θερμή παράκληση προς όλους τους αναγνώστες...Διαβάστε οπωσδήποτε την ανάρτηση: "Σιωνισμός και Παγκοσμιοποίηση"

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 04, 2010

Η φοροδιαφυγή γελάει

ΑΠΟ ΤΗ Σκύλλα στη Χάρυβδη πέφτει η κυβέρνηση με τα προβλήματα που της ξεφυτρώνουν καθημερινά, όταν έρχεται η ώρα να εφαρμόσει ένα μέτρο που προβλέπεται από το Μνημόνιο.
Προσπαθεί να μειώσει το, αναπόφευκτο, κόστος από τη μια πλευρά και δεν μπορεί να υπολογίσει τι θα της έρθει από την άλλη.
ΤΩΡΑ ήρθε η ώρα να αυξηθεί ο χαμηλός συντελεστής του ΦΠΑ (και να φτάσει στα ύψη), που αφορά...
πολλά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, κυρίως τρόφιμα, γεγονός που θα προσθέσει νέα βάρη στα νοικοκυριά, με πρώτα θύματα τα χαμηλά εισοδήματα. Ομως, όλοι οι φορείς της αγοράς αντιδρούν έντονα στην αύξηση αυτή του ΦΠΑ, επισημαίνοντας ότι θα αποτελέσει τη χαριστική βολή και για πλήθος καταστημάτων, τα οποία ήδη δυσκολεύονται να τα φέρουν βόλτα. Πολλά έχουν κλείσει και άλλα βρίσκονται στα πρόθυρα του λουκέτου.
ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΣ το κόστος από όλα αυτά, η κυβέρνηση κατέληξε στη σωστή απόφαση, να μην αυξήσει τον χαμηλό συντελεστή του φόρου. Η διαβεβαίωση του υπουργού Οικονομικών είναι κατηγορηματική. Βεβαίως, από την απόφαση αυτή το κράτος θα έχει απώλεια εσόδων, τα οποία -κατά τις επιταγές του Μνημονίου- πρέπει να αναπληρωθούν με άλλα, ισοδύναμα, μέτρα. Η κυβέρνηση τα αναζητεί. Και στο πλαίσιο αυτό μετράει τις αντιδράσεις του κόσμου με τη διοχέτευση διαφόρων σεναρίων.
ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ είναι αυτό που έχει σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης. Σύμφωνα με τις διοχετευθείσες πληροφορίες, θα καταργηθεί ο ισχύων μειωμένος φόρος κατανάλωσης σ’ αυτή την κατηγορία πετρελαίου και θα εξισωθεί με αυτόν που επιβάλλεται στο πετρέλαιο κίνησης. Το γεγονός θα έχει άμεση συνέπεια οι καταναλωτές να πληρώσουν τον φετινό χειμώνα σε τιμή ώς και 100% ακριβότερη το λίτρο του πετρελαίου θέρμανσης. Η επιβάρυνση για τα λαϊκά στρώματα θα είναι μεγάλη και ειδικά για εκείνους που έχουν ήδη υποστεί μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις τους.
ΣΠΕΥΔΕΙ, λοιπόν, η κυβέρνηση να διευκρινίσει ότι θα ληφθεί μέριμνα, ώστε τα φτωχά στρώματα να προστατευτούν, είτε με την επιστροφή του αυξημένου φόρου είτε με τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, με κριτήρια εισοδηματικά και οικογενειακά. Ομως, όλα αυτά είναι ασαφή και μένει να οριστεί ποιους η κυβέρνηση θα εντάξει στην κατηγορία των φτωχών και ποιους θα εξαιρέσει. Οι τελευταίοι θα πληρώσουν, όπως είναι προφανές, τη νύφη, έστω κι αν υπάγονται στην κατηγορία των μεσαίων εισοδημάτων, τα οποία πλήττονται εξίσου από την κρίση και τα επαχθή μέτρα.
ΟΜΩΣ, το τσουνάμι των μέτρων κάπου πρέπει να σταματήσει. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να βρει πραγματικά εναλλακτικές πηγές είσπραξης εσόδων και όχι άλλα μέτρα που θα πλήξουν μεγάλες κατηγορίες καταναλωτών. Και τέτοιες πηγές θα βρει άφθονες στην ανθούσα φοροδιαφυγή και φοροκλοπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών