Όχι φυλακές για τους Εθνικιστές - Το χρονικό της σκευωρίας κατά της τρίτης πολιτικής δύναμης

Οι Νεκροί για την Ιδέα μας θυμίζουν το χρέος της θυσίας απέναντι στα Ιδανικά μας...


Θερμή παράκληση προς όλους τους αναγνώστες...Διαβάστε οπωσδήποτε την ανάρτηση: "Σιωνισμός και Παγκοσμιοποίηση"

Σάββατο, Ιουλίου 05, 2014

Μαρξιστική παιδεία: Διαγράφουν το “Ελληνική” από το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης!

Αναδημοσιεύουμε το ρεπορτάζ του Σταύρου Φανφάνη από την εφημερίδα "Χρόνος"

Καθηγητές του τμήματος απασχολήθηκαν με το θέμα αυτό στη γενική τους συνέλευση και προτείνουν επίσημη διαγραφή με σχέδιο στο υπουργείο Παιδείας

Ένα θέμα που εκπλήσσει φέρνει στη δημοσιότητα «Ο Χρόνος». Οι καθηγητές του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που εδρεύει στην Κομοτηνή, αποφάσισαν στη γενική τους συνέλευση - και μάλιστα ομοφώνως - να διαγράψουν τη λέξη «ελληνική», προφανώς θα τους ενοχλεί, και μετονομάζουν το «Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας»  απλά σε… « Τμήμα Φιλολογίας»!
Στο σκεπτικό τους αναφέρουν, ότι, « ο προσδιορισμός «ελληνικής» πριν από τη λέξη φιλολογία στην τρέχουσα ονομασία του Τμήματος δεν προσδιορίζει καμιά επι πλέον δεξιότητα…» και ότι «φαίνεται να είναι πλεοναστικός και σε ορισμένες  περιπτώσεις  παραπλανητικός και εσφαλμένος». Και αυτό, επειδή οι......
καθηγητές που διδάσκουν λατινική φιλολογία ή γλωσσολογία δεν σχετίζονται κατά κανένα τρόπο με τον προσδιορισμό «ελληνική». Υπενθυμίζουμε ότι στο Τμήμα υπηρετούν 24 καθηγητές από τους οποίους οι δύο έχουν γνωστικό αντικείμενο την λατινική φιλολογία.
Μάλιστα ετοίμασαν και το σχετικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που στέλνουν στον υπουργό Παιδείας, μάλλον του… υπαγορεύουν τι να κάνει, σύμφωνα με τη βούληση τους. Βεβαίως αναμένονται αντιδράσεις για την περίεργη αυτή απόφαση τους, σε μια ευαίσθητη για εθνικούς λόγους περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες αναμενόταν να συνεδριάσει το Συμβούλιο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στο οποίο εστάλη η απόφαση της μετονομασίας του Τμήματος φιλολογίας. ΄Ηδη υπήρξε αντίδραση απο το μέλος του Δ.Σ. του Δ.Π.Θ καθηγητή  του Πολυτεχνείου και ακαδημαϊκό Αντώνη Κουνάδη που σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου του Δ.Π.Θ. κ. Γ. Παναγιωτόπουλο, (πρόεδρο ε.τ. του Συμβουλίου Επικρατείας), σημειώνει, ότι «τα επιχειρήματα της μετονομασίας δεν δικαιολογούν μία τετοια μεταβολή» και εξηγεί τους λόγους, προσθέτοντας , ότι «επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό και για λόγους εθνικούς ενόψει και του τόπου όπου εδρεύει το Τμήμα», ζητεί αναβολή της συζήτησης του, ώστε «να συγκεντρωθούν όλα τα αναγκαία στοιχεία (π.χ. κανονισμοί συναφών τμημάτων-σχολών ΑΕΙ της χώρας) συμπεριλαμβανομένης και της εκθέσεως εξωτερικής αξιολόγησης που υπήρξε η αφορμή  εγέρσεως του θέματος».
Η βιασύνη με την οποία αναδείχθηκε το θέμα, οι πιέσεις που ασκούνται να κινηθούν οι διαδικασίες για τον επιθετικό προσδιορισμό του Τμήματος «ελληνική» φιλολογία και την απάλειψή του, σε συνδυασμό με την ανάδειξη νέων πρυτανικών αρχών, αλλά και μια βαθύτερη εσωτερική συζήτηση που πρέπει να γίνεται σε ακαδημαϊκές κοινωνίες γνώσης, πραγματικά προκαλούν ερωτηματικά και κυρίως αναζητούν την επίσημη τοποθέτηση των υπευθύνων της σχολής και του ίδιου του ΔΠΘ.
Ποια η σκοπιμότητα της μετονομασίας στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, ποια τα επιχειρήματα προκειμένου να συνηγορήσουν όλοι σε κάτι τέτοιο; Τελικά κάθε τι «ελληνικό» θα ενοχλεί, θα φοβόμαστε να το εκφράσουμε, να το υπηρετήσουμε, να το αναδείξουμε;  Η πρόεδρος του Τμήματος αν. καθηγήτρια Ζωή Γαβριηλίδου ποια θέση παίρνει επισήμως;
Και γιατί στα άλλα τμήματα ελληνικής φιλολογίας Αθηνών, Θεσσαλονίκης δεν υπήρξε η ανάλογη κινητικότητα ως προς τον τίτλο τους; Ερωτήματα που τίθενται απλά για να απαντηθούν με πειστικότητα από τους έχοντες την σχετική πρωτοβουλία. Τα σχετικά έγγραφα που δημοσιεύουμε δείχνουν την όλη κινητικότητα του θέματος.

1 σχόλιο:

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών