Όχι φυλακές για τους Εθνικιστές - Το χρονικό της σκευωρίας κατά της τρίτης πολιτικής δύναμης

Οι Νεκροί για την Ιδέα μας θυμίζουν το χρέος της θυσίας απέναντι στα Ιδανικά μας...


Θερμή παράκληση προς όλους τους αναγνώστες...Διαβάστε οπωσδήποτε την ανάρτηση: "Σιωνισμός και Παγκοσμιοποίηση"

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 30, 2010

Πήραν πίσω τα εικονικά τιμολόγια

Στροφή 180 μοιρών έκανε η κυβέρνηση στο θέμα της περαίωσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων επιχειρήσεων που αφορούν εικονικά τιμολόγια.
Μετά τις έντονες αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν τόσο στο ΚΤΕ ΠΑΣΟΚ όσο και στη Βουλή ακόμη και από βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε...
αναδιατύπωση της επίμαχης διάταξης, ορίζοντας ότι η δυνατότητα περαίωσης για τους συγκεκριμένους επιτηδευματίες δίνεται μόνο εφόσον δεν έχει εκδοθεί απόφαση επιβολής προστίμου μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου.

Με τον τρόπο αυτό εξαιρούνται όλες οι υποθέσεις του παρελθόντος και, όπως εξηγούν γνώστες της διαδικασίας επιβολής προστίμων, η διάταξη επί της ουσίας- χωρίς να αποσύρεται- καθίσταται ανενεργή. Και αυτό γιατί μετά τη διαπίστωση παράβασης εικονικών στοιχείων συντάσσεται έκθεση και σχεδόν ταυτόχρονα εκδίδεται και η απόφαση επιβολής προστίμου. Ετσι, οι υποθέσεις για τις οποίες δεν θα έχουν εκδοθεί οι αποφάσεις επιβολής προστίμου περιορίζονται δραστικά σε εκείνες των τελευταίων ημερών. Γι΄ αυτές, βέβαια, εξακολουθεί να ισχύει ο ειδικός τρόπος περαίωσης ύστερα από αίτηση των επιτηδευματιών στις εφορίες και με την πληρωμή φόρου εισοδήματος 40% επί της συνολικής αξίας των στοιχείων προ ΦΠΑ ή 55% αν πρόκειται για Α.Ε. ή ΕΠΕ.

Πλαστά και εισηγμένες
Την αντίδραση ακόμη και κυβερνητικών βουλευτών προκάλεσε η εν λόγω ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών την τελευταία στιγμή, η οποία έδινε τη δυνατότητα να ενταχθούν στη διαδικασία της περαίωσης και επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 20 εκατ. ευρώ καθώς και εισηγμένες στο Χρηματιστήριο οι οποίες έχουν ελεγχθεί και είτε βρίσκονται στο στάδιο του συμβιβασμού είτε εκκρεμεί η υπόθεσή τους στα δικαστήρια. Στην κατηγορία αυτή η κυβέρνηση ενέτασσε επίσης επιχειρήσεις που έχουν ελεγχθεί και έχουν βρεθεί υπόλογες για έκδοση εικονικών τιμολογίων.

«Κύριε υπουργέ, να το ξαναδείτε για εταιρείες που είτε έχουν εκδώσει εικονικά τιμολόγια είτε είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο. Ή πάρτε το πίσω ή να το επανεξετάσετε. Σας παρακαλώ δώστε όλα τα στοιχεία», είπε χαρακτηριστικά χθες στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο πρώην υπουργός Κώστας Γείτονας.

Στο ίδιο πλαίσιο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Μακρυπίδης ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να διευκρινίσει αν η ρύθμιση αφορά και επιχειρήσεις που έχουν εκδώσει πλαστά και εικονικά τιμολόγια τα οποία δεν έχουν έλθει στην επιφάνεια από φορολογικούς ελέγχους, προσθέτοντας με νόημα: «Ούτε εσείς προσωπικά, κύριε υπουργέ, ούτε η κυβέρνηση θέλει να χρεωθεί μια διάταξη που αφήνει τέτοια περιθώρια...».

Προσωπικές κόντρες
Ωστόσο, οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών και σε ορισμένους από τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης σφραγίστηκαν από έντονους προσωπικούς διαξιφισμούς. Μάλιστα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης που χαρακτήρισε φωτογραφική την επίμαχη διάταξη και είπε πως είναι «σκανδαλώδης ρύθμιση υπέρ μεγαλοοφειλετών», προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου: «Σας παρακαλώ να το ανακαλέσετε... Δεν πρόκειται να το αποδεχθώ... Η προσωπική σας αναφορά ενέχει και ποινικές ευθύνες...» αντέτεινε ο υπουργός Οικονομικών.

Από τη Ν.Δ. ο βουλευτής Θόδωρος Καράογλου μίλησε για «υπόνοιες σκανδάλου», ενώ την έντονη αντίθεσή τους διατύπωσαν και οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης. Ιδιαίτερα ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την άποψη ότι με τη ρύθμιση ενδέχεται να βγουν λάδι και όσοι εμπλέκονται στο νέο παραδικαστικό κύκλωμα για την έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων, αρκεί να παρουσιαστούν στις κατά τόπον εφορίες και να δηλώσουν τις παραβάσεις τους.

Στον αντίποδα ο κ. Παπακωσταντίνου υποστήριξε ότι σε καμία περίπτωση δεν παραγράφεται το ποινικό αδίκημα της πλαστογράφησης και πως με τη ρύθμιση δίδεται η δυνατότητα σε όσους δεν έχουν εντοπιστεί από τους ελέγχους να καταθέσουν ότι έλαβαν πλαστά και εικονικά τιμολόγια, αλλά ακόμη και εκείνοι που πιθανώς να μην το γνώριζαν. Αντίθετα, δεν ισχύει η ρύθμιση για όσους έχει διαπιστωθεί η παράβαση. Και συμπλήρωσε: «Είναι ανέντιμο να λέγεται ότι είναι για συγκεκριμένα συμφέροντα η διάταξη, αυτά στην καλύτερη περίπτωση είναι αίολα και στη χειρότερη πολιτική λάσπη».


Γκρίνιες και καρφιά από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

ΜΕ ΓΚΡΙΝΙΑ και καυστικά σχόλια για το μέτρο της περαίωσης υποδέχτηκαν χθες στον ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, οι βουλευτές του Κινήματος.

Αν και το κλίμα στη συνεδρίαση δεν ήταν όσο βαρύ αναμενόταν καθώς οι περισσότεροι από τους διαφωνούντες βουλευτές εκτονώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, καταγράφηκε για μία ακόμη φορά η αντίδραση μεγάλου τμήματος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας απέναντι στη ρύθμιση της περαίωσης και στον τρόπο με τον οποίο το υπουργείο των Οικονομικών την προώθησε. «Κοίτα αν θα βγάλεις το 2011 από πλευράς εσόδων γιατί το 2012 δεν σε βλέπω να ζεις», είπε με το γνωστό του χιούμορ ο Μίμης Ανδρουλάκης στον υπουργό Οικονομικών, περιγράφοντας με τον δικό του τρόπο την άσχημη οικονομική κατάσταση της χώρας.

Με τον βουλευτή της Β΄ Αθηνών συμφώνησε και ο Πάνος Κουρουμπλής, ενώ ο Νάσος Αλευράς εντόπισε τρύπες επικοινωνιακού χαρακτήρα στη σχετική ρύθμιση, σχολιάζοντας ότι δεν πρέπει να «τσουβαλιάζονται» όλοι οι φορολογούμενοι και ότι θα έπρεπε η κάθε περίπτωση να εξετάζεται χωριστά. Αιχμηρός ήταν και ο Χρήστος Μαγκούφης ο οποίος είπε ότι το μέτρο της περαίωσης είναι απαράδεκτο γι΄ αυτό και η ίδια διαδικασία δεν θα πρέπει να επαναληφθεί.

Από την πλευρά του και ο Κώστας Γείτονας ο οποίος είχε διαφωνήσει έντονα με την περαίωση στην Επιτροπή της Βουλής διατύπωσε τις αντιρρήσεις του, μόνο που αυτήν τη φορά επέμεινε περισσότερο στη ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα- όπως είπε- στις εισηγμένες επιχειρήσεις άνω των 20 εκατ. ευρώ (βάσει του άρθρου 12 παραγράφου 6 του νομοσχεδίου) να κάνουν περαίωση ακόμη κι αν έχουν εικονικά τιμολόγια. «Θα πρέπει να δώσετε μία εξήγηση γι΄ αυτό, δεν μπορείτε να αφήσετε την αντιπολίτευση να μιλάει για σκάνδαλο», είπε ο κ. Γείτονας απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών.
"Tα ΝΕΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών