Όχι φυλακές για τους Εθνικιστές - Το χρονικό της σκευωρίας κατά της τρίτης πολιτικής δύναμης

Οι Νεκροί για την Ιδέα μας θυμίζουν το χρέος της θυσίας απέναντι στα Ιδανικά μας...


Θερμή παράκληση προς όλους τους αναγνώστες...Διαβάστε οπωσδήποτε την ανάρτηση: "Σιωνισμός και Παγκοσμιοποίηση"

Πέμπτη, Αυγούστου 11, 2011

Πούτιν ο ..Φαναγόριος!


Του ΘΑΝΑΣΗ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά από πυροσβέστης, φυσιοδίφης και γενικώς παλικάρι για όλες τις δουλειές, τώρα και… αρχαιολόγος.
Επισκέφθηκε χθες τις ανασκαφές της καταποντισμένης Φαναγορίας, της μεγαλύτερης αρχαιοελληνικής αποικίας στο έδαφος της σημερινής Ρωσίας, βούτηξε μάλιστα με ειδικό εξοπλισμό συνοδεία αρχαιολόγων στα 200 μέτρα και κατά την παράδοση, που θέλει τους Ρώσους ηγέτες υποχρεωτικά τυχερούς, ανακάλυψε στο βυθό και… δύο αρχαίους αμφορείς..
«Κοίτασμα πετρελαίου»
Η υπηρεσία Τύπου του Ρώσου πρωθυπουργού δεν δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για την κατάδυσή του στη λεγόμενη και «ρωσική Ατλαντίδα», στον κόλπο του Ταμάν, που διαμορφώνεται στα Στενά του Κερτς, τα οποία ενώνουν την Αζοφική με τη Μαύρη Θάλασσα.
Μιλώντας τη γλώσσα που καταλαβαίνει καλύτερα ο Β. Πούτιν, ο...
επικεφαλής των ανασκαφών καθηγητής Βλαντίμιρ Κουζνετσόφ συνέκρινε τα εν πολλοίς άγνωστα ακόμη μνημεία της περιοχής «με ένα πλούσιο κοίτασμα πετρελαίου, αν και οι αρχαιολογικοί θησαυροί δεν προσμετρώνται με χρήματα· η “κεφαλαιοποίηση” της Φαναγορίας είναι απλώς αστρονομική».
Η ξενάγηση του κ. Πούτιν στο χώρο των ανασκαφών ξεκίνησε από τον ταφικό λόφο, που ονομάζεται σήμερα Μπογιούρ-γκαρά και εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει έως τώρα ανασκάψει στρώμα βάθους 7 μέτρων, από το οποίο και προέκυψαν σαφή συμπεράσματα τόσο για τη δομή του οικοδομήματος όσο κυρίως για το ταλέντο των τυμβωρύχων, οι οποίοι έχουν συλήσει σχεδόν εξ ολοκλήρου τους τάφους της περιοχής μέσω ενός περίπλοκου συστήματος «δρόμων», που από μόνοι τους αποτελούν θαύματα της μηχανικής, σύμφωνα με τους Ρώσους αρχαιολόγους.
Το ύψος του λόφου είναι περί τα 10-11 μέτρα και η διάμετρός του 100, ωστόσο οι επιστήμονες δυσκολεύονται να πουν ποιος ακριβώς σημαντικός παράγοντας της Φαναγορίας έχει ταφεί εκεί. Ως επί το πλείστον οι τυμβωρύχοι, που καταλήστεψαν τα μνημεία της περιοχής, ήταν Γενουάτες του Μεσαίωνα, οι οποίοι έφθαναν στο Ταμάν μέσω της Κριμαίας. «Ας τα φορτώσουμε όλα στους Γενουάτες κι ας κλείσουμε την υπόθεση» σχολίασε ο Β. Πούτιν, ο οποίος ήταν σε εξαιρετική διάθεση και δήλωνε παντού ότι επισκέπτεται την περιοχή με την ιδιότητα του προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου της Ρωσικής Γεωγραφικής Εταιρείας, που χρηματοδοτεί τις ανασκαφές κι έχει γνωρίσει μέρες μεγάλης δόξας χάρη στην «προστασία» του Ρώσου πρωθυπουργού.
Ο Β. Πούτιν επισκέφθηκε και μία από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις της ευρύτερης περιοχής, την ακρόπολη στο κεντρικό σημείο της πόλης, όπου βρίσκεται το παλάτι του άρχοντα του Βασιλείου του Βοσπόρου, του Μιθριδάτη του 6ου. Το μνημείο ανακαλύφθηκε πριν από δύο χρόνια από την αρχαιολογική ομάδα του Βλ. Κουζνετσόφ, επικεφαλής της αρχαιολογικής αποστολής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών στην περιοχή, που κρύβει στο έδαφός της τα απομεινάρια ενός από τα σημαντικότερα ελληνιστικά κέντρα του 1ου αιώνα π.Χ., το οποίο και μετεξελίχθηκε σε Βασίλειο του Πόντου.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η περιοχή θα γίνει πόλος έλξης περισσότερων τουριστών και ενδιαφερομένων για την αρχαία ιστορία από ολόκληρο τον κόσμο και έχει εντάξει το Ταμάν σε πρόγραμμα ανάπλασης των ρωσικών παραλίων του Νότου.
Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών