Όχι φυλακές για τους Εθνικιστές - Το χρονικό της σκευωρίας κατά της τρίτης πολιτικής δύναμης

Οι Νεκροί για την Ιδέα μας θυμίζουν το χρέος της θυσίας απέναντι στα Ιδανικά μας...


Θερμή παράκληση προς όλους τους αναγνώστες...Διαβάστε οπωσδήποτε την ανάρτηση: "Σιωνισμός και Παγκοσμιοποίηση"

Παρασκευή, Μαρτίου 18, 2011

Τι κρύβεται πίσω απο τον πόλεμο Ψυχάρη – Πρώτου Θέματος

Του Λάμπρου Λειβαδίτη
Εκδοτικός πόλεμος μύρισε πάλι μετά τις ανταλλαγές προειδοποιητικών βολών μεταξύ του εκδοτικού δίδυμου του Πρώτου Θέματος και του μεγαλομετόχου του ΔΟΛ.
Θέμος Αναστασιάδης και Τάσος Καραμήτσος από τη μία και Σταύρος Ψυχάρης από την άλλη αντάλλαξαν παραπολιτικά με υπαινιγμούς. Οι μεν πρώτοι στο φύλλο του Πρώτου Θέματος την προηγούμενη Κυριακή άφησαν υπαινιγμούς για την βίλα του κ. Σταύρου Ψυχάρη στο Ναύπλιο. Πρόκειται για βίλα που οικοδομήθηκε με παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Είναι καραμπινάτες παραβάσεις και η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης αλλά κάπου χάθηκε …Ο κ. Ψυχάρης απάντησε με δύο παραπολιτικά από τα ΝΕΑ στα οποία αναφερόταν στην υπόθεση των πέντε εκατομμυρίων ευρώ που έπρεπε να έχει πάρει τον δρόμο της φορολογικής δικαιοσύνης αλλά επίσης κάπου χάθηκε…Την Πέμπτη χόντρυνε το παιχνίδι πάντα από τα ΝΕΑ με...
παραπολιτικό που έχει  υπαινιγμούς στο επίπεδο της προσωπικής ύβρεως για τον κ. Καραμήτσο ενώ προσπαθεί να δημιουργήσει ρήγμα στην σχέση του με τον κ. Αναστασιάδη. Το χαμηλό επίπεδο του χτυπήματος και το ότι χρησιμοποιεί τα ΝΕΑ που μέχρι τώρα δεν έμπαιναν ποτέ σε τέτοιους πολέμους λάσπης δείχνει μάλλον την απόγνωση του μεγαλομετόχου του ΔΟΛ.
Το ότι βγάζει ο ένας τις πομπές του άλλου είναι η κορυφή του παγόβουνου. Όχι ότι είναι ήσσονος σημασίας αφού ο ένας μπορεί να κάνει ζημιά στον άλλο και να προκαλέσει ευρύτερη κρίση στο σύστημα της διαπλοκής που ούτως ή άλλως καταρρέει υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης.
Στον πυρήνα του προβλήματος είναι ο κοινός μέτοχος στα δύο μέσα ενημέρωσης κ. Βίκτορας Ρέστης ο οποίος προσφάτως πήρε το 40% του Πρώτου Θέματος έναντι τιμήματος πέντε εκατομμυρίων ευρώ.  Ο κ. Ρέστης όμως μέχρι στιγμής αρνείται να μπει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του ΔΟΛ όπως ζητά ο κ. Ψυχάρης προκειμένου να εξασφαλίσει ρευστότητα για να σώσει το συγκρότημά του. Ο κ. Ψυχάρης θεωρεί ότι πίσω από την άρνηση του κ. Ρέστη βρίσκεται ο κ. Καραμήτσος  τον οποίο έχει βάλλει στο στόχαστρο και λιγότερο ο κ. Αναστασιάδης. Φυσικά για να δει ο κ. Ρέστης ότι τα οικονομικά στοιχεία του ΔΟΛ δεν βγαίνουν με τα ανοίγματα που έχει δεν χρειάζεται ο Καραμήτσος άσχετα αν ο τελευταίος έβαλε το χεράκι του για να εξασφαλίσει ασπίδα στον Ρέστη από πιθανή πίεση και χτυπήματα του κ. Ψυχάρη.
Η ουσία είναι ότι από το 2005 που εκδόθηκε το Πρώτο Θέμα έχει σταθερά την πρώτη θέση φέρνοντας στην δεύτερη θέση το Βήμα και μειώνοντας το κύρος αλλά και τα διαφημιστικά έσοδα και το μερίδιο πολιτικής επιρροής του συγκροτήματος.  Το Πρώτο Θέμα έσπασε το κατεστημένο της μέχρι τότε διαπλοκής μπαίνοντας σαν σοβαρός παίκτης στο παιχνίδι. Άλλαξε μάλιστα τα δεδομένα ανοίγοντας δρόμο και για άλλες προσπάθειες όπως της Real News. Φυσικά οι παλιοί βρήκαν τον τρόπο να επιβιώσουν αλλά σε κάθε περίπτωση δεν έχουν πλέον την παντοδυναμία που είχαν παλαιότερα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι καινούργιοι είναι καλύτεροι ή χειρότεροι απλώς αυξήθηκε ο μεταξύ τους ανταγωνισμός και δεν υπάρχει δεσπόζουσα θέση κανενός. Βοήθησε δε στην αλλαγή του συσχετισμού ισχύος το ότι έφυγαν από φυσικά αίτια οι παλιοί παίκτες πρώτα ο Τεγόπουλος και μετά ο Λαμπράκης οι οποίοι και πιο έμπειροι και ικανοί ήταν και αποτελούσαν παράγοντες ισορροπίας. Επίσης οι άλλοι δύο Γιώργος Μπόμπολας και Αριστείδης Αλαφούζος έχουν περάσει τα 80. Οι φυσικοί διάδοχοι ή επίγονοι είναι κατώτεροι των περιστάσεων και δεν μπορούν να διατηρήσουν την ισορροπία.
Μέσα σε αυτούς ο Θέμος σαφώς ξεχωρίζει γι αυτό και του αρχίσαν τα σκληρά χτυπήματα ήδη από το 2007 με την υπόθεση των πέντε εκατομμυρίων και στην συνέχεια με την υπόθεση Ζαχόπουλου. Χρησιμοποιώντας η παλαιά διαπλοκή τον παντοδύναμο τότε Ρουσόπουλο έφθασε στα όρια της φυσικής εξόντωσης (απειλήθηκε και η προφυλάκισή με δικαστικό πραξικόπημα) τον κ. Αναστασιάδη. Το παιχνίδι έσωσαν τότε οι εργαζόμενοι της εφημερίδας. Ο Αναστασιάδης όμως λόγω ακριβώς της στήριξης των εργαζομένων άντεξε και κυρίως άντεξε το «Πρώτο Θέμα» το οποίο διατήρησε την πρώτη θέση και το 2008 και το 2009 και το 2010. Βοήθησε δε το ότι μπήκε στο παιχνίδι και πρόσφερε πολιτική ομπρέλα προστασίας ο κ. Γιώργος Μπόμπολας ο οποίος αγόρασε τότε το 70% της εφημερίδας.
Και φθάνουμε στο σήμερα που τα παλαιά μαστόδοντα του χώρου των ΜΜΕ έχουν τεράστια οικονομικά προβλήματα και προσπαθούν να δαγκώσουν επιχειρηματίες με ρευστότητα όπως ο Ρέστης για να σωθούν. Το Πρώτο Θέμα παρά το ότι πλήρωσε χοντρά την «προστασία» του Μπόμπολα -για να τον διώξει τον πλήρωσε 18 εκατομμύρια ευρώ και καθάρισε πάλι λόγω της στήριξης των εργαζομένων- έχει σχετικά μικρά χρέη και ανοίγματα και με την ένεση των πέντε εκατομμυρίων ευρώ από τον Ρέστη είναι βιώσιμο και μάλιστα κάνει κινήσεις για να μπει στη νέα εποχή του διαδικτύου. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι μέσα στο 2010 η εφημερίδα δεν έκανε απολύσεις και περικοπές εν αντιθέσει με τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης διατηρώντας έτσι παρά την εκδίωξη του Μπόμπολα την εργασιακή ειρήνη.
Στον ΔΟΛ τα οικονομικά προβλήματα είναι πολύ μεγαλύτερα. Επιπλέον αφού εδώ και έξι χρόνια το Βήμα είναι σταθερά δεύτερο –κάτι που αποτελεί ταπείνωση για τον Ψυχάρη- τώρα κινδυνεύει να βρεθεί στην τρίτη θέση αφού την πρώτη ή δεύτερη θέση έχει εξασφαλίσει η Καθημερινή που πηγαίνει ανέλπιστα καλά με τις ποιοτικές της προσφορές. Αν ο Ρέστης με την στήριξη των Αναστασιάδη Καραμήτσου αποφύγει το δάγκωμα του Ψυχάρη και δεν βάλλει λεφτά τα πράγματα θα γίνουν άσχημα για το συγκρότημα της διαπλοκής το οποίο αν δεν βρει άλλον κινδυνεύει με κατάρρευση. Άλλωστε έκλεισε το καθημερινό Βήμα και συνεχίζει να κάνει απολύσεις και περικοπές ενώ το κλίμα μεταξύ των συντακτών όπως άλλωστε είναι φυσικό είναι τεταμένο.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και καθώς η επίθεση της Πέμπτης από τα ΝΕΑ ξεπέρασε τα εσκαμμένα αναμένεται με ενδιαφέρον η απάντηση του δίδυμου Αναστασιάδη Καραμήτσου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών