Όχι φυλακές για τους Εθνικιστές - Το χρονικό της σκευωρίας κατά της τρίτης πολιτικής δύναμης

Οι Νεκροί για την Ιδέα μας θυμίζουν το χρέος της θυσίας απέναντι στα Ιδανικά μας...


Θερμή παράκληση προς όλους τους αναγνώστες...Διαβάστε οπωσδήποτε την ανάρτηση: "Σιωνισμός και Παγκοσμιοποίηση"

Σάββατο, Νοεμβρίου 20, 2010

'Διαολόστειλαν' την Τρόικα οι Ιρλανδοί. Μόνο εμείς μείναμε σε 'κατοχή'

Σολομώντεια λύση δίνει η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, προκειμένου να ξεπεράσει τις αντιδράσεις για την υπαγωγή της χώρας στον Μηχανισμό Στήριξης της Ε.Ε. που θα υπαγόρευε ένα Μνημόνιο για μέτρα, τα οποία αποτελούν κόκκινο πανί στην αντιπολίτευση.
Γυρίζοντας την πλάτη στην τρόϊκα που βρίσκεται στο Δουβλίνο για διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στο υπουργικό συμβούλιο που θα γίνει εκτάκτως την Κυριακή θα οριστικοποιηθεί το τετραετές πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας της Ιρλανδίας και θα ανακοινωθεί το αργότερο ως την Τετάρτη.
Tότε και μόνον τότε, τονίζουν κυβερνητικές πηγές θα...
αρχίσει η συζήτηση με την τρόϊκα για τον τρόπο με τον οποίο η Ιρλανδία θα διαχειριστεί τον διεθνή δανεισμό της.
Ωστόσο προς το παρόν η κυβέρνηση διαμηνύει ότι είναι εκτός κάθε συζήτησης οποιαδήποτε αύξηση του ΦΠΑ στη χώρα, που είναι 12,5% - χαμηλότερος από τον μέσο όρο της Ε.Ε.- προκειμένου να κρατήσει ανταγωνιστικά τα προϊόντα της και να μην επιβαρύνει την εσωτερική αγορά.
Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μαίρη Κόχλαν δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται η χώρα να προχωρήσει σε αύξηση του ΦΠΑ, καθώς φούντωνε η φημολογία ότι Γαλλία και Γερμανία ζητούσαν αύξηση του φόρου, προκειμένου να παράσχουν βοήθεια. 
Αργότερα μέσα στην εβδομάδα, θα ανακοινωθούν επίσης τα μέτρα για τη διάσωση του τραπεζικού τομέα, ο οποίος κρίνεται από τους διεθνείς οργανισμούς ότι αντιμετωπίζει κίνδυνο κατάρρευσης. Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η AIB (Allied Irish Banks) 13 δισ. ευρώ σε καταθέσεις, αποσύρθηκαν μόνον φέτος, κυρίως όμως από επιχειρηματίες και επιχειρήσεις, καταδεικνύοντας ότι οι ιρλανδικές τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν κίνδυνο από τους απλούς καταθέτες που εξακολουθούν να διατηρούν τα χρήματά τους στη χώρα.
Το ποσό αντιπροσωπεύει το 15% των συνολικών καταθέσεων των 84 δισ. ευρώ που διαθέτει η τράπεζα.
Και καθώς το πρόβλημα, παραμένει στενά περιορισμένο στον τραπεζικό τομέα της χώρας - παρά το υψηλό δημόσιονομικό έλειμμα του 32% του ΑΕΠ- η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα παράσχει στήριξη στις τράπεζες, οι οποίες πλέον αδυνατούν να δανειστούν από τις διεθνείς αγορές.
Παράλληλα, η κυβέρνηση των Ρεπουμπλικανών δέχεται σκληρή κριτική από την Ε.Ε., για τον χαμηλό φόρο που διατηρεί στις επιχειρήσεις και κατηγορείται ότι προσφέρει υπερβολικά οφέλη σε υπεράκτιες επενδύσεις.
Η διαφωνία βρίσκεται τώρα, στο εάν η κυβέρνηση θα αυξήσει το φόρο των επιχειρήσεων προκειμένου να αυξήσει τα έσοδα στην οικονομία.
Προηγουμένως μέσα στην εβδομάδα, είχε ξεκαθαρίσει ότι η Ιρλανδία δεν χρειάζεται οικονομική βοήθεια, ενώ σε ένα καυτό ντιμπέϊτ σε τηλεοπτικό σταθμό, όπου δέχθηκε σκληρή επίθεση από στέλεχος της αντιπολίτευσης, ο υπουργός οικονομικών της χώρας Μπράϊαν Λένιχαν απάντησε κοφτά ότι "δεν έχει κανένα αίσθημα ενοχής ή ντροπής για τα οικονομικά της Ιρλανδίας". 
Κρίση των τραπεζών
Η αποκαλούμενη "Κελτική Τίγρις" εξαιτίας της ταχύτατης οικονομικής ανόδου μέσα σε τρία μόλις χρόνια βρέθηκε από την κορυφή στην ύφεση.
Η οικονομική της ανάπτυξη βασίστηκε κυρίως στην αγορά ακινήτων η οποία όμως από το 2008 άρχισε να υφίσταται κλυδωνισμούς. Οι αξίες των ακινήτων έπεσαν έως και 50%-60% και τα χρέη - κυρίως με τη μορφή δανείων σε επενδυτές κάθε είδους- συσσωρεύτηκαν στις τράπεζες της χώρας. Αυτό ήταν που κυρίως γονάτισε τα τραπεζικά ιδρύματα που στράφηκαν στην κυβέρνηση για βοήθεια ύψους 45 δισ. δολαρίων.
Η βοήθεια δόθηκε και αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένα τεράστιο χάσμα στο δημόσιο χρέος που έφθασε στο 32% του ΑΕΠ.
Ένα ακόμη πρόβλημα που αποδίδουν οι αναλυτές στην οικονομία της Ιρλανδίας, είναι η χαμηλή ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών που προσφέρει το κράτος στους πολίτες, καθώς η χαμηλή φορολογία σε σχέση με τις δημόσιες δαπάνες προκάλεσαν έλειμμα που έφθασε το 12% του ΑΕΠ.
Ωστόσο η κυβέρνηση έως και τις 18 Νοεμβρίου επέμενε ότι δεν χρειάζεται οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό, καθώς μπορούσε να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της έως και τα μέσα του επόμενου χρόνου.
Tην ίδια ώρα, παρέμενε πιστή στην καθολική απαίτηση, οι αποφάσεις για την οικονομία της χώρας, να μην λαμβάνονται από τις Βρυξέλλες αλλά από το Δουβλίνο.
Σύμφωνα με τον Μπατ Ο' Κήφε, υπουργό Ανάπτυξης της Ιρλανδίας: "Κερδίσαμε την ανεξαρτησία της χώρας με μεγάλη δυσκολία. Δεν θα την παραδώσουμε εύκολα σε κανέναν".
news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών