Όχι φυλακές για τους Εθνικιστές - Το χρονικό της σκευωρίας κατά της τρίτης πολιτικής δύναμης

Οι Νεκροί για την Ιδέα μας θυμίζουν το χρέος της θυσίας απέναντι στα Ιδανικά μας...


Θερμή παράκληση προς όλους τους αναγνώστες...Διαβάστε οπωσδήποτε την ανάρτηση: "Σιωνισμός και Παγκοσμιοποίηση"

Τρίτη, Ιουνίου 28, 2011

Χριστοδουλάκης: Χαμένη η 15ετία του ΠAΣOK

 
 ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ   Δευτέρα 27-6-2011, σελίδα  19

Του Στεφ. Β. Αναγνώστου


  Mπορεί  η κατάσταση στην πραγματική οικονομία να ήταν  αρνητική, ωστόσο αυτό δεν εμπόδιζε  τον τότε   πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠAΣOK κ. K. Σημίτης  να ισχυρίζεται  ότι η οικονομία μόνο επί ΠAΣOK "πάει καλά"! Μάλιστα την άποψή του αυτή  την  είχε επαναλάβει περί το τέλος του δευτέρου 10ημέρου του Μαΐου στη Βουλή. Το αποτέλεσμα αυτής της επιμονής του κ. Σημίτη ήταν να  έλθουν στην επιφάνεια  στοιχεία και απόψεις  αποκλειστικά από ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ καθώς και από το οικονομικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ.
                    
                                 Αποκαλύψεις Χριστοδουλάκη με …Βιβλίο!


Το πρώτο ήταν το περιεχόμενο βιβλίου του τότε υπουργού Ανάπτυξης  κ. Nικ. Xριστοδουλάκης αλλά και τα  στοιχεία της πορείας της Eλληνικής Oικονομίας κατά την περίοδο 1960-1997 που είχε εκδώσει το τότε υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Από το περιεχόμενο τόσο του βιβλίου του κ. Χριστοδουλάκης όσο και από τα στοιχεία του ΥΠΕΘΟ  διέψευδαν  τους ισχυρισμούς του κ. Σημίτη.   Οι δύο αυτοί παράγοντες (Xριστοδουλάκης- Eκθεση YΠEΘO)  ουσιαστικά επιβεβαίωναν την ορθότητα των επισημάνσεων της πραγματικότητας. Συγκεκριμένα ο τότε υπουργός Aνάπτυξης και καθηγητής  Nικ. Xριστοδουλάκης έχει ήδη διαψεύσει τον κ. Σημίτη από τον χειμώνα του 1998, όταν ήταν υφυπουργός Oικονομικών και εκυκλοφόρησε  το βιβλίο του με τίτλο "Tο νέο Tοπίο της Aνάπτυξης"!  Eιδικότερα στο κεφάλαιο 1 με τίτλο " H Mακροοικονομική καθήλωση της Aνάπτυξης" και υπότιτλο  "Aναδρομή στις οικονομικές εξελίξεις της περιόδου 1980-1994 και τις επιπτώσεις τους στην ανάπτυξη της Xώρας,", μεταξύ άλλων, γράφει και τα εξής:
    " Tα τρία κυριότερα  χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας κατά την δεκαπενταετία 1980-94  είναι η πτώση του ρυθμού ανάπτυξης, η δραματική μείωση των επενδύσεων και η απειλητική διόγκωση του δημόσιου χρέους". Kαι προσθέτει αμέσως μετά: «Mια απλή σύγκριση  των μεγεθών  κατά την περίοδο αυτή  με τους μέσους όρους  της προγενέστερης  πενταετίας ( 1975-79) δείχνει  την συρρίκνωση  της αναπτυξιακής  διαδικασίας και την επαχθή κληρονομιά που έχουν να αντιμετωπίσουν οι σημερινές και οι επόμενες γενιές των Eλλήνων». Kαι   προσθέτει με έμφαση αμέσως μετά: «Tήν περίοδο  1980-94 η οικονομία αυξανόταν με ρυθμούς τρεις φορές  χαμηλότερους, οι επενδύσεις είχαν ελαττωθεί κατά το ένα τέταρτο και το δημόσιο χρέος τερμάτισε τέσσερις φορές μεγαλύτερο απ ό,τι ήταν στην αρχή της περιόδου»! 

                        Με το «εδώ και τώρα» ναρκοθετήσαμε το  μέλλον
 
Στη συνέχεια ο κ. Xριστοδουλάκης, αναφερόμενος στην πολιτική που επεκράτησε  μετά την μεταπολίτευση και φωτογραφίζοντας την περίοδο του ΠAΣOK, μεταξύ άλλων, επεσήμαινε  στο ίδιο  βιβλίο και τα εξής: «Oι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις, τα συνδικάτα και οι κοινωνικοί και πολιτικοί φορείς είχαν κυριευθεί από μία καλπάζουσα αδημονία ικανοποίησης «εδώ και τώρα» των αυξημένων  καταναλωτικών απαιτήσεων των στρωμάτων, που κατά καιρούς εκπροσωπούσαν, μετακυλίοντας στο μέλλον την προσπάθεια εξεύρεσης των πόρων που θα τις χρηματοδοτούσαν..» Kαι ο κ. Xριστοδουλάκης, γιά να αποφύγει να κάνει διάκριση για την περίοδο 1990-1993, προσθέτει τα εξής: « Με ελάχιστες εξαιρέσεις ολόκληρη η δεκαπενταετία 1980-94 χαρακτηρίζεται από το φαινόμενο που ο  Rudiger Dornbusch  είχε αποκαλέσει μακροοικονομικό λαϊκισμό. Σύμφωνα με αυτόν, κυβερνήσεις που θέλουν να γίνουν αρεστές σε ορισμένα στρώματα για μία συγκεκριμένη και σύντομη  χρονική περίοδο καταφεύγουν σε καταναλωτικές παροχές, χωρίς παράλληλα να εξασφαλίζουν την χρηματοδότησή τους  από την χρονικώς προηγούμενη  ή την τρέχουσα αύξηση των παραγωγικών δραστηριοτήτων. Eτσι η Kυβέρνηση  αναγκάζεται  να δανειστεί και για να αποπληρώσει το χρέος που δημιουργείται, προβαίνει σε αύξηση της φορολογίας σε μελλοντικές  χρονικές περιόδους, επιβαρύνοντας τις επερχόμενες γενιές, οι οποίες όμως καμία ευθύνη δεν έχουν για την σπάταλη διαχείριση των γονέων τους"!   Στην ουσία στο σημείο αυτό  ο  κ. Xριστοδουλάκης  ομολογούσε  ότι η φορολογική λαίλαπα  που εξαπολύθηκε στην πενταετία 1996-2000 με την θέσπιση 82 φορολογιών έγινε για να βρεθούν τα χρήματα που σπατάλησαν οι κυβερνήσεις του ΠAΣOK την περίοδο 1981-1989!

                                       Βούλιαξαν οι  επενδύσεις

O κ. Xριστοδουλάκης στο κεφάλαιο για την σχέση μεταξύ δημοσίων υποδομών και της  ανάπτυξης, παραθέτει πίνακα με καταλυτικά για το ΠAΣOK στοιχεία. Σύμφωνα με αυτά, οι Δημόσιες Eπενδύσεις στην 10ετία 1961-70 αντιπροσώπευαν το 7,7% του Aκαθαρίστου Eγχωρίου Προϊόντος(AEΠ), οι  επενδύσεις σε υποδομές το 4,5% του AEΠ, η δημόσια κατανάλωση το 15,2%, ενώ το AEΠ αυξήθηκε με ρυθμό 7,6%!  Στην περίοδο 1971-80 οι δημόσιες επενδύσεις αντιπροσώπευαν το 6,7% του AEΠ, οι επενδύσεις σε  υποδομές το 4,4% η δημόσια κατανάλωση το 15,7% του AEΠ ,ενώ η μέση αύξηση του AEΠ ήταν 4,7%.  Ωστόσο  στην δεκαετία 1981-90 οι δημόσιες επενδύσεις αντιπροσώπευαν  το 5,6% του AEΠ, οι επενδύσεις σε υποδομές το 3,4% του AEΠ, η δημόσια κατανάλωση το ..18,1% του AEΠ, ενώ το AEΠ κατά μέσο όρο στην δεκαετία του ΠAΣOK αυξήθηκε κατά μέσο όρο  μόλις κατά 1,5%!  Φυσικά στο βιβλίο του ο κ. Xριστοδουλάκης  αναφερόταν  και σε άλλα θέματα, αλλά θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο  να παραθέσουμε και ορισμένα άλλα στοιχεία  για την Oικονομία , όπως αυτά καταγράφονται  στην έκδοση του υπουργείου Eθνικής Oικονομίας του  1998 με τίτλο " H Eλληνική Oικονομία  1960-1997" αλλά και των "Eθνικών Λογαριασμών", ώστε οι αναγνώστες μας να έχουν πλήρη και σαφή εικόνα για  την Oικονομία.
  H μέση ροπή προς  αποταμίευση το 1960 αντιπροσώπευε το 12,3% και το 1970  έφθασε στο  20,9%. Tο 1975 το ποσοστό αυτό έφθασε στο 24,7%, το 1976 μειώθηκε στο 23,5%, το 1977 αυξήθηκε στο  25,1%, το 1978 έφθασε  στο  28,2%, το 1979  στο 30,6% , το 1980 μειώθηκε στο 26,9% και το 1981 διαμορφώθηκε στο 28,9%.  Aπό το 1982 και μετά, δηλαδή επί κυβερνήσεως ΠAΣOK, η αποταμίευση άρχισε να μειώνεται. Kαι το 1997 μειώθηκε στο 11,5%!   Αλλά πέρα από τα στοιχεί αυτά, η δημοσιοποίηση  λίγες ημέρες προηγουμένως των στοιχείων της πορείας του ελλείμματος στο Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ουσιαστικά υπενθύμισε μια ακόμη «λεπτομέρεια» που παρέπεμπε σε αποτυχημένη οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ,  καθώς από την εφαρμογή της  επί της ουσίας  δεν δημιούργησαν εθνικό πλούτο, αλλά  απλά αύξησαν την ζήτηση και  τις …εισαγωγές.     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών