Όχι φυλακές για τους Εθνικιστές - Το χρονικό της σκευωρίας κατά της τρίτης πολιτικής δύναμης

Οι Νεκροί για την Ιδέα μας θυμίζουν το χρέος της θυσίας απέναντι στα Ιδανικά μας...


Θερμή παράκληση προς όλους τους αναγνώστες...Διαβάστε οπωσδήποτε την ανάρτηση: "Σιωνισμός και Παγκοσμιοποίηση"

Τρίτη, Μαΐου 24, 2011

Κρίσιμες εκλογές στην ΕΣΗΕΑ

Στην πιο κρίσιμη συγκυρία που έχει περάσει Μεταπολιτευτικά ο δημοσιογραφικός κόσμος και συνολικά το «σύστημα των ΜΜΕ», πραγματοποιούνται την Τετάρτη και την Πέμπτη, 25 και 26 Μαΐου 2011, οι εκλογές στο συνδικάτο των δημοσιογράφων, την ΕΣΗΕΑ. Οι εκλογές αυτές, οι οποίες θα σηματοδοτήσουν σοβαρότατες εξελίξεις για τη στάση που θα κρατήσουν οι δημοσιογράφοι απέναντι στην πολιτική του μνημονίου στα ΜΜΕ, διεξάγονται σε φαινομενικά άκρως υποτονικό κλίμα, μέσα σε συνθήκες ωμών απειλών από το σύνολο των ιδιοκτητών για μαζικές απολύσεις και δραστικές περικοπές μισθών, καθώς και ανασφάλειας και φόβου των εργαζομένων για το αύριο. Ήδη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες,
το Συγκρότημα Λαμπράκη, με επικεφαλής τον Σταύρο Ψυχάρη, σκοπεύει να ανακοινώσει μειώσεις της τάξης του 15%. Ωστόσο, η ιδιοκτησία του Συγκροτήματος φέρεται να ανέβαλε αυτή την ανακοίνωση για μετά τις εκλογές. Θύελλα πάσης φύσεως περικοπών και απολύσεων έχει εξαγγείλει το Συγκρότημα Μπόμπολα. Σε αντίστοιχες κινήσεις προσανατολίζεται ο Όμιλος Αλαφούζου, ενώ η Ελευθεροτυπία, η οποία βρίσκεται σε κρίσιμο μεταίχμιο για την ύπαρξή της, προσπαθεί να βρεί το δρόμο της ισορροπίας της. Στο μεταξύ, η ανεργία μεταξύ των δημοσιογράφων καλπάζει, οι ελαστικές μορφές εργασίας (ακόμα και η απλήρωτη εργασία) δίνει και παίρνει, ενώ άμεση και ορατή είναι η προοπτική λουκέτων σε αρκετά «μαγαζιά».
Μέσα σε αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες, τις οποίες δημιούργησε το «πεθαμένο» πλέον πολιτικά και βιολογικά Μεταπολιτευτικό σύστημα της κρατικοδίαιτης διαπλοκής, των θαλασσοδανείων και των δανεικών και αγύριστων, το συνδικάτο των δημοσιογράφων απαξιώθηκε. Πόσο μάλλον, αφού η προηγούμενη ηγεσία Σόμπολου, σε συμμαχία με διάφορες πρασινο-γαλάζιες αποχρώσεις, λειτούργησαν ως δεκανίκι των ίδιων των ιδιοκτητών. Μάλιστα, ο Σόμπολος αποχωρώντας από τη θέση του προέδρου της ΕΣΗΕΑ και δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να ξαναβάλει υποψηφιότητα, πρότεινε μειώσεις 10%. Η παρατάταξή του, η οποία, ως όλα δείχνουν ουδεμία επαφή έχει με τη ΝΔ του Α.Σαμαρά, εμφανίζεται αποψιλωμένη ακόμα και από τα παραδοσιακά της στελέχη. Θεωρείται μάλιστα, πολύ πιθανόν να υποχωρήσει σημαντικά σε ποσοστά και ψήφους.
Από την άλλη, το νέο φαινόμενο που διαμορφώνεται, είναι η προσπάθεια για σχηματισμό «φιλο-κυβερνητικού» ή για την ακρίβεια «φιλο-μνημονιακού» μετώπου. Έτσι, για πρώτη φορά σε εκλογές κατεβαίνει η «Δημοσιογραφική Μεταρρύθμιση», η οποία φορώντας «αριστερούλικο» προσωπείο, και ειδικότερα αυτό του κόμματος Κουβέλη,  βάζει σαν υποψηφίους πασίγνωστους εκσυγχρονιστές, οι οποίοι κατ’επανάληψη έχουν υπερασπιστεί μετά μανίας τις μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης, καθώς και τις «εκσυγχρονσιτικές» πολιτικές Σημίτη στο παρελθόν. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των Ριχάρδου Σωμερίτη, Βασίλη Λυριτζή, Ηλία Κανέλλη και πολλών άλλων. Πρόκειται για μια παράταξη δημοσιογράφων που πάντα, με όλα τις κυβερνήσεις, είναι καλά πλασαρισμένοι. Πολλοί εξ’αυτών προέρχονται από τον Ομιλο Αλαφούζου και το Συγκρότημα Λαμπράκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παράταξη αυτή δεν αποκλείεται, μετεκλογικά, και εφόσον καταφέρει να εκπροσωπηθεί, να «συμμαχήσει» με τους ΠΑΣΟΚους (Κουμπιάς, Δημοσιογραφική Ενότητα). Οι νέο-ΠΑΣΟκοι (του ΓΑΠ) θα’χουν απέναντί τους επίσης, τον παλαιο-ΠΑΣΟκο, Τσαλαπάτη (ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ (ΚΕΔ), ο οποίος πάντως, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, δεν αποκλείεται συνεργαστεί μετεκλογικά με την «δεξιά» παράταξη (ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ). Αλλωστε, το ίδιο έκανε και με τον Σόμπολο.
Απογοητευτική είναι η εικόνα της Αριστεράς, που για μια ακόμη φορά κατεβαίνει πολυδιασπασμένη. Το ΚΚΕ (ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ), όπως πάντα μόνο του, διασπασμένο μάλιστα, αφού η προγηγούμενη «συμμαχός» του, Νανά Νταουντάκη (ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ) κατεβαίνει μόνη της. Μόνη της επίσης, κατεβαίνει και η Εξωκοινοβουλευτική Αριστερά (Πρωτοβουλία για την Ανατροπή, Financial Crimes , Αριστερό Ριζοσπαστικό ΜΜΕτωπο, Σπάρτακος, Ανένταχτοι). Κι’αυτό παρ’ότι, τόσο κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διετίας, όσο και μόλις πρόσφατα, η προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ παράταξη (Συσπείρωση Δημοσιογράφων, Δούρειος Τύπος) τους είχε προτείνει κοινή κάθοδο στις εκλογές. Αν και εκτιμάται ότι η «Ανατροπή» θα αυξήσει τη δύναμή της, και ενδεχομένως, θα καταφέρει να βγάλει εκπρόσωπο στο ΔΣ, η μεγαλύτερη παράταξη της Αριστεράς παραμένει η «Συσπείρωση».
Τα μεγάλα ερωτήματα που υπάρχουν πάντως, είναι εάν οι δημοσιογράφοι θα πάνε να ψηφίσουν. Το κλίμα φόβου και απαξίωσης του συνδικάτου, ενισχύουν αυτό τον κίνδυνο, αν και το γεγονός ότι η συγκυρία στον χώρο τους είναι εξαιρετικά κρίσιμη, πολύ πιθανώς θα τους οδηγήσει τελικά στην κάλπη. Από κεί και πέρα, μείζον ερώτημα είναι τι θα συμβεί την επομένη των εκλογών. Αν δηλαδή, θα διαμορφωθεί ένα μνημονιακό μέτωπο που παρέα με κάποιες συντεχνιακές, πελατειακές και φιλεργοδοτικές δυνάμεις, θα στρώσουν το δρόμο για σκληρότατα μέτρα, ή θα επικρατήσουν οι αντιμνημονιακές δυνάμεις που και το συνδικάτο θα ξαναστήσουν στα πόδια του και θα εμποδίσουν την υλοποίηση του μνημονίου στα ΜΜΕ, στις πλάτες των εργαζομένων.
Όλες οι λίστες με τις παρατάξεις και τους υποψηφίους τους:
http://www.esiea.gr/gr/index.html
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών