Όχι φυλακές για τους Εθνικιστές - Το χρονικό της σκευωρίας κατά της τρίτης πολιτικής δύναμης

Οι Νεκροί για την Ιδέα μας θυμίζουν το χρέος της θυσίας απέναντι στα Ιδανικά μας...


Θερμή παράκληση προς όλους τους αναγνώστες...Διαβάστε οπωσδήποτε την ανάρτηση: "Σιωνισμός και Παγκοσμιοποίηση"

Κυριακή, Δεκεμβρίου 12, 2010

Πτωχοκομείον η ΕΛΛΑΣ

Η πόλις εάλω. Η οικονομική κρίση πλήττει την περιοχή της πρωτεύουσας περισσότερο από κάθε άλλη γεωγραφική περιοχή της χώρας, με καταστροφικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία. Οι «επίσημα άνεργοι» στην Αθήνα προσεγγίζουν ήδη τους 200.000, αριθμός που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ 12ετίας (περίπου 40 απολύσεις γίνονται ανά εργάσιμη ώρα). Κάθε μήνα που περνάει, αποσύρονται από τους τραπεζικούς λογαριασμούς που ανοίχτηκαν στην Αττική καταθέσεις ύψους 1,33 δισ. ευρώ (16 δισ. ευρώ εκταμιεύθηκαν το τελευταίο 12μηνο).

Η οικοδομική δραστηριότητα στην Αττική υποχωρεί με μεγαλύτερο ρυθμό συγκριτικά με....
τις υπόλοιπες περιφέρειες, ενώ οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων του λεκανοπεδίου θα πουλήσουν φέτος 55.000-60.000 Ι.Χ. λιγότερα σε σχέση με το 2008.

Η ελληνική οικονομία πληρώνει πολύ ακριβά τον υδροκεφαλισμό, την άναρχη ανάπτυξη των προηγούμενων ετών και την εμμονή στην παραγωγή πλούτου μόνο από την παροχή υπηρεσιών. Στην Αττική παράγεται πλέον περισσότερο από το μισό ΑΕΠ της χώρας. Ενα ΑΕΠ το οποίο σχηματίζεται κυρίως από τον τριτογενή τομέα, δηλαδή την παροχή υπηρεσιών και το εμπόριο.


Είναι ακριβώς ο τομέας που πλήττεται περισσότερο από την ύφεση, με αποτέλεσμα να χάνονται δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ιδού τα νούμερα που αποδεικνύουν την εξάρτηση της οικονομίας από την πρωτεύουσα αλλά και την εξάρτηση της πρωτεύουσας από τους τομείς των υπηρεσιών:

*Στην Αττική παράγεται το 49,3% του ελληνικού ΑΕΠ, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (2008).

*Το ΑΕΠ της Αττικής σχηματίζεται σε ποσοστό 55% από τον τριτογενή τομέα και σε ποσοστό 34,4% από τον δευτερογενή τομέα.

*Στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας απασχολούνται 1,433 εκατ. Ελληνες, δηλαδή ο ένας στους τρεις Ελληνες. Περίπου ο ένας στους πέντε (ποσοστό 19,2% ή 275 χιλιάδες εργαζόμενοι) είναι εμποροϋπάλληλος. Στον κλάδο των κατασκευών εργάζονται 93.000 άτομα, ενώ με τις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες απασχολούνται 63.000 «Αθηναίοι».

Σε τέσσερις κυρίως κλάδους

Η κρίση έχει χτυπήσει εκεί ακριβώς που απασχολούνται οι περισσότεροι: στο εμπόριο, στις τράπεζες, στην οικοδομή και στον τουρισμό. Ενδεικτικά:

1 Στο διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2010, στην Αττική πουλήθηκαν 72.796 ΙΧ. Ολόκληρο το 2008 διατέθηκαν 137.334 αυτοκίνητα και το 2009 συνολικά 111.052 αυτοκίνητα. Η πτώση των πωλήσεων θα ξεπεράσει το 45% σε επίπεδο έτους, κάτι που έχει ήδη οδηγήσει σε «λουκέτα» και αθρόες απολύσεις.

2 Στο διάστημα Σεπτεμβρίου 2009-Αυγούστου 2010, στην Αττική εκδόθηκαν 14.031 άδειες οικοδομής, περίπου 2.000 λιγότερες σε σχέση με την περίοδο Σεπτεμβρίου 2008-Αυγούστου 2009. Με αυτές τις άδειες θα χτιστούν ακίνητα επιφάνειας 2,5 εκατ. τετραγωνικών μέτρων, έναντι 3,5 εκατ. τετραγωνικών στο περυσινό δωδεκάμηνο. Το ένα εκατομμύριο τετραγωνικά που θα λείψουν (αν ενεργοποιηθούν οι άδειες, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να μείνουν στο συρτάρι) θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση της απασχόλησης στην οικοδομή.

3 Οι δουλειές των τραπεζών έχουν πέσει κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα καθώς, υπό την πίεση των ξένων αγορών αλλά και των ελλήνων καταθετών που αποσύρουν χρήματα, έχουν περιοριστεί δραματικά οι χορηγήσεις δανείων. Αποκαλυπτική είναι η γεωγραφική κατανομή των καταθέσεων που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος: Οι καταθέσεις των «πρωτευουσιάνων» (επιχειρήσεων και νοικοκυριών) μειώθηκαν στο διάστημα Ιουνίου 2009-Ιουνίου 2010 κατά 11,87%, που είναι το υψηλότερο ποσοστό στη χώρα.

Το υπόλοιπο των καταθέσεων στην Αττική έχει υποχωρήσει από 135 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2009 στα 118,8 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2010. Δηλαδή, από τα 21 δισ. ευρώ καταθέσεων που χάθηκαν το τελευταίο 12μηνο στο σύνολο της χώρας, τα 16 δισ. ευρώ «διέρρευσαν» από το λεκανοπέδιο.
"ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών