Όχι φυλακές για τους Εθνικιστές - Το χρονικό της σκευωρίας κατά της τρίτης πολιτικής δύναμης

Οι Νεκροί για την Ιδέα μας θυμίζουν το χρέος της θυσίας απέναντι στα Ιδανικά μας...


Θερμή παράκληση προς όλους τους αναγνώστες...Διαβάστε οπωσδήποτε την ανάρτηση: "Σιωνισμός και Παγκοσμιοποίηση"

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 22, 2010

Η τρόικα αμφισβητεί και τους δύο προϋπολογισμούς

Ενστάσεις πλέον των 2 δισ. ευρώ «χωρίζουν» την τρόικα και την κυβέρνηση από το κλείσιμο του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους, ενώ άρχισαν να διαφαίνονται τα πρώτα «αγκάθια» και στον προϋπολογισμό του 2011.

Στο τελευταίο ραντεβού του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τους επικεφαλής της τρόικας Σερβάς Ντερούζ της Κομισιόν, Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ και Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ κυριάρχησαν οι...
αντιρρήσεις τους για τα μεγέθη του τρέχοντος και του επόμενου προϋπολογισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα θεωρεί ότι υπάρχουν ακόμα αποκλίσεις σε βασικά μεγέθη και προτάσσει την περαιτέρω περικοπή των δαπανών -ενδεχόμενο που δεν έγινε αποδεκτό από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Οι ενστάσεις της τρόικας εντοπίζονται σε 5 σημεία, με έμφαση στη γενική κυβέρνηση (νοσοκομεία, Ταμεία, ΟΤΑ):
1 Εσοδα. Η διαφορά εντοπίζεται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ, καθώς κρίνουν ότι δεν πιάνονται αρκετοί στόχοι, ενώ αμφισβητούν ακόμα και τα 600 εκατ. ευρώ από την περαίωση -ποσό που εκτιμά το οικονομικό επιτελείο ότι μπορεί να εισρεύσει φέτος στα ταμεία του Δημοσίου.
2 ΕΣΠΑ. Αδυναμία εντοπίζουν και ως προς τις εισπράξεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων λόγω σημαντικών καθυστερήσεων στην υποβολή των προτάσεων για «ώριμα έργα». Η τρόικα εκτιμά ότι οι εισπράξεις δεν θα φτάσουν στα 3 δισ. ευρώ μέχρι τη λήξη του έτους, αλλά θα είναι περιορισμένες κατά 500 εκατ. ευρώ και θα κυμανθούν σε 2,5 δισ. ευρώ.
3 Νοσοκομεία. Στα 340 εκατ. ευρώ εντοπίζεται η διαφορά από ληξιπρόθεσμες οφειλές προηγούμενων ετών, που κατά την τρόικα «βαραίνουν» τον τρέχοντα προϋπολογισμό. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, πάντως, είχε προνοήσει -δεδομένου ότι δεν υπάρχει πλήρης εικόνα για τις υποχρεώσεις τους- κρατώντας «μαξιλάρι» 1 δισ. ευρώ, που ουσιαστικά λύνει το μεγάλο πρόβλημα των νοσοκομείων.
4 Ταμεία. Ξαφνικά προέκυψαν και χρέη των ασφαλιστικών ταμείων προς τις ιδιωτικές κλινικές! Ετσι εξηγείται και η χθεσινή επίσκεψη της τρόικας στο υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με την άποψή τους, τα Ταμεία χρωστάνε στις ιδιωτικές κλινικές -ποσό άγνωστο. Μόνο που τα Ταμεία πληρώνουν τις κλινικές στα τέλη κάθε μήνα.
5 Τόκοι. Η τρόικα εντοπίζει διαφορά περίπου 400 εκατ. ευρώ μεταξύ δεδουλευμένων και ταμειακών τόκων.
Το οικονομικό επιτελείο μπορεί να έλαβε υπόψη του τις ενστάσεις της τρόικας, αλλά κρίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, πως ο προϋπολογισμός μπορεί να κλείσει. Κι αυτό γιατί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προχώρησε σε επιλεκτικό, και όχι οριζόντιο, «κόψιμο» των δαπανών αξιολογώντας τα κονδύλια κωδικό με κωδικό, ώστε να περιοριστούν και οι αντιδράσεις.
Η εντολή που δόθηκε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, από τον υπουργό Οικονομικών στις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου είναι να προχωρήσει ταχύτατα το κλείσιμο του φετινού προϋπολογισμού και η κατάρτιση του προσχεδίου για το 2011, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή τη μεθεπόμενη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου.
Ο φετινός προϋπολογισμός κλείνει με έσοδα περίπου 52,5 δισ. ευρώ, πρωτογενείς δαπάνες επίσης 52,5 δισ. ευρώ, δαπάνες τόκων 13,2 δισ. ευρώ, δαπάνες ΠΔΕ 9,2 δισ. ευρώ και έλλειμμα 8,1%. Οσο για το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2011 θα περιλαμβάνει αύξηση εσόδων 6% ή περίπου 55,6 δισ. ευρώ και μείωση δαπανών 4-5% ή κοντά στα 49 δισ. ευρώ και έλλειμμα 7,6% -αν και η τρόικα πιέζει να πέσει στο 7%.
Η τρόικα σε μια πρώτη συζήτηση που έγινε με το οικονομικό επιτελείο εξέφρασε τις αντιρρήσεις της ακόμα και για τον προϋπολογισμό του 2011. Μεταξύ άλλων φέρεται να μίλησε για υπερεκτίμηση εσόδων κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ και να αμφισβήτησε την εξοικονόμηση δαπανών 500 εκατ. ευρώ από τον «Καλλικράτη», ενώ έφτασε να ζητήσει ακόμα και αναλυτική καταγραφή των κονδυλίων που προσδοκά να εξοικονομήσει το οικονομικό επιτελείο!
*Σε εκδήλωση του «Economist» για την κρίση μιλάει σήμερα στο Βερολίνο ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Αργότερα θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε, ενώ αύριο θα πάει στη Φρανκφούρτη, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ.
"Ελευθεροτυπία"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών