Όχι φυλακές για τους Εθνικιστές - Το χρονικό της σκευωρίας κατά της τρίτης πολιτικής δύναμης

Οι Νεκροί για την Ιδέα μας θυμίζουν το χρέος της θυσίας απέναντι στα Ιδανικά μας...


Θερμή παράκληση προς όλους τους αναγνώστες...Διαβάστε οπωσδήποτε την ανάρτηση: "Σιωνισμός και Παγκοσμιοποίηση"

Παρασκευή, Μαΐου 20, 2011

"Όχι" από το Ισραήλ στην πρόταση Ομπάμα για δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους

 Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε τη θέση που διατύπωσε χθες ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα για τη δημιουργία ενός αποστρατιωτικοποιημένου παλαιστινιακού κράτους με βάση τα σύνορα του 1967, ενώ οι Παλαιστίνιοι αντέδρασαν επιφυλακτικά.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέκλεισε την πιθανότητα αναδίπλωσης στις γραμμές του 1967, αποφεύγοντας ωστόσο...
μία κατά μέτωπον σύγκρουση με τον Αμερικανό πρόεδρο, με τον οποίο θα συναντηθεί σήμερα στην Ουάσινγκτον.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε το Ισραήλ «να δώσει στην ειρηνευτική διαδικασία την ευκαιρία που αξίζει» και συγκάλεσε για σήμερα την παλαιστινιακή ηγεσία σε επείγουσα συνεδρίαση.
Στη χθεσινή του ομιλία για τη Μέση Ανατολή, ο Μπαράκ Ομπάμα εκφράσθηκε για πρώτη φορά υπέρ της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους με βάση το συνοριακό καθεστώς του Ιουνίου 1967, το οποίο δηλαδή θα περιλαμβάνει τη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
«Τα σύνορα του Ισραήλ και της Παλαιστίνης πρέπει να χαραχθούν στις γραμμές του 1967 με ανταλλαγές (εδαφών) επί των οποίων θα συμφωνήσουν οι δύο πλευρές, ώστε να υπάρξουν ασφαλή και αναγνωρισμένα σύνορα για τα δύο κράτη», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.
Ωστόσο ο ισραηλινός πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα επαναδιατυπώσει τις δεσμεύσεις του 2004, σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ δεν θα υποχρεωθεί να αποσυρθεί στις συνοριακές γραμμές του 1967, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν από την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η δέσμευση αυτή είχε την υποστήριξη και των δύο σωμάτων του Κονγκρέσου.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφερόταν στην επιστολή του τότε Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους προς τον τότε ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν στην οποία η αμερικανική κυβέρνηση απέκλεισε την επιστροφή του Ισραήλ στις γραμμές της ανακωχής πριν από τον Ιούνιο του 1967, γεγονός που θα σήμαινε την ισραηλινή αποχώρηση από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την προσαρτηθείσα Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο «μεγάλα κέντρα ισραηλινού πληθυσμού στην Ιουδαία-Σαμάρεια» να βρεθούν από την παλαιστινιακή πλευρά των συνόρων.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απογοητεύθηκε επίσης, σύμφωνα με το περιβάλλον του, από τις θέσεις που διατύπωσε ο Αμερικανός πρόεδρος επί μιας σειράς θεμάτων, καθώς και από το γεγονός ότι δεν έλαβε τη θέση που θέλει το Ισραήλ για το θέμα των Παλαιστινίων προσφύγων, αποκλείοντας την επιστροφή τους στο Ισραήλ.
Ισραηλινός αξιωματούχος υποβάθμισε τη σημασία των διαφορών ανάμεσα στους δύο ηγέτες, επισημαίνοντας ότι ο Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε ότι είναι αντίθετος με την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους από τον ΟΗΕ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο χωρίς την ύπαρξη ειρηνευτικής συμφωνίας.
«Δεν ανησυχούμε, αλλά είναι αναγκαίες ορισμένες διευκρινίσεις», είπε.
Στην παλαιστινιακή πλευρά, ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, ο εκπρόσωπος του Μαμχούντ Αμπάς, χαρακτήρισε την άρνηση του Ισραήλ να επιστρέψει στο προ του 1967 συνοριακό καθεστώς πλήγμα στις προσπάθειες του Ομπάμα και απόρριψη της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.
Ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος καταδίκασε επίσης την άδεια της επιτροπής σχεδιασμού του ισραηλινού υπουργείου Εσωτερικών για την οικοδόμηση 1.520 νέων οικοδομών σε δύο εβραϊκούς οικισμούς της προσαρτημένης Ανατολικής Ιερουσαλήμ.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες «για την προστασία των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και του αραβικού έθνους».
Ο Αμπού Ζούχρι απέρριψε τις εκκλήσεις του Αμερικανού προέδρου για την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών και την αναγνώριση του Ισραήλ.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ εξέφρασε την υποστήριξή του προς τις θέσεις του Μπαράκ Ομπάμα.
«Υποστηρίζω ιδιαίτερα το σαφές μήνυμα σύμφωνα με το οποίο τα σύνορα του Ισραήλ και της Παλαιστίνης πρέπει να βασισθούν στις γραμμές του 1967 με εδαφικές ανταλλαγές αμοιβαίας αποδοχής», δήλωσε ο Χέιγκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών