Όχι φυλακές για τους Εθνικιστές - Το χρονικό της σκευωρίας κατά της τρίτης πολιτικής δύναμης

Οι Νεκροί για την Ιδέα μας θυμίζουν το χρέος της θυσίας απέναντι στα Ιδανικά μας...


Θερμή παράκληση προς όλους τους αναγνώστες...Διαβάστε οπωσδήποτε την ανάρτηση: "Σιωνισμός και Παγκοσμιοποίηση"

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 14, 2010

Οι προνομιούχοι του Οικονομίας

Η περικοπή επιδομάτων και δώρων δεν ισχύει για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους!
Από το «μαχαίρι» εξαιρέθηκαν 150 υπάλληλοι, ναυτικό προσωπικό της πλοηγικής υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με τροπολογία που πέρασε στη Βουλή η πρώην υπουργός Οικονομίας Λ. Κατσέλη και υπέγραψε και ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου.
Πώς έχει η ιστορία; Οταν ανακοινώθηκαν οι περικοπές, οι υπάλληλοι της υπηρεσίας αυτής αντέδρασαν και ζήτησαν πληροφορίες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛτΚ) για το αν μπορούν να εξαιρεθούν από τα μέτρα. Το ΓΛτΚ τους απαντά στις 27/4/10 πως: «Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 3833/2010,...
τα πάσης φύσεως επιδόματα, αποζημιώσεις και αμοιβές γενικά, καθώς και τα με οποιαδήποτε άλλη ονομασία οριζόμενα και από οποιαδήποτε γενική ή ειδική διάταξη προβλεπόμενα των υπαλλήλων του Δημοσίου μειώνονται κατά ποσοστά δώδεκα τοις εκατό (12%). Κατόπιν αυτών, η Πλοηγική Υπηρεσία, η οποία είναι Δημόσια Υπηρεσία, υποχρεούται να εφαρμόσει τις προβλεπόμενες, από τις ανωτέρω διατάξεις μειώσεις». Υπογράφει ο διευθυντής Κ. Μπαζιώτης.
Τα πλοηγικά δικαιώματα
Από την απάντηση του Γενικού Λογιστηρίου είναι σαφές ότι από τα μέτρα δεν μπορεί να εξαιρεθεί η πλοηγική υπηρεσία, η οποία πρέπει να επισημάνουμε πως ανήκε στο πρώην υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, διαθέτει δικό της «ειδικό λογαριασμό» και τα έσοδα προέρχονται από τα πλοηγικά δικαιώματα που καταβάλλουν οι ναυτιλιακές εταιρείες για τα υπό πλοήγηση πλοία (μεγάλα φορτηγά, κρουαζιερόπλοια κ. λπ.). Εκεί υπηρετούν 150 άτομα. Συγκεκριμένα, ο καθαρός μισθός για τους αρχιπλοηγούς είναι 4.400 ευρώ, για τους πλοηγούς περίπου 3.700, για κυβερνήτες και μηχανοδηγούς περίπου 2.200 και για ναύτες καβοδέτες περίπου 1.800.
Με τις περικοπές που έγιναν στους δημόσιους υπαλλήλους, οι πλοηγοί υπολογίζεται πως έχαναν 11.500 ευρώ τον χρόνο! Ενώ κάτι λιγότερο είναι η αναλογία σε άλλες ειδικότητες.
Η αντίδρασή τους λοιπόν ήταν έντονη. Ξαναζητούν διευκρινίσεις από το Γενικό Λογιστήριο αυτή τη φορά για τα διάφορα επιδόματα, μήπως καταφέρουν τουλάχιστον να γλιτώσουν κάτι από αυτά. Η απάντηση που παίρνουν στις 4/8/2010 δεν αλλάζει από την προηγούμενη: «... σας πληροφορούμε ότι τα ειδικά επιδόματα ημεραργιών, υπερωριών και Σαββάτου δεν μπορούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των νόμων 3833/2010 και 3845/2010, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται ρητά από σχετική διάταξη νόμου». Υπογράφει ξανά ο Κ. Μπαζιώτης.
Τα χρήματα των υπαλλήλων παρακρατούνται. Η αντίδραση είναι άμεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρόεδρος του Σωματείου των πλοηγών, σημερινός πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτικών Υπαλλήλων του πρώην ΥΕΝ Θεμ. Δασκαλάκης (κουμπάρος του Γ. Ανωμερίτη), αλλά και ο σημερινός πρόεδρος Στ. Φασουλής, ζητούν ακρόαση από την υπουργό Οικονομίας Λ. Κατσέλη η οποία τους υπόσχεται πως το αίτημά τους θα εξετασθεί. Οντως συντάσσεται τροπολογία (στο νομοσχέδιο για το καμποτάζ), που υπογράφουν οι δύο υπουργοί Γ. Παπακωνσταντίνου και Λούκα Κατσέλη στις 4 Αυγούστου (την ίδια ακριβώς ημέρα που εστάλη και η δεύτερη απάντηση του ΓΛτΚ) και η οποία επικαλούμενη παλαιότερη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (408/21-12-1993) εξαιρεί την υπηρεσία αυτή από τις περικοπές.
Η απόφαση του Συνεδρίου έλεγε μεταξύ άλλων: «Επειδή το προσωπικό των Πλοηγικών Σταθμών υπάγεται σε ειδικό μισθολογικό καθεστώς... οι βασικοί μισθοί τούτου καθορίζονται σε αντιστοιχία με τους μισθούς των πληρωμάτων των ελληνικών επιβατηγών πλοίων εσωτερικού, με συνέπεια κάθε αύξηση στις αποδοχές των τελευταίων να επιφέρει ανάλογη αύξηση στις αποδοχές των. Περαιτέρω για το προσωπικό αυτό που δεν μισθοδοτείται ή συνταξιοδοτείται σε βάρος του Δημοσίου Προϋπολογισμού, δεν ισχύουν οι εκάστοτε θεσπιζόμενες απαγορεύσεις ή περιορισμοί χορηγήσεως ή συνομολογήσεως αυξήσεων στις κάθε είδους αποδοχές των υπηρετούντων με οποιαδήποτε σχέση στο δημόσιο τομέα, παρά το ότι θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι...».
Οπως μας λέει ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Ηλ. Ηλιόπουλος, από ειδικούς λογαριασμούς πληρώνονταν μέχρι προ τινος και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι όπως είναι οι τελωνειακοί, στους οποίους έγιναν περικοπές! Επίσης, πώς εξηγείται ότι στα δύο προηγούμενα έγγραφά του το Λογιστήριο του Κράτους απαντά με σαφήνεια ότι δε μπορούν να εξαιρεθούν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι;
Και σα να μην έφτανε αυτό, αν παρατηρήσει κάποιος τις ημερομηνίες των εγγράφων θα διαπιστώσει ότι την ίδια μέρα που οι υπουργοί υπογράφουν την επίμαχη τροπολογία εξαίρεσης της πλοηγικής υπηρεσίας, την ίδια ακριβώς ημέρα το Γενικό Λογιστήριο απαντά πως δεν πρέπει να εξαιρεθούν.
Και το παζλ γίνεται ακόμη πιο σύνθετο με ένα ακόμη έγγραφο -το τρίτο κατά σειρά- του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με ημερομηνία 2 Αυγούστου, που υπογράφει αυτή τη φορά η γενική διευθύντρια Καρακατσάνη-Κονίδα και διαβάζουμε τα εξής:
Το τρίτο έγγραφο
«Εκθεση επί τροπολογίας στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Εκτέλεση Περιηγητικών Πλόων με σημαίων τρίτων χωρών με αφετηρία ελληνικό λιμένα:
1 »Με τις διατάξεις της υπόψη τροπολογίας, εξαιρείται το ναυτικό προσωπικό της Πλοηγικής Υπηρεσίας από τις διατάξεις του άρθρου 1, παρ. 2 και 5, του ν. 3833/2010 και του άρθρου τρίτου, παρ.1, 4 και 6, του ν. 3845/2010, σύμφωνα με τις οποίες προβλέπεται περικοπή των πάσης φύσεως αποδοχών, επιδομάτων, αποζημιώσεων και αμοιβών γενικά σε δημόσιους λειτουργούς, υπαλλήλους και μισθωτούς κ.λπ. Οι εν λόγω ρυθμίσεις έχουν αναδρομική εφαρμογή από 1-1-2010 και 1-6-2010 αντίστοιχα (έναρξη ισχύος των προαναφερόμενων διατάξεων).
2 »Από τις προτεινόμενες διατάξεις δεν προκαλείται επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού»!
Οπως αποδεικνύεται από τα έγγραφα, η τελική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους υπογράφηκε δύο ημέρες(!) πριν από την απορριπτική απάντηση του διευθυντή του ΓΛτΚ Κ. Μπαζιώτη.
Ο Η. Ηλιόπουλος της ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, πως: «Ο ίδιος ο πρωθυπουργός υποστηρίζει πως δεν έχουν κανένα περιθώριο να αποκρύψουν στοιχεία και ότι όλα θα τα δίνουν στη δημοσιότητα. Εμείς του είπαμε στην τελευταία μας συνάντηση πως οτιδήποτε αφορά στους δημόσιους υπαλλήλους πρέπει να αναρτάται. Αυτό που συνέβη το θεωρώ και κοροϊδία απέναντι στον κόσμο».
Οπως και να' χει, η «παρεξήγηση» μεταξύ ΓΛτΚ, υπουργείων Οικονομικών, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Πλοηγικής Υπηρεσίας λύθηκε με ταχύτατους για τα ελληνικά δεδομένα ρυθμούς. Το ναυτικό προσωπικό της υπηρεσίας έμεινε «ανέπαφο» από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και με τις υπουργικές υπογραφές περιμένουν πλέον να τους επιστραφούν τα χρήματα που τους κράτησαν..
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών