Όχι φυλακές για τους Εθνικιστές - Το χρονικό της σκευωρίας κατά της τρίτης πολιτικής δύναμης

Οι Νεκροί για την Ιδέα μας θυμίζουν το χρέος της θυσίας απέναντι στα Ιδανικά μας...


Θερμή παράκληση προς όλους τους αναγνώστες...Διαβάστε οπωσδήποτε την ανάρτηση: "Σιωνισμός και Παγκοσμιοποίηση"

Πέμπτη, Οκτωβρίου 07, 2010

Πρωταθλητές στη φαρμακευτική δαπάνη

Την υψηλότερη ποσοστιαία φαρμακευτική δαπάνη σε όλον τον ανεπτυγμένο κόσμο παρουσιάζει η Ελλάδα, σύμφωνα με τη μελέτη του ΟΟΣΑ «Value for Μoney in Ηealth Spending» («Ποιότητα προς τιμή στις δαπάνες υγείας»). Οπως προκύπτει από την έκθεση, η χώρα μας δαπανά το μεγαλύτερο μερίδιο του ΑΕΠ (2,4%) σε ολόκληρο τον ΟΟΣΑ για τα φάρμακα, τα οποία ευθύνονται για καθένα από τα 4 ευρώ που «πέφτουν» στην Υγεία.

Η Ελλάδα μάλιστα καθίσταται «πρωταθλήτρια» στην... αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, καθώς εμφανίζεται να διαθέτει τον υψηλότερο μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης της πραγματικής φαρμακευτικής δαπάνης, ο οποίος είναι σχεδόν τετραπλάσιος(!) από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (11,4% προς 3,1%). Ακόμη, η χώρα μας βρίσκεται στην τρίτη υψηλότερη θέση στις δαπάνες «από την τσέπη», δηλαδή τις απευθείας άμεσες πληρωμές στο συνολικό κόστος της υγείας, με 34,5% επί των συνολικών δαπανών υγείας, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (19,2%). Σε μονάδες αγοραστικής δύναμης η χώρα μας «κατέκτησε» την τρίτη θέση στην κατά κεφαλήν φαρμακευτική δαπάνη στον ΟΟΣΑ με 668 δολάρια (σε τιμές 2008), όταν ο μέσος όρος κυμαίνεται στα 449.

Ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει ότι οι περισσότερες χώρες αντιμετωπίζουν την ανάπτυξη της αγοράς των γενόσημων φαρμάκων ως ευκαιρία για τη βελτίωση των δαπανών υγείας. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην έκθεση, η Ελλάδα ανήκει στα λίγα κράτη που δεν επιτρέπουν τη συνταγογράφηση φαρμάκου με τη διεθνώς εγκεκριμένη μη ειδικευμένη επιστημονική ονομασία ή με το γενόσημο υποκατάστατό του και ούτε παρέχουν κίνητρα σε φαρμακοποιούς ή γιατρούς προς αυτή την κατεύθυνση

"Το ΒΗΜΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών