Όχι φυλακές για τους Εθνικιστές - Το χρονικό της σκευωρίας κατά της τρίτης πολιτικής δύναμης

Οι Νεκροί για την Ιδέα μας θυμίζουν το χρέος της θυσίας απέναντι στα Ιδανικά μας...


Θερμή παράκληση προς όλους τους αναγνώστες...Διαβάστε οπωσδήποτε την ανάρτηση: "Σιωνισμός και Παγκοσμιοποίηση"

Κυριακή, Οκτωβρίου 17, 2010

Μυστικές επαφές για παράταση του Μνημονίου

«ΑΚΡΟΓΩΝΙΑΙΟ λίθο» της ανάκαμψης της οικονομίας θεωρεί η κυβέρνηση την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου της τρόικας ύψους 110 δισ. ευρώ. Το θέμα αυτό ανακινείται πρωτίστως
από το ΔΝΤ και τις αγορές. Ταυτόχρονασυζητείται ατύπως σχεδόν σε κάθε συνάντηση στο εξωτερικό του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, έχει απασχολήσει σειρά συνεδριάσεων της ομάδας πολιτικού και στρατηγικού σχεδιασμού της
κυβέρνησης υπό τον κ. Ι. Ραγκούση, ενώ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος το υποστηρίζει σταθερά στις επαφές του με ευρωπαίους ομολόγους του. Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου παρά τογεγονός ότι έχει ζητήσει να μη γίνονται
δημόσιες δηλώσεις για το ζήτημα, έχει σιωπηλά αναγάγει την επιμήκυνση σε «κεντρικό στόχο» της κυβέρνησης για το επόμενο εξάμηνο, διότι πιστεύει ότι η επίτευξή του μπορεί να σημάνει την αρχή του τέλους της κρίσης για την ελληνική οικονομία.
Το γεγονός ότι... παρά το μνημόνιο τα spreads παρέμειναν για τέσσερις μήνες στα επίπεδα των 1.000 μονάδων ήταν η κυριότερη επιβεβαίωση ότι η επιμήκυνση θα ήταν επιβεβλημένη και πράγματι το θέμα τέθηκε για πρώτη φορά επισήμως πριν από έναν μήνα από τους εκπροσώπους μεγάλων ξένων επενδυτικών οίκων στις συναντήσεις τους με τον κ. Γ.Παπακωνσταντίνου και τους τρεις επικεφαλής της τρόικας στο Λονδίνο και στο Παρίσι.

Οι δηλώσεις Τόμσεν και Στρος-Καν
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Πόουλ Τόμσεν ανέφερε τότε- στο Λονδίνο - την επιλογή της επιμήκυνσης και εν συνεχεία τον επιβεβαίωσε με τον πιο ευθύ τρόπο ο επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος Καν στο περιθώριο της πρόσφατης συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

«Το Βήμα» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε εβδομάδων ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει συζητήσει το θέμα ατύπως με τον κ. Στρος-Καν, με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών κ. Τίμοθι Γκάιτνερ, τη γαλλίδα ομόλογό του κυρία Κριστίν Λαγκάρντ , τον επίτροπο κ. Ολι Ρεν καθώς και με τον επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ και τον γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Β.Σόιμπλε . Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η επιμήκυνση ήταν το «κύριο πιάτο» στο «μενού» του δείπνου που παρέθεσε προ τριών εβδομάδων ο κ. Σόιμπλε στον κ. Παπακωνσταντίνου σε εστιατόριο του Βερολίνου. Ο γερμανός υπουργός ήταν ο μόνος επιφυλακτικός, σε αντίθεση με όλους τους προηγούμενους που υποστηρίζουν ότι η επιμήκυνση πρέπει να γίνει και μάλιστα το συντομότερο. Ωστόσο πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά και ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ κ. Λ. Παπαδήμος εκτιμούν ότι η Γερμανία θα συναινέσει τελικώς στην επιμήκυνση, εφόσον συνεχιστεί η επιτυχημένη τήρηση του μνημονίου και αποδειχθεί ότι η επιστροφή της Ελλάδας σε συνθήκες δημοσιονομικής σταθερότητας είναι ασφαλής και εγγυημένη.

«Να κλείσει το 2010 εντός στόχων»
Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες η ομάδα σχεδιασμού εκπόνησε μία «στρατηγική ήπιων τόνων», προσήλωσης στην τήρηση του μνημονίου και αποφυγή δημοσίων τοποθετήσεων, την οποία ενέκρινε και βελτίωσε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να στείλει το μήνυμα ότι επιβραδύνει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα για να εξυπηρετήσει προεκλογικές σκοπιμότητες. «Το Α και το Ω είναι να επιμείνουμε στην τήρηση του μνημονίου και να κλείσει το 2010 εντός στόχων» βεβαιώνει μιλώντας προς «Το Βήμα» κορυφαία κυβερνητική πηγή. Σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες ότι την επιμήκυνση θα συνοδεύσει η παράταση του μνημονίου, η κυβέρνηση απαντά ότι δεν ισχύουν αφού πρώτον, το μνημόνιο είναι τριετές, όταν η αποπληρωμή με βάση τους σημερινούς όρους είναι συνολικά πενταετής, και δεύτερον, ότι η επιτυχής εφαρμογή του μνημονίου «επαναφέρει» τη χώρα στους γνωστούς μηχανισμούς δημοσιονομικής επιτήρησης στις οποίες υπάγονται όλες οι χώρες της ευρωζώνης, καθιστώντας περιττό οποιοδήποτε «νέο μνημόνιο».

Τα τρία βήματα για την ανάκαμψη
1. Προϋποθέσεις για την παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της τρόικας είναι η πιστή εφαρμογή του μνημονίου και η επίτευξη των στόχων για το 2010.

2. Η ανακοίνωση της παράτασης μέσα στο 2011 πείθει τις αγορές ότι η Ελλάδα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος και ρίχνει τα spreads κάτω από τις 300 μονάδες. Τότε η Ελλάδα θα μπορέσει να δανειστεί ξανά από τις αγορές.
3. Μόλις οι αγορές αρχίσουν να δανείζουν την Ελλάδα, θα δανείσουν και τις ελληνικές τράπεζες. Οι τράπεζες θα μπορέσουν έτσι να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις, ενώ η χώρα μπορεί να μη χρειαστεί την τρίτη δόση του τριετούς δανείου της τρόικας, επιλέγοντας να δανειστεί από τις αγορές με 10ετή ομόλογα.
Θα «ηρεμήσουν» οι αγορές
Στο οικονομικό επιτελείο πιστεύουν ότι η επιμήκυνση αποκαθιστά την εμπιστοσύνη των αγορών στην ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει το χρέος της γιατί μειώνει αισθητά τις ετήσιες δανειακές υποχρεώσειςιδίως εκείνες του 2013 που ανέρχονται συνολικά σε 70 δισ.δολάρια.Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα «συμπαρασύρει» και τις τράπεζες,αποκαθιστώντας τις«αρτηρίες χρηματοδότησης» της οικονομίας από το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα θέτοντας έτσι «φρένο στην ύφεση».

Ηδη οι επικεφαλής των μεγάλων ελληνικών τραπεζών έχουν ενημερωθεί εμπιστευτικά από τον κ.Γ. Προβόπουλο για το συγκεκριμένο σενάριο,ενώ όλες οι λεπτομέρειες έχουν συζητηθεί εκτενώς στην ομάδα στρατηγικού και πολιτικού σχεδιασμού υπό τον κ.Ι.Ραγκούση, στην οποία συμμετέχει και ο υπουργός Οικονομικών- επιτυγχάνοντας μάλιστα να μη διαρρεύσει το παραμικρό ως την πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του κ.Στρος-Καν.

"Το ΒΗΜΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών