Όχι φυλακές για τους Εθνικιστές - Το χρονικό της σκευωρίας κατά της τρίτης πολιτικής δύναμης

Οι Νεκροί για την Ιδέα μας θυμίζουν το χρέος της θυσίας απέναντι στα Ιδανικά μας...


Θερμή παράκληση προς όλους τους αναγνώστες...Διαβάστε οπωσδήποτε την ανάρτηση: "Σιωνισμός και Παγκοσμιοποίηση"

Τετάρτη, Οκτωβρίου 13, 2010

Ιν. Κα,: Στα 57 λεπτά το λίτρο το πετρέλαιο. Πάνω από 59= Αισχροκέρδεια

Κυκλοφόρησε χθες το απόγευμα το δελτίο τύπου του ΙΝ.ΚΑ. (Ν. ΙΝ.ΚΑ.) για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.
Από την συγκριτική μελέτη των τιμών προκύπτει ότι
Α. Πέρυσι, στις 16/10/2009 η τιμή του πετρελαίου BREND, ήταν 74,58 δολάρια ΗΠΑ ή 50,15 Ευρώ το βαρέλι. Την ίδια ημέρα τα διυλιστήρια πωλούσαν το πετρέλαιο θέρμανσης προς 355 Ευρώ τον τόνο (1.000 λίτρα).
Σήμερα, η τιμή του πετρελαίου BREND, είναι 81,51 δολάρια ΗΠΑ ή 58,48 Ευρώ το βαρέλι. Τα διυλιστήρια πωλούν τον τόνο προς 471,09 ή 47,1 λεπτά το λίτρο.
Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου BREND κατά 8,33 Ευρώ το βαρέλι ή σε ποσοστό 16,6 % μεταφράζεται από τα διυλιστήρια σε αύξηση 121 Ευρώ ανά τόνο πετρελαίου θέρμανσης ή άλλως αύξηση 34% στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης !!!.
Αυξάνεται δηλαδή... η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης εντελώς αναντίστοιχα με την πρώτη ύλη. Διπλάσια είναι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης από αυτή της πρώτης ύλης (Brend)
Η διαφορά αυτή είναι για εμάς ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ.
Με βάση τα δεδομένα αυτά, τα διυλιστήρια θα έπρεπε να πωλούν και διαθέτουν τον τόνο προς 413 Ευρώ ή 41,3 λεπτά το λίτρο.

Β. Αντίστοιχα, πέρυσι η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στους καταναλωτές ξεκίνησε την ίδια ημέρα από τα 51,5 λεπτά το λίτρο (0,515 Ευρώ). Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα εμπορίας του πετρελαίου θέρμανσης αποκόμιζε πέρυσι 16 λεπτά ανά λίτρο.
Εάν ισχύσει η τιμή που το ίδιο σύστημα προβλέπει, φέτος, για το ίδιο αγαθό θα αποκομίζουν 22 λεπτά ανά λίτρο !!!.

Με βάση τα ανωτέρω στοιχεία που βασίζονται στις περυσινές τιμές, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα έπρεπε να είναι: 41 λεπτά/λίτρο στο διυλιστήριο + 16 λεπτά η εμπορική προσαύξηση = 57 λεπτά το λίτρο.
Η αγορά προπαγανδίζει μέρες τώρα τιμές άνω των 69 λεπτών.

Εμείς ως πολίτες – καταναλωτές τι κάνουμε ;

Το «κράτος μας» τι κάνει, θα ενεργήσει επιτέλους ως κράτος και πολιτεία της κοινωνίας των Ελλήνων ή θα συνεχίσει να λειτουργεί ως κράτος προαγωγός ιδιωτικών συμφερόντων και κονφερασιέ στα πάρτυ κερδοσκοπίας;

Επισημαίνω ότι και πέρυσι τα διυλιστήρια είχαν κέρδος, άρα φέτος μπορούν να πωλήσουν και κάτω ακόμα από 0,41 και όχι με 0,47.
Επισημαίνω ότι οι εταιρείες εμπορίας επιβαρύνουν την τιμή με κέρδη που δεν αιτιολογούνται ορθολογικά (ποια είναι τελικά η συμμετοχή τους στην παραγωγική διαδικασία;)
Επισημαίνω ότι οι βενζινοπώλες με 5-6 λεπτά το λίτρο αμοιβή έχουν έσοδο 50-60 Ευρώ ανά παραδοτέο τόνο πετρελαίου.
Με μία λογική και πολιτική που θα είχε πραγματικά ως κέντρο της τον άνθρωπο και την κοινωνία, το πετρέλαιο θέρμανσης θα μπορούσε να πωλείται 52 -55 λεπτά και όλοι να έχουν σημαντικά κέρδη και η ελληνική κοινωνία να έχει πολλαπλάσια οφέλη.
Στο ΙΝ.ΚΑ. θέσαμε το όριο : τιμές άνω των 59 λεπτών θα τις θεωρήσουμε αισχροκερδείς. 
Καλούμε το κράτος να αναλάβει τις πολιτειακές συνταγματικές του ευθύνες έναντι των πολιτών και να παρέμβει άμεσα.
Καλούμε τους παράγοντες της «αγοράς» να συνειδητοποιήσουν την κατάσταση της χώρας και των Ελλήνων πολιτών και να περιορίσουν σε κοινωνικά θεμιτά και νόμιμα πλαίσια την διάθεσή τους για κέρδη.
Εάν δεν συνετιστούν, θα βρεθούμε στην δυσάρεστη για εμάς θέση να χρησιμοποιήσουμε ως Ένωση Καταναλωτών κάθε νόμιμο μέσο έναντι παντός υπευθύνου για να προασπίσουμε τα δίκαια της κοινωνίας και των μελών μας.


Δημήτρης Καραμήτσας
Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών «Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ»
Αντιπρόεδρος Ν. ΙΝ.ΚΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών