Όχι φυλακές για τους Εθνικιστές - Το χρονικό της σκευωρίας κατά της τρίτης πολιτικής δύναμης

Οι Νεκροί για την Ιδέα μας θυμίζουν το χρέος της θυσίας απέναντι στα Ιδανικά μας...


Θερμή παράκληση προς όλους τους αναγνώστες...Διαβάστε οπωσδήποτε την ανάρτηση: "Σιωνισμός και Παγκοσμιοποίηση"

Κυριακή, Μαρτίου 06, 2011

Μυρίζουν εκλογές: Το «όλον ΠΑΣΟΚ» ετοιμάζει ο Καρχιμάκης με επαναφορά (;) Λαλιώτη

Βρώμισε ήδη η πιάτσα από το ενδεχόμενο επιστροφής Λαλιώτη

Όταν τον Σεπτέμβριο του 2010 ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέλεγε τον Μιχάλη Καρχιμάκη για τη θέση του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ, δεν ήταν λίγοι εκείνοι, οι οποίοι έκαναν λόγο για «στρατηγικής σημασίας» επιλογή. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ γνώριζε εξάλλου καλύτερα από τον καθένα ότι ο δρόμος του μνημονίου θα είχε το ανάλογο πολιτικό κόστος και ένα από τα ζητούμενα, εκτός από την υλοποίηση των κυβερνητικών στόχων για την έξοδο της χώρας από την σφοδρή οικονομική κρίση, ήταν η επιτυχής επανασύνδεση της κυβέρνησης με τη λαϊκή βάση του ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι το κοινωνικό προφίλ του Κινήματος έχει υποστεί σημαντικά πλήγματα.
Σήμερα ο Μιχάλης Καρχιμάκης συνομιλεί τακτικά με τον Κώστα Λαλιώτη και όπως λέγεται σχεδιάζει,
κατόπιν σχετικών συζητήσεων με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, την επαναδραστηριοποίηση του «θείου βρέφους. Δεν είναι τυχαίο ότι όταν ο Μιχάλης Καρχιμάκης είχε αναλάβει τα καθήκοντά του ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, πολλά στελέχη του κινήματος σχολίαζαν ότι για πρώτη φορά μετά τη θητεία του Κώστα Λαλιώτη στην ίδια θέση, υπήρχε η βεβαιότητα ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες για την κυβέρνηση, ένα έμπειρο στέλεχος θα μπορούσε ξανά «να μαζέψει τον κομματικό μηχανισμό». Σε ευρύτατα τμήματα του κομματικού μηχανισμού είναι πεπεισμένοι ότι ο Μιχάλης Καρχιμάκης μπορεί να φέρει εις πέρας αυτή τη δύσκολη αποστολή.
Ο ρόλος Καρχιμάκη
Αν κάτι προβληματίζει τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου είναι το ενδεχόμενο να κοπεί ολοκληρωτικά και οριστικά ο ομφάλιος λώρος του ΠΑΣΟΚ με τις λαϊκές μάζες, οι οποίες στηρίζουν το Κίνημα εδώ και δεκαετίες, αλλά και με την ιστορία του. Ο Μιχάλης Καρχιμάκης είναι διατεθειμένος να σηκώσει στους ώμους του όλη την προσπάθεια για την επανασύνδεση του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία, όπως επίσης να συγκρουστεί με την αντιπολίτευση όταν και όποτε χρειαστεί. Η πρόθεσή του αυτή διαφάνηκε ξεκάθαρα σε μια από τις τελευταίες του τοποθετήσεις στη βουλή, όπου δήλωσε ότι «Η ΝΔ συμπεριφέρεται λες και ποντάρει στην αποτυχία της προσπάθειας της χώρας, αντί να συναισθανθεί τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες της για τη σημερινή κατάσταση, η ΝΔ προσπαθεί να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από τις δύσκολες επιλογές της κυβέρνησης».
Επίσης στην ομιλία του στο άνοιγμα της 11ης Συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου επιτέθηκε εκ νέου στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι «Την ώρα που η κυβέρνηση δίνει αγώνα για την σωτηρία της χώρας, η ΝΔ υποδαυλίζει την ανομία», ενώ επίσης κατηγόρησε το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος γνωρίζει καλά ότι ένα μεγάλο μέρος των κυβερνητικών στελεχών δεν εκφράζουν εκείνο το οποίο ονομάζεται «όλον ΠΑΣΟΚ», ενώ ταυτόχρονα συμμετέχει σε εσωκομματικές διεργασίες για την συγκρότηση ενός «νέου κομματικού μανιφέστου». Κάποιοι, ήδη από τον Οκτώβριο του 2009 υποστηρίζουν ότι την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας έχει αναλάβει ένα «άλλο ΠΑΣΟΚ» το οποίο εξαρχής είχε αναλάβει συγκεκριμένη αποστολή για την είσοδο της χώρας στο μηχανισμό στήριξης. Σήμερα έρχονται στο προσκήνιο κόντρες και συγκρούσεις κορυφαίων υπουργών και δίνεται έτσι η εντύπωση ότι κάποιοι προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ.
Η σύγκρουση του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση, και η κόντρα στο παρασκήνιο του τελευταίου με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, είναι δείγματα των δοκιμών που γίνονται στο εσωκομματικό πεδίο για τη διερεύνηση των αντοχών σε ένα δυνητικό σενάριο διαδοχής σε επίπεδο ηγεσίας. Την στιγμή, λοιπόν, που κορυφαία στελέχη της σημερινής κυβέρνησης οικοδομούν τις συμμαχίες τους, διερευνούν τις προθέσεις των πιθανών αντιπάλων και επιδιώκουν την ενίσχυση του ρόλου τους όχι μόνο στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά και στο εσωτερικό του κομματικού μηχανισμού, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, κ. Μιχάλης Καρχιμάκης έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της επανασυσπείρωσης της κομματικής βάσης, δεδομένου ότι η εκλογολογία εξακολουθεί και υφίσταται, έστω και αν επίσημα η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θα εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια της τετραετίας.
 
Η επιστροφή(;) Λαλιώτη
Ήδη από τον περασμένο Αύγουστο, λεγόταν ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου σκεφτόταν να προτείνει στον Κώστα Λαλιώτη να επανέλθει στην κεντρική πολιτική σκηνή, δίνοντάς του ρόλο στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος. Κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ και ο Παπανδρέου, όπως λέγεται, δεν έκανε τη σχετική πρόταση πιεζόμενος από στενούς του συνεργάτες και κυβερνητικά στελέχη, τα οποία δεν έχουν και τις καλύτερες των σχέσεων με τον Κώστα Λαλιώτη. Διαμεσολαβητής, ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και στον Κώστα Λαλιώτη ήταν ο Αντώνης Λιβάνης, με τον οποίο ο Μιχάλης Καρχιμάκης έχει μιλήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα. Επίσης λίγο πριν τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης είχε αναπτυχθεί, χωρίς τελικά να επιβεβαιωθεί, έντονη η φημολογία ότι ο Κώστας Λαλιώτης θα ήταν ο ένας από τους δύο εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς της κυβέρνησης.
Σήμερα ο Μιχάλης Καρχιμάκης στο πλαίσιο της επανασυσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ επαναφέρει στο «τραπέζι» του σχεδιασμού για τη λειτουργία του κόμματος το όνομα του Κώστα Λαλιώτη.  Κάποιες από τις σκέψεις που διατύπωσε, συνομιλώντας με συνεργάτες του ο πρωθυπουργός το προηγούμενο χρονικό διάστημα έλεγε ότι θα ήθελε να εκχωρήσει καθήκοντα ειδικού συμβούλου στον Κώστα Λαλιώτη. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τον Μιχάλη Καρχιμάκη, τον οποίο εξουσιοδότησε να πείσει τον Κώστα Λαλιώτη να ενεργοποιηθεί εκ νέου. Μάλιστα λέγεται ότι σε σύσκεψη η οποία θα πραγματοποιείται υπό τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ μία φορά την εβδομάδα, διατυπώνονται προτάσεις για σταθερή συμμετοχή του Κώστα Λαλιώτη.
Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι η επιστροφή Λαλιώτη θα είναι η μοναδική, καθώς λέγεται ότι υπάρχουν σκέψεις για επανενεργοποίηση σημαντικών και έμπειρων κομματικών στελεχών, τα οποία συμμετείχαν σε παλαιότερες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Η επαναφορά του Κώστα Λαλιώτη και στελεχών τα οποία συγκροτούν το λεγόμενο «Όλον ΠΑΣΟΚ» έχει δύο στόχους: Την εκ νέου ενεργοποίηση των κοινωνικών αντανακλαστικών του ΠΑΣΟΚ και την άμβλυνση των αντιδράσεων της κοινωνίας για την μνημονιακή πολιτική. Δεδομένου ότι ένας από τους συμβούλους του Γιώργου Παπανδρέου για θέματα οικονομίας είναι ο σκληρός τεχνοκράτης Λουκάς Παπαδήμος, ο Κώστας Λαλιώτης θεωρείται στα ηγετικά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ ως το ιδανικό αντίβαρο
πηγή

Και εδώ ένα παλιότερο δημοσίευμα μας με παρόμοιο περιεχόμενο
Τα "Βαμπίρ" του Πα.Σο.Κ. επιστρέφουν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών