Όχι φυλακές για τους Εθνικιστές - Το χρονικό της σκευωρίας κατά της τρίτης πολιτικής δύναμης

Οι Νεκροί για την Ιδέα μας θυμίζουν το χρέος της θυσίας απέναντι στα Ιδανικά μας...


Θερμή παράκληση προς όλους τους αναγνώστες...Διαβάστε οπωσδήποτε την ανάρτηση: "Σιωνισμός και Παγκοσμιοποίηση"

Τρίτη, Φεβρουαρίου 15, 2011

Ας ελπίσουμε ότι η δικαιοσύνη θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων

Ευτυχώς που υπάρχει η εισαγγελία γιατί αν περιμέναμε από το την Πα.Σο.Κ. ΑΕ...
Εισαγγελική παρέμβαση για τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ
Ζητά να ελεγχθούν οι περίπου 600 μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν συσταθεί την τελευταία 15ετία.

Έλεγχο σε όλες τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν συσταθεί από το 1997 έως σήμερα ζητά ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Γιάννης Σακελλαρίου.
Ο εισαγγελέας, με παραγγελία του προς το Οικονομικό Τμήμα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, ζητά να ελεγχθούν οι περίπου 600 μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν συσταθεί την τελευταία 15ετία. Στην παραγγελία του ο κ. Σακελλάκος ζητά από το Οικονομικό Τμήμα να εντοπίσει όλα τα χρηματικά ποσά με τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί οι ΜΚΟ, είτε από το Δημόσιο είτε από την ΕΕ, καθώς και να ελέγξει εάν τα χρήματα που τους χορηγήθηκαν διατέθηκαν για τους σκοπούς που προορίζονταν.
Ζητά επίσης να ελεγχθούν γενικότερα όλες οι δραστηριότητες των ΜΚΟ.
Αφορμή για την παρέμβαση του εισαγγελέα στάθηκαν δημοσιεύματα στον Τύπο, καθώς και αναφορά ιδιώτη με καταγγελίες για χρηματοδοτήσεις που δεν ελέγχονται.
Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή για τις ΜΚΟ
Νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε να καθοριστεί το πλαίσιο που θα διέπει τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αναλαμβάνουν τα Υπουργεία Εξωτερικών και Εργασίας, ενώ παράλληλα επτά υπουργεία συντονίζονται από τη Γραμματεία Νέας Γενιάς, ώστε να καθοριστεί νομοθετικό πλαίσιο για τον Εθελοντισμό.
Κατά την συζήτηση για τις ΜΚΟ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας - στην οποία μίλησαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπ. Κουβέλης και οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Εργασίας Ιω. Λιβανός (Νέας Γενιάς) και Θ. Τσέκος (Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων) - τα μέλη της Επιτροπής Θ. Τσούρας (ΠΑΣΟΚ) και Γ. Τραγάκης (ΝΔ) παρουσίασαν τις εισηγήσεις τους για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
Οι δύο βουλευτές εισηγήθηκαν - μεταξύ άλλων - το ξεκαθάρισμα του «θολού τοπίου» που διέπει τις ΜΚΟ, τη δημιουργία Μητρώου (στο οποίο θα καταγραφούν οι ΜΚΟ) την αναμόρφωση του όρου, την νομοθετική ρύθμιση για τον νομικό και διοικητικό προσδιορισμό τους για τις διαδικασίες χρηματοδότησης, με συγκεκριμένους, αυστηρούς μηχανισμούς, τους τρόπους ελέγχου και εποπτείας των ΜΚΟ (όπως π.χ. από Ανεξάρτητη Αρχή, κρατική Υπηρεσία, Ορκωτούς Λογιστές, την Βουλή).
Ειδικά για την διάθεση κονδυλίων, ο κ. Τραγάκης είπε πως είχαν δοθεί, από το 1996 μέχρι το 2004, 68 εκατ. ευρώ σε ΜΚΟ και έθεσε ερωτηματικά για ορισμένες περιπτώσεις χρηματοδότησης ΜΚΟ (μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών) όπως π.χ. για ανάπτυξη Προγράμματος Μεταποίησης Ντομάτας στην Ακτή Ελεφαντοστού στην Αφρική ή για τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Κούβας. Όπως ανέφερε «για να είναι δίκαιος»,υπάρχουν αντίστοιχα προγράμματα του 2009 και του 2010 σε συνέχεια προγραμμάτων του 2008, προγράμματα του 2004 ως συνέχεια από το 2003 κ.λ.π.
Διένειμε, εξάλλου, κατάλογο ακινήτων της ΚΕΔ που είχαν παραχωρηθεί σε ΜΚΟ.
Η κα Λιάνα Κανέλλη (ΚΚΕ) συμπλήρωσε ότι έχει υπάρξει χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για την προαγωγή της Ορθοδοξίας στη Β. Κορέα, ενώ υπάρχει ΜΚΟ με την επωνυμία «Πάτμος» και ακόμη η Διεθνής της Διαφάνειας είναι ΜΚΟ.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπ. Κουβέλης ανέφερε πως υπάρχει «Σύλλογος Ονειροπόλων» και πρόσθεσε πως θα μπορούσε ο καθένας να βρει πάρα πολλά παραδείγματα τα οποία δεν δείχνουν χρηστή διαχείριση δημοσίου χρήματος.
Ο κ. Κουβέλης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι όλη η συζήτηση για την αναπτυξιακή συνεργασία και τη σχέση με τις ΜΚΟ διέπεται από απόλυτη έλλειψη αξιοπιστίας και αμφισβήτησης του πολίτη. Έκανε λόγο για ασαφή ρόλο των ΜΚΟ και επίσης έλλειψη σαφούς πολιτικής για τη συνεργασία με τις ΜΚΟ, ωστόσο κατέστησε σαφές πως από τους διεθνείς οργανισμούς και την ΕΕ απορρέει η υποχρέωση της χώρας μας να διατέθει κατ’ ελάχιστο το 0,051% του ΑΕΠ για αναπτυξιακή συνεργασία κάθε χρόνο.
Προς την κατεύθυνση εξορθολογισμού του συστήματος για τις ΜΚΟ ο αρμόδιος υφυπουργός προανήγγειλε την ολοκλήρωση θεσμικού πλαισίου στο τέλος Απριλίου. Το νομοθέτημα θα διέπεται από τις αρχές της διαφάνειας των χρηματοδοτήσεων, την αποτελεσματικότητα της δράσης και τη βιωσιμότητα των προγραμμάτων.
Συγκεκριμένα ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι θα γίνει επανεξέταση του Μητρώου ώστε να διαπιστωθεί ποιες είναι οι ΜΚΟ - σφραγίδα και ποιες έχουν έργο, θα υπάρχει έλεγχος των έργων, θα γίνει ορισμός των σχέσεων συνεργασίας με ΜΚΟ, θα δημιουργηθεί Επιτροπή Αξιολόγησης προγραμμάτων με την συμμετοχή και κοινωνικών φορέων, ακόμη και την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, στην υλοποίηση του προγράμματος και θα οριστούν οι τομείς των δράσεων και της θεματολογίας για την συνεργασία με τις Οργανώσεις.
Τέλος ενημέρωσε ότι πριν γίνει ο προγραμματισμός από το 2011, αυτή την περίοδο επιχειρείται να κλείσει «το φορτίο» όλων των προηγούμενων ετών, δεδομένου ότι οι διαδικασίες για την επιλογή και την υλοποίηση των προγραμμάτων δεν ήταν οι ενδεδειγμένες, ενώ υπάρχουν δυσκολίες στην υλοποίηση των προγραμμάτων.
Ήδη λειτουργεί στο ΥΠΕΞ μια ομάδα εργασίας η οποία είναι επιφορτισμένη με την αξιολόγηση των προγραμμάτων και - όπως είπε ο κ. Κουβέλης -τουλάχιστον 150 προγράμματα βρίσκονται «στον αέρα». Από αυτά θα αξιολογηθεί ποια θα πρέπει να κλείσουν και ποια θα πρέπει να πάνε σε καταλογισμό.
Ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Θ. Τσέκος έκανε λόγο για διαφορετική εικόνα στον τομέα του, καθώς οι χρηματοδοτήσεις τελούν σε πλήρη έλεγχο και προανήγγειλε την υλοποίηση προγράμματος Κοινωνικής Οικονομίας και Εργασίας, το οποίο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με ΜΚΟ.
Όπως ανέφερε, εξ άλλου, για τη θεραπεία των προβλημάτων που παρατηρούνται, υπάρχουν σχετικές προβλέψεις στο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί την άλλη εβδομάδα στη Βουλή.
Ο γραμματέας Νέας Γενιάς Ιω. Λιβανός είπε ότι τα μεγάλα ζητούμενα είναι η διαφάνεια, η λογοδοσία και τα κριτήρια στον τρόπο χρηματοδότησης των ΜΚΟ.
Τα προβλήματα αυτά, όμως, προσεγγίζονται με την εφαρμογή συγκεκριμένων αλλαγών ώστε έχουν αμβλυνθεί αισθητά τα προβλήματα, είπε.
Ανακοίνωσε δε ότι επτά υπουργεία (Εξωτερικών, Παιδείας, Υγείας, Πολιτισμού, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας, Παιδείας) θα παραδώσουν μέσω της Διϋπουργικής Επιτροπής, που έχει συσταθεί, πρόταση η οποία θα παραδοθεί στο γραφείο του πρωθυπουργού για ενιαίο θεσμικό πλαίσιο αναφορικά με τον Εθελοντισμό.
«Απόλυτα λανθασμένη στρατηγική», χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Τσούρας την κατάρτιση ξεχωριστών νομοσχεδίων από κάθε υπουργείο για το θέμα των ΜΚΟ. Συνομολόγησαν επ' αυτού ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μ. Παπαϊωάννου - ο οποίος είπε πως τον ανησυχεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει συντονισμός στο επίπεδο κράτους - και ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Τραγάκης.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_15/02/2011_378481

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών