Όχι φυλακές για τους Εθνικιστές - Το χρονικό της σκευωρίας κατά της τρίτης πολιτικής δύναμης

Οι Νεκροί για την Ιδέα μας θυμίζουν το χρέος της θυσίας απέναντι στα Ιδανικά μας...


Θερμή παράκληση προς όλους τους αναγνώστες...Διαβάστε οπωσδήποτε την ανάρτηση: "Σιωνισμός και Παγκοσμιοποίηση"

Σάββατο, Ιανουαρίου 22, 2011

Το μεγαλύτερο φωτοβαλαταικό πάρκο του κόσμου

Την κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στον κόσμο, ισχύος 200 MW, σε εξαντλημένα λιγνιτωρυχεία της Πτολεμαΐδας ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου από την Κοζάνη. Το έργο, προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ, θα συνδυαστεί με τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ και θα γίνει από τη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», 100% θυγατρική της ΔΕΗ, η οποία εντός των επόμενων ημερών προκηρύσσει το διαγωνισμό για το στρατηγικό εταίρο, ο οποίος θα συμμετέχει με 49% στο πρότζεκτ. Στόχος της ΔΕΗ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Αρθούρος Ζερβός, είναι ως το...
καλοκαίρι να έχει επιλεγεί ο ανάδοχος, προκειμένου προς το τέλος του χρόνου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες κατασκευής που θα διαρκέσουν περίπου 18 μήνες.
Ας σημειωθεί ότι σήμερα το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στον κόσμο έχει ισχύ 97 MW και βρίσκεται στον Καναδά.
Μακεδονία
«Το σχέδιό μας για τη Δυτική Μακεδονία είναι να παραμείνει το κέντρο των ενεργειακών εξελίξεων στη χώρα μας και στο νέο σχεδιασμό, που προτάσσει τη σταδιακή προσαρμογή στο πρότυπο της πράσινης ανάπτυξης», δήλωσε ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος στο φωτοβολταικό πάρκο είπε ότι αποτελεί μία μεγάλη πρωτοβουλία που κάνει συμβολικά και ουσιαστικά πράξη τη στροφή προς τη μεταλιγνιτική εποχή.
«Η Δυτική Μακεδονία από ενεργειακή καρδιά της Ελλάδας στα συμβατικά καύσιμα καθίσταται επίκεντρο της προσπάθειας ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όχι μόνον στη χώρα μας, αλλά και σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι σύντομα θα εξειδικευτούν και θα λάβουν επιχειρησιακή μορφή σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, δράσεις στην περιοχή για την επέκταση της καλλιέργειας ενεργειακών φυτών και την ενίσχυση δυναμικών καλλιεργειών με εξαγωγικές προοπτικές, την προώθηση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, της ψηφιακής τεχνολογίας και των ΑΠΕ ως βασικού παράγοντα αναδιάρθρωσης της τοπικής οικονομίας, καθώς και δράσεις βελτίωσης των περιβαλλοντικών συνθηκών.
Διάλογος
Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, τόνισε ότι οι επενδύσεις σε ΑΠΕ είναι σημαντικές, αλλά δεν είναι το μόνο κομμάτι της ευρύτερης στρατηγικής για την περιοχή, είπε ότι η ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία έχει δρομολογήσει επενδύσεις άνω των 1,8 δισ. ευρώ και ανακοίνωσε ότι ξεκινά άμεσα ευρύτερος διάλογος για ένα σχέδιο μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας στην Πράσινη Ανάπτυξη. Η πρώτη φάση υλοποίησης του σχεδίου, περίοδου 2010-2013 υπολογίζεται ότι θα απορροφήσει κονδύλια ύψους 160 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ σε παρεμβάσεις για την Ενέργεια, την Ποιότητα του Περιβάλλοντος, Επιχειρηματικότητα και Περιβαλλοντική Γεωργία - Αγροτική Οικονομία. Το μέγα-φωτο βολταϊκό πάρκο στην Πτολεμαΐδα θα αναπτυχθεί σε έκταση 5.200 στρεμμάτων εξαντλημένου λιγνιτωρυχείου και αναμένεται να έχει ετήσια παραγωγή 260.000 Mwh, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ.
Η λειτουργία του, που καλύπτει τις ανάγκες ηλεκτρισμού 55.000 νοικοκυριών, θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακά κατά 300.000 τόνους ετησίως. Μαζί με το εργοστάσιο παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ αναμένεται να δημιουργήσει 200 νέες θέσεις εργασίας ή 550 συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων για την κατασκευή του έργου.
Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει ήδη καταθέσει στη ΡΑΕ αίτηση για τη λήψη άδειας παραγωγής φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 200 MW. Oσον αφορά στην επιλογή του στρατηγικού εταίρου, ο κ. Ζερβός διευκρίνισε ότι έχουν θεσπιστεί ορισμένες βασικές προϋποθέσεις, όπως η αποδεδειγμένη εμπειρία στον τομέα των ΑΠΕ και ειδικότερα στον τομέα ανάπτυξης και διαχείρισης φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρισμού, η χρηματοοικονομική επάρκεια και η αποδεδειγμένη εμπειρία στον τομέα παραγωγής και κατασκευής φωτοβολταϊκών συστημάτων. Ας σημειωθεί ότι η ΔΕΗ, πριν από λίγους μήνες, είχε προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με την αμερικανική εταιρεία Sunedison για το έργο, όμως στη συνέχεια αποφάσισε αντί της απευθείας επιλογής του στρατηγικού εταίρου να προχωρήσει σε διαγωνισμό.
Από την Κοζάνη ο κ. Ζερβός αναφέρθηκε ακόμα στη νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα V, που θα κατασκευάσει η ΔΕΗ και είπε ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να κατατεθούν οι προσφορές στο διαγωνισμό που έχει προκηρυχθεί. Το έργο θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2017. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ αναφέρθηκε και στο λιγντικό σταθμό Μελίτη ΙΙ, στη Φλώρινα και είπε ότι σύντομα θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την κατασκευή του με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2018.
Επεισόδια
«Θερμή» υποδοχή επιφύλαξαν στον πρωθυπουργό εστιάτορες, φοιτητές, κάτοικοι του Βελβεντού και συνδικαλιστές της ΔΕΗ χθες στην Κοζάνη, οι οποίοι πραγματοποίησαν ισάριθμες συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας.
Έτσι προκλήθηκε ένταση έξω από την αίθουσα τέχνης την ώρα, που από το βήμα της εκδήλωσης ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωνε την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στην Πτολεμαΐδα.
Ομάδα διαδηλωτών επιχείρησαν να πλησιάσουν στην αίθουσα της εκδήλωσης, αλλά απωθήθηκαν και κρατήθηκαν σε απόσταση ασφαλείας από τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ ακολούθησαν μικροσυμπλοκές με τους αστυνομικούς, οι οποίοι έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Μάλιστα πληροφορίες μέχρι αργά χθες το βράδυ έκαναν λόγο και για έναν τραυματία, χωρίς να διευκρινίζεται εάν είναι αστυνομικός ή διαδηλωτής.
Μείωση CO2
Η λειτουργία του πάρκου που καλύπτει τις ανάγκες ηλεκτρισμού 55.000 νοικοκυριών, θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακά κατά 300.000 τόνους ετησίως. Μαζί με το εργοστάσιο παραγωγής πάνελ θα δημιουργήσει 200 νέες θέσεις εργασίας ή 550 συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων για την κατασκευή του έργου.
"HMEΡΗΣΙΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών