Όχι φυλακές για τους Εθνικιστές - Το χρονικό της σκευωρίας κατά της τρίτης πολιτικής δύναμης

Οι Νεκροί για την Ιδέα μας θυμίζουν το χρέος της θυσίας απέναντι στα Ιδανικά μας...


Θερμή παράκληση προς όλους τους αναγνώστες...Διαβάστε οπωσδήποτε την ανάρτηση: "Σιωνισμός και Παγκοσμιοποίηση"

Τετάρτη, Οκτωβρίου 06, 2010

Ελαστικές αμοιβές και επιδότηση προσλήψεων

Τη δυνατότητα καταβολής στους εργαζόμενους μιας επιχείρησης που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο του «λουκέτου», χαμηλότερων αμοιβών από εκείνες που προβλέπουν οι κλαδικές συμβάσεις μαζί με ένα πρόγραμμα- μαμούθ του ΟΑΕΔ για τη διατήρηση 400.000 θέσεων εργασίας «επιστρατεύει» το υπουργείο Εργασίας σε μια προσπάθεια να ανακόψει το κύμα των επερχόμενων απολύσεων.  
 
Η κυβέρνηση εκτιμά...
ότι το νέο έτος θα υπάρξουν 145.000 νέοι άνεργοι (θα φτάσει στο 14,5% η ανεργία) ενώ η ΓΣΕΕ παρατηρεί ότι οι άνεργοι θα αγγίξουν το ένα εκατομμύριο. «Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία για να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας», είναι το μήνυμα που έστειλε χθες με συνέντευξη Τύπου η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Κατσέλη: «Οσο υπάρχει ύφεση, η ανεργία θα ανεβαίνει. Περιμένουμε αλλαγή όταν, από το τέλος του 2011, θα μπει η οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης», πρόσθεσε.

Για τις ελαστικές αμοιβές έγινε γνωστό ότι με νομοθετική ρύθμιση (όπως επιτάσσει το Μνημόνιο) θα υπάρχει η δυνατότητα καταβολής στους εργαζόμενους μιας επιχείρησης που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο του «λουκέτου» χαμηλότερων (από όσα προβλέπουν οι κλαδικές συμβάσεις) αποδοχών για ένα χρονικό διάστημα και υπό την προϋπόθεση ότι συνάπτεται ειδική επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση για τη σχετική απόκλιση (μείωση μισθολογικού κόστους εργασίας). Τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που θα ισχύσουν θα τα καθορίσει λεπτομερώς ειδική υπουργική απόφαση που, όπως είπε η Λ. Κατσέλη, θα υπογραφεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. «Θα επιτρέψουμε κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και προϋποθέσεις μικρές αποκλίσεις από τις κλαδικές συμβάσεις», υπογράμμισε η Λ. Κατσέλη αποκλείοντας τη γενική εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου (ο ν. 3845 για τον Μηχανισμό Στήριξης της ελληνικής οικονομίας δίδει, πάντως, τη δυνατότητας «απόκλισης» των ομοιοεπαγγελματικών και των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι τόσο των κλαδικών όσο και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας).

Νέα προγράμματα από τον ΟΑΕΔ
Επίσης, ένα άλλο όπλο είναι τα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας μέσω της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών (μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας). Το πρώτο πρόγραμμα ήδη εγκρίθηκε και προβλέπει τη διατήρηση συνολικά 400.000 θέσεων εργασίας μέσω της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών του του προσωπικού τους και με υποχρέωση των επιχειρήσεων που θα εντάσσονται στο σχετικό πρόγραμμα να απασχολήσουν τουλάχιστον για έναν χρόνο το σύνολο των εργαζομένων τους (επιδοτούμενους και μη).

Εξάλλου από τις χθεσινές ανακοινώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας έγινε γνωστό ότι όλα τα προγράμματα του ΟΑΕΔ τα οποία εφαρμόζονται στις επιχειρήσεις, θα επεκταθούν και στον κλάδο του Τύπου που αντιμετωπίζει προβλήματα και απολύσεις. Για την ένταξη των επιχειρήσεων του κλάδου στο πρόγραμμα διατήρησης των θέσεων εργασίας του ΟΑΕΔ θα υπάρξει «ειδική πρόβλεψη» (καθώς για τη συντριπτική πλειονότητα των απασχολουμένων δεν υπάρχουν κρατήσεις υπέρ του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ). Σε ό,τι αφορά τα επιδόματα ανεργίας του κλάδου του ΤΣΠΕΑΘ, αυτά θα μπορούν στο εξής να μετατρέπονται σε επιδοτήσεις εργασίας (όπως ισχύει με τα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ). Ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Κουτρουμάνης, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση και για την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων του Τύπου που απασχολούνται στις ιστοσελίδες των ΜΜΕ
"Tα ΝΕΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών