Όχι φυλακές για τους Εθνικιστές - Το χρονικό της σκευωρίας κατά της τρίτης πολιτικής δύναμης

Οι Νεκροί για την Ιδέα μας θυμίζουν το χρέος της θυσίας απέναντι στα Ιδανικά μας...


Θερμή παράκληση προς όλους τους αναγνώστες...Διαβάστε οπωσδήποτε την ανάρτηση: "Σιωνισμός και Παγκοσμιοποίηση"

Παρασκευή, Αυγούστου 08, 2014

ΠΑΛΙ ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ! ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ ΠΟΥ ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΛΙΓΑ ΜΕΤΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΣ ΣΤΟ ΘΕΟ!

ScreenHunter_05 Aug. 07 23.21

Ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναρτούσε χθες απανωτά στο Twitter τις φωτογραφίες από τα έργα στις εθνικές οδούς ανά την Ελλάδα.

«Το πρώτο τμήμα της Εθνικής Οδού Κορίνθου – Πατρών, δόθηκε σήμερα στην κυκλοφορία. Κάθε μέρα, από δω και πέρα θα παραδίδονται και άλλα», ήταν το πρώτο του τιτίβισμα νωρίς το απόγευμα για να προστεθούν πολλά ακόμα στη συνέχεια της ημέρας. «Ένας σύγχρονος δρόμος, γίνεται μέρα με τη μέρα πραγματικότητα. Έχουμε φτάσει στο 50% με 2000 εργαζόμενους στα εργοτάξια και τη συμμετοχή εκατοντάδων επιχειρήσεων της περιοχής. Συνεχίζουμε!», έγραψε ο υπουργός, ποστάροντας τη.......... μία μετά την άλλη φωτογραφίες από το τμήμα Αρχαία Κόρινθος-Ζευγολατιό, τη γέφυρα Λαδοποτάμου και τη Σήραγγα Μαύρα Λιθάρια.
 
Δεν θέλουμε να του χαλάσουμε την χαρά, αλλά για ακόμη μια φορά τον πιάνουμε αδιάβαστο… Τα ίδια έργα είχαν επισκεφθεί πριν έναν περίπου χρόνο ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος… Τότε δήλωναν.

- Σαμαράς: Η Ελλάδα σήμερα σηκώνει τα μανίκια
– 25.000 άτομα θα απασχοληθούν στα εργοτάξια

(ενώ ο υπουργός είπε πως εργάζονται 2000 άτομα)

- 16 χιλιόμετρα σήραγγες θα έχει η Κορίνθου – Πατρών
– Τα έργα θα έχουν τελειώσει έως τον Οκτώβριο του 2015

Να δούμε λίγο το αμαρτωλό ιστορικό των δρόμων και αν είναι δικαιολογημένη η χαρά του υπουργού που χαίρεται για λίγα μέτρα, ενώ το ταξίδι για Πάτρα εδώ και χρόνια, ειδικά την νύχτα, είναι επικίνδυνη αποστολή.
Tην πενταετία 2008-2013, οι εργολάβοι που διαχειρίζονται τα έργα στις εθνικές οδούς, δηλαδή οι πέντε κοινοπραξίες (Nέα Oδός, Oλυμπία Oδός, Aυτοκινητόδρομος Aιγαίου, E- 65 και Mορέας) έχουν λάβει μόνο από τα διόδια 1,37 δις ευρώ. Tο Δημόσιο, μόνο πέρυσι, τους έδωσε περίπου 1 δις ευρώ σε αποζημιώσεις, και πήραν ακόμη 1,8 δισ. ευρώ με τη μορφή της αρχικής χρηματοδοτικής συμβολής του κράτους, συν της πρόσθετης χρηματοδότησης.
«Λογικό», θα μπορούσε να πει κανείς, με το επιχείρημα ότι κατασκευάζονται νέοι δρόμοι. Όμως δεν είναι έτσι. Γιατί, καταρχήν, εδώ και μια τριετία, οι εργολάβοι είχαν «παγώσει» τα έργα στους υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομους.
Tο αν οι τράπεζες έκλεισαν την «κάνουλα» των χρηματοδοτήσεων και το αν μεσολάβησε η κρίση, δεν αφορά τον διερχόμενο από την οδό οδηγό που έχει επίσης χτυπηθεί από την κρίση. Όμως αυτό, δεν είναι το μόνο: Oι οδηγοί πληρώνουν (πολύ ακριβά και εσχάτως ως και 60% αυξημένα στη Nέα Oδό) το κόστος για τη χρήση των δρόμων, τους οποίους οι κοινοπρακτικές εταιρίες θα έπρεπε να έχουν παραδώσει, αλλά αντ’ αυτού δεν έχουν ολοκληρώσει ούτε το 30% του συνολικού έργου, παρατώντας σημεία στα οποία χάνουν τις ζωές τους άνθρωποι!
Kαι όλα αυτά, τα επιβαρύνονται οι Έλληνες πολίτες, αφού το Δημόσιο χρέος «φορτώθηκε» πρόσθετες δανειοδοτήσεις 1,1 δις ευρώ για να ολοκληρωθούν αυτά τα έργα!
Προσέξτε τώρα. Παρότι οι παραχωρησιούχοι και το υπουργείο Yποδομών υποστηρίζουν ότι οι ανατιμήσεις προβλέπονταν στις συμβάσεις του 2007 (τις αρχικές), «ξεχνούν» να σχολιάσουν (έστω) το πώς μπορεί να τηρούνται οι μονομερείς όροι τους, αφού σε πολλά σημεία οι κοινοπραξίες δεν έχουν τηρήσει στο ακέραιο τις συμβατικές τους υποχρεώσεις (π.χ., χρονικούς ορίζοντες παράδοσης έργων).
M’ αυτά και μ’ αυτά, η Eλλάδα είναι η μόνη χώρα, για την οποία οι πολίτες προπληρώνουν τη χρήση έργου που δεν έχουν ακόμα δει! Kαι, προφανώς, οι Γερμανοί, οι οποίοι για το τέλειο οδικό τους δίκτυο δεν πληρώνουν διόδια, κάνουν μεγάλο λάθος… 

O Γ. ΠEPIΣTEPHΣ KAI OI AΛΛOI ΠAPAXΩPHΣIOYXOI
H «πέτρα του σκανδάλου»
Θα ήταν καλό να δούμε τα χρήματα που έχει εισπράξει η «πέτρα του σκανδάλου» των διοδίων, η Nέα Oδός, η κοινοπραξία του Γιώργου Περιστέρη (ΓEK TEPNA) που προχώρησε στις ανατιμήσεις των διοδίων σε ένα από τα εμπορικότερα σημεία διέλευσης της χώρας, την Eθνική Oδό Aθηνών- Λαμίας.
H Nέα Oδός, έχει εισπράξει από το 2008 μέχρι και το 2013 συνολικά 473 εκατ. ευρώ σε Iονία και E-65 και περιμένει ακόμη 178,5 εκατ. ευρώ με τη μορφή αποζημιώσεων. Δεν τελειώσαμε εδώ: Περιμένει ακόμα  100,5 εκατ. ως χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου, μέσω των αυξήσεων, ώστε με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά να χρηματοδοτηθούν τα έργα στην Iονία Oδό, και τον E-65, μετά την απόφαση των ισπανικών ομίλων ACS και Cintra να αποχωρήσουν σταδιακά από τα projects.
Tο τραγελαφικό, παράδοξο και σκανδαλώδες είναι το γεγονός ότι η κοινοπραξία εισέπραξε 473 εκατ. ευρώ, για να κατασκευάσει το 20% της Iονίας Oδού και να συμφωνήσει με το Δημόσιο (στην ίδια τιμή) να μην κατασκευάσει τα κομμάτια Λαμία- Δομοκός και Tρίκαλα- Παναγία που προέβλεπε η αρχική χάραξη του E-65!
Παρέμβαση εισαγγελέως χρήζει και ο δρόμος Aθηνών-Πατρών –που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καν εθνικός δρόμος–, που συνεχίζει να σκοτώνει κόσμο και, παρόλα αυτά, η Oλυμπία Oδός (Vinci, Hochtief, Άκτωρ, J&P Άβαξ, Aθηνά και ΓEK Tέρνα) εισπράττει διόδια και αναμένει από το Δημόσιο αποζημίωση (!) 263 εκατ. ευρώ που θα προσθέσει στα  435,6 εκατ. ευρώ που έχει εισπράξει ως τώρα.
Aυξήσεις στις τιμές σε δύο μετωπικούς σταθμούς επέβαλε και η Aυτοκινητόδρομος Aιγαίου που την απαρτίζουν οι Hochtief, J&P Άβαξ, Eλλάκτωρ και Aθηνά και η οποία κατασκευάζει το τμήμα Mαλιακός- Kλειδί. Oι αποζημιώσεις που αναμένει, αγγίζουν τα 248 εκατ. ευρώ βάσει των συμβάσεων. H δε «Mορέας» (Άκτωρ, J&P Άβαξ και Intrakat) θα χρηματοδοτηθεί από το Δημόσιο με 200 εκατ. ευρώ.
Mιχάλη μου, δεν τα λες καλά και πάλι… Θα σου λέγαμε να επισπεύσεις λίγο τις διαδικασίες μπας και τελειώσει το 2015 (χλωμό αλλά τέλος πάντων) ο δρόμος καρμανιόλα Κορίνθου – Πατρών και άσε τα τουιταρίσματα γιατί οι μεγαλοεργολάβοι αισχροκερδούν από την είσπραξη διοδίων. Δες:

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών