Όχι φυλακές για τους Εθνικιστές - Το χρονικό της σκευωρίας κατά της τρίτης πολιτικής δύναμης

Οι Νεκροί για την Ιδέα μας θυμίζουν το χρέος της θυσίας απέναντι στα Ιδανικά μας...


Θερμή παράκληση προς όλους τους αναγνώστες...Διαβάστε οπωσδήποτε την ανάρτηση: "Σιωνισμός και Παγκοσμιοποίηση"

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 28, 2010

Η «Γιάλτα» των τριών

To νομοσχέδιο για την περαίωση των 2.500.000 ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων που θα ψηφιστεί από τη Βουλή, με τη μορφή του κατεπείγοντος, προκάλεσε ποικίλα αισθήματα. Ανακούφιση σε πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους, αλλά και επιβεβαίωση της...
επαναλαμβανόμενης αδικίας του κράτους απέναντι στους συνεπείς φορολογούμενους.
Ετσι ή αλλιώς, το μέτρο της περαίωσης, εκτός από το ότι είναι ο πλέον «άρπα κόλλα» τρόπος για να αυξηθούν κάπως τα έσοδα, είναι κι ένα «κλείσιμο του ματιού». Ενα χτύπημα φιλικό στον ώμο στον μικρό επιχειρηματία που χρόνια τώρα επιβιώνει φοροδιαφεύγοντας. Επομένως, είναι λογικό οι συνεπείς φορολογούμενοι να νιώθουν αδικημένοι.
To μέτρο της περαίωσης απευθύνεται και στους ελεγκτές που συγκάλυψαν ή βοήθησαν να κλείσουν όπως όπως τα βιβλία των επιχειρήσεων, με το αζημίωτο. Σβήνουμε τις υπόγειες διαδρομές, δίνουμε συγχωροχάρτι σε λογιστές, υπαλλήλους ασφαλιστικών ταμείων και άλλων μεσαζόντων που λέγεται ότι λειτουργούν επί χρόνια για την έκδοση των δύσκολων πιστοποιητικών «φορολογικής» ενημερότητας. Είναι σαν να θέλουμε να ξεχάσουμε όλες τις παλαιές αμαρτίες. Και καλό είναι να ξεχνάμε πού και πού για να φύγουμε μπροστά. Αλλά ας βγάλουμε πρώτα τα συμπεράσματά μας.
Ιδιαίτερα στην περίπτωση της απαξίας του ελεγκτικού μηχανισμού, έχουμε τη συγκάλυψη αυτού που αποκαλείται «Γιάλτα των τριών τρίτων». Ενα τρίτο για τον έφορα ή για τους ελεγκτές. Ενα τρίτο για το ταμείο του κόμματος που είναι στην εξουσία κάθε φορά και το υπόλοιπο ένα τρίτο που μένει από τη συναλλαγή με τον επιχειρηματία, είναι ο φόρος για το Δημόσιο. Ετσι δεν γινόταν το κλείσιμο των βιβλίων σε πολλές επιχειρήσεις;
Εάν η κυβέρνηση δεν θέλει να κουκουλώσει τα πράγματα, θα μπορούσε πριν από την περαίωση να προχωρήσει σε επανέλεγχο -δειγματοληπτικά- σε επιχειρήσεις που έχουν κλείσει φορολογικά. Aυτός θα ήταν ίσως ένας τρόπος για να σταματήσουν οι κατηγορίες επί δικαίων και αδίκων. Ο έλεγχος θα μπορούσε να γίνει από μεικτό κλιμάκιο, ορκωτών διαπιστευμένων λογιστών και εφοριακών και να ξεκινήσει από τους «καθαρούς». Αλλά αυτό μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά επικίνδυνο. Γιατί είθισται ανάμεσα στους «αδικημένους» να κρύβονται καραμπινάτες ιστορίες και παζάρια.
Ομως, κάποτε πρέπει να σταματήσει η εμφύλια σύρραξη διαρκείας για το ποιοι θεωρούνται τίμιοι και ποιοι είναι οι άτιμοι, με τους διαχωρισμούς που ποτέ δεν προσωποποιούνται, αλλά πάντα υπονοούνται. Η περαίωση και ο νέος φορολογικός νόμος είναι μια πολύ καλή αφορμή. Διότι με την υποχρεωτική εμπλοκή των ορκωτών και διαπιστευμένων λογιστών που πρέπει να συντάξουν πιστοποιητικά ελέγχου, κλείνει ένας κύκλος από αλλεπάλληλα αλισβερίσια και μαζί με αυτόν συνταξιοδοτείται αναγκαστικά κι ένα μεγάλο τμήμα του ελεγκτικού μηχανισμού.
"Καθημερινή"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών