Πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και βαθιές τομές στο κράτος με έμφαση στο σύστημα Υγείας, στις ΔΕΚΟ και στον τρόπο που λειτουργεί το Δημόσιο προανήγγειλαν κυβέρνηση και τρόικα με στόχο να βρεθούν 27,9 δισ. ευρώ έως το 2014. Συγχαίρουν εαυτούς και αλλήλους οι Πόουλ Τόμσεν και Σερβάς Ντερούζ. Πριν ή μετά τη συνέντευξη Τύπου της τρόικας, μικρή σημασία έχει§Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Φίλιππος Σαχινίδης στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου
Οι επιτηρητές δήλωσαν ότι δεν μπορούν να αυξηθούν άλλο οι φόροι και να μειωθούν οι μισθοί και ότι προς το παρόν δεν έγινε κουβέντα για απολύσεις εργαζομένων.
Αφησαν όμως να...
εννοηθεί ότι τα λεφτά πρέπει από κάπου να βρεθούν και ότι είναι καίριας σημασίας η απόδοση των μέτρων, δίνοντας περιθώριο στην κυβέρνηση έως τον έλεγχο του Φεβρουαρίου για απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα.
Στις χθεσινές ανακοινώσεις οι εκπρόσωποι της τρόικας (Ε.Ε., ΔΝΤ και ΕΚΤ) παρείχαν στην κυβέρνηση πολιτική στήριξη για να γίνει κοινωνικά ανεκτό «ένα δεύτερο κύμα από βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Κατέστη σαφές ότι τα 27,9 δισ. ευρώ που απομένουν για να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ θα είναι πολύ πιο δύσκολο να βρεθούν διότι στέρεψαν οι δυνατότητες για περικοπές μισθών και αυξήσεις φόρων.
Τα αποτελέσματα πρέπει να φανούν άμεσα. Από τα λεφτά αυτά τα 14,3 δισ. ευρώ θα πρέπει να βρεθούν το 2011, ενώ τον Απρίλιο θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο που θα προβλέπει ρητά νέο πακέτο μέτρων αξίας 13,6 δισ. ευρώ για την τελευταία τριετία του Μνημονίου (2012-2014).
Ο λόγος για το «Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Στρατηγικό Πλαίσιο» που θα εφαρμοστεί την τριετία 2012-2014, αφού προηγηθεί τον Φεβρουάριο διαπραγμάτευση των όρων μεταξύ Ελλάδας και τρόικας. Πρόκειται για τα 10,75 δισ. ευρώ των «μη προσδιορισμένων μέτρων» που περιείχε το Μνημόνιο από τον Ιούλιο και θα έπρεπε να εξειδικευτούν το 2011.
Η τρόικα στοχοποίησε 5 τομείς από τους οποίους θα στηριχτεί η νέα «πολύ φιλόδοξη και επικίνδυνη αποστολή»:
1. Της Υγείας.
2. Των ΔΕΚΟ «όπου υπάρχει μεγάλη σπατάλη».
3. Της φορολογικής διοίκησης που πρέπει να βελτιωθεί.
4. Των ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης ακινήτων.
5. Διαρθρωτικές αλλαγές στο εργασιακό, στα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα, αλλαγές σε τουρισμό υπηρεσίες.
Η τρόικα εκτίμησε ότι το 2010 θα κλείσει εντός των στόχων που έχουν τεθεί, αλλά ασκήθηκε κριτική για τις καθυστερήσεις στα φορολογικά έσοδα και τις αποκλίσεις δαπανών στο ευρύτερο Δημόσιο και ειδικά στην Υγεία. Επισημάνθηκε πως η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού θα παρακολουθείται μήνα μήνα.
Οι επιτηρητές θεωρούν ότι νέα αύξηση των φορολογικών συντελεστών δεν κάνει καλό στην οικονομία και νέα περικοπή μισθών και συντάξεων δεν είναι κοινωνικά βιώσιμη.
Ο υπουργός Οικονομικών προέβη λίγες ώρες μετά την τρόικα σε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου όπου ανέλυσε τον προγραμματισμό της κυβέρνησης για το 2011, απαντώντας ουσιαστικά στους τομείς που προέταξε η τρόικα:
**Δημόσιο - ΔΕΚΟ: Η τρόικα κατέστησε σαφές ότι στον δημόσιο τομέα, και ειδικά στις ΔΕΚΟ, «θα πρέπει να υπάρξει μείωση της απασχόλησης» η οποία όμως διευκρίνισε ότι υποστηρίζεται να γίνει «εθελοντικά» με τον κανόνα 1 προς 5 για προσλήψεις και αποχωρήσεις.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι το 2010 υπολογίζονται οι αποχωρήσεις σε περίπου 40.000 άτομα, δηλαδή βάσει του κανόνα δημιουργούνται τον επόμενο χρόνο 8.000 θέσεις εργασίας.
Προτεραιότητα θα έχουν οι τομείς της παιδείας, της υγείας, της ασφάλειας, του δικαστικού σώματος και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και θα περιληφθούν οι μετατάξεις από ΔΕΚΟ προς το Δημόσιο (όχι η μετακίνηση υπαλλήλων εντός του Δημοσίου).
Αναβολή ενιαίου μισθολογίου
Η εκκίνηση του νέου μισθολογίου αναβάλλεται για το 2012 με την αιτιολογία ότι πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή του έτους (οι βασικές αρχές έπρεπε να ανακοινωθούν έως τον Δεκέμβριο).
**Υγεία: Χαρακτηρίστηκε από την τρόικα ως η 2η πιο σημαντική μεταρρύθμιση μετά το Ασφαλιστικό. Εκτιμήθηκε ότι οι δημόσιες δαπάνες για την Υγεία είναι της τάξης του 6% του ΑΕΠ, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και υπάρχει περιθώριο εξοικονόμησης της τάξης του 2% του ΑΕΠ (4,6 δισ. ευρώ).
Οι παρεμβάσεις επιταχύνονται στην αρχή του 2011. Περιλαμβάνουν μείωση των τιμών των φαρμάκων, τη λίστα των φαρμάκων, το νέο πλαίσιο προμηθειών υγείας από τα ασφαλιστικά ταμεία, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τα διπλογραφικά συστήματα και τον έλεγχο δαπανών υγείας, το νέο πλαίσιο προμηθειών των νοσοκομείων, τη νέα πολιτική φαρμάκου με μειώσεις τιμών, τη χρήση γενόσημων, την αυξημένη συμμετοχή στα νοσοκομεία, τους εσωτερικούς ελεγκτές και την Ομάδα Δράσης για τη συνολική αξιολόγηση του Συστήματος Υγείας.
**Επιμήκυνση δανείου: Η τρόικα επισήμανε τη βεβαιότητά της ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις αγορές κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Πρόσθεσε όμως ότι αν χρειαστεί μπορεί να επιμηκύνει τον χρόνο αποπληρωμής ή να συνάψει νέο δάνειο.
Διαφώνησαν όμως ως προς την αναδιάρθρωση, επισημαίνοντας ότι οποιοδήποτε όφελος από μια τέτοια κίνηση θα ήταν πολύ μικρότερο από τις συνέπειες που θα έχει στο κόστος δανεισμού και στην έλλειψη εμπιστοσύνης που θα προκαλέσει.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε τη δέσμευση επιστοφής στις αγορές το 2011. Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν δυσκολίες ειδικά τη διετία 2014 και 2015 (οι αποπληρωμές είναι πολύ μεγαλύτερες), δεχόμενος ότι μπορεί να υπάρξει βοήθεια όπως οι προτάσεις της τρόικας, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει ακόμη καμία απολύτως απόφαση».
Πρόσθεσε αναφορικά με την προσφυγή της Ιρλανδίας στον Μηχανισμό ότι «μέσα στους επόμενους 6 μήνες μπορεί να έχουν αλλάξει πολλά πράγματα».
**Εργασιακό: Προανήγγειλαν ευελιξία για τις μισθολογικές διαπραγματεύσεις σε επίπεδο εταιρειών και την κατάργηση των αυτόματων παρατάσεων των συμφωνιών. Διασφάλιση έδωσαν μόνο ότι η «ευελιξία» δεν θα οδηγήσει σε μισθούς κάτω του βασικού.
Δέσμευση για διατήρηση βασικού μισθού στις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά που θα οριστικοποιηθούν τον Δεκέμβριο με νομοσχέδιο.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η αναμόρφωση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό τομέα είχε στο κείμενο του Μνημονίου οριακή βελτίωση. Συνεχίζουν (όπως και στο κείμενο του Αυγούστου) οι επιχειρησιακές συμβάσεις να υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων αλλά «υπό την αίρεση της ύπαρξης αναγκαίων περιορισμών». (ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗ ΣΕΛ. 20)
**ΔΕΚΟ: Θα εξειδικευτεί το συνολικό πρόγραμμα της εξοικονόμησης στις ΔΕΚΟ με οριζόντιες παρεμβάσεις, που αφορούν όλες τις εταιρείες, αλλά και με επιχειρησιακά σχέδια, που θα γίνουν για κάθε ΔΕΚΟ και για κάθε δημόσια επιχείρηση. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε επίσης να παρουσιάσει το πρώτο τρίμηνο συνολική πρόταση για καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων.
**Φόροι: Δύο νομοσχέδια θα κατατεθούν τον Δεκέμβριο στη Βουλή, ένα για δίκες-εξπρές και ένα για την εφαρμογή των σχεδίων δράσης για τη φοροδιαφυγή. Περιλαμβάνουν τον κεντρικό σχεδιασμό των ελέγχων, συγχώνευση ή κατάργηση εφοριών, εφαρμογή ποσοτικών κριτηρίων απόδοσης στο φορολογικό σύστημα και πάταξη της διαφθοράς.
**Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων: Το σχέδιο νόμου θα παρουσιαστεί μέχρι το τέλος του χρόνου και η ψήφισή του θα γίνει το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Συνοδεύεται από την απελευθέρωση παροχής υπηρεσιών που έχει καθυστερήσει.
**Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος: Παραμένει ως στόχος Δεκεμβρίου η νομοθέτηση της απλοποίησης διαδικασιών αδειοδότησης, το σχέδιο δράσης για την άρση των 30 πιο σημαντικών εμποδίων στην επιχειρηματική δραστηριότητα.
Το νέο πλαίσιο για την ανάπτυξη του Τουρισμού και του Εμπορίου αναβάλλεται για το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, όπως και η ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η πλήρης λειτουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, αλλά και η δέσμευση για επιτάχυνση της υλοποίησης δημοσίων έργων και επενδύσεων (με ταχύτερες απαλλοτριώσεις, αρχαιολογικές άδειες και περιβαλλοντικές μελέτες για όλους τους επενδυτές).
**Τράπεζες: Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι προχωρά στην αναδιάρθρωση της ΑΤΕ, σε συμφωνία με την τρόικα, αλλά κυρίως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς και στον λειτουργικό διαχωρισμό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, «για να μην υπάρχουν ζητήματα κρατικής ενίσχυσης ενός ιδιόμορφου μοντέλου, που δεν είναι ακριβώς ούτε τράπεζα αλλά ούτε Ταμείο» και θα διαχωριστεί λειτουργικά σε δυο διαφορετικές οντότητες.
**Αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας: Υπολογίζεται να φέρει 7 δισ. ευρώ την περίοδο 2011- 2013 (αντί για 3 δισ. ευρώ που εκτιμούσε η κυβέρνηση), εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ το 2011
"Ελευθεροτυπία"
Τετάρτη, Νοεμβρίου 24, 2010
Υγεία, ΔΕΚΟ, Παιδεία θα υποστούν το μεγαλύτερο σοκ το 2011.
Ετικέτες
Ελληνική Οικονομία,
Τρόικα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών