Η διαφθορά στο ελληνικό Δημόσιο ζει και βασιλεύει σε όλους τους τομείς, όπως αποκαλύπτει και η φετινή έκθεση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή.
Το μεγάλο φαγοπότι στο Δημόσιο περιλαμβάνει και φέτος δωροδοκίες, υπεξαιρέσεις μεγάλων χρηματικών ποσών και αλόγιστες σπατάλες, ενώ το γεγονός ότι το 2009 ήταν χρονιά εκλογών προσέθεσε ακόμα ένα κεφάλαιο, αυτό των αθρόων προσλήψεων σε υπηρεσίες και οργανισμούς.
Για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης απαιτείται διαρκής πόλεμος, τονίζεται στην έκθεση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή
πιθανής υπεξαίρεσης μεγάλου χρηματικού ποσού που βρίσκεται στο στόχαστρο του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης τις τελευταίες ημέρες. Πρόκειται για την περίπτωση υπαλλήλου-συνδικαλιστή του υπουργείου Πολιτισμού, στον τραπεζικό λογαριασμό του οποίου εντοπίστηκε ποσό της τάξης των 9 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο συγκεκριμένος συνδικαλιστής είχε αναλάβει τη διαχείριση κονδυλίων που προορίζονταν για την πληρωμή των υπερωριών των υπαλλήλων. Αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι αν ο συγκεκριμένος υπάλληλος δεν κατέβαλλε τις υπερωρίες στους εργαζομένους ή αν δηλώθηκε πλασματικός αριθμός υπερωριών.
Χαρακτηριστικό είναι επίσης το παράδειγμα των προσλήψεων στην Κτηματολόγιο ΑΕ. Από τους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι η διοίκηση της εταιρείας προσέλαβε 139 άτομα από τον Μάρτιο του 2007 έως τον Οκτώβριο του 2009. Οι 39 από αυτές έγιναν σε διάστημα μίας εβδομάδας, από τις 26 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου 2009.
Στην πλειονότητα των θέσεων, αναφέρει η έκθεση, δεν υπήρξε προκήρυξη-πρόσκληση ενδιαφέροντος, ενώ ακόμα και στις περιπτώσεις που παρασχέθηκαν τα πρακτικά αξιολόγησης των υποψηφίων που προσελήφθησαν έπειτα από δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος διαπιστώθηκε ότι «η επιλογή τους ήταν ολοκληρωτικά αναιτιολόγητη».
Αντίστοιχο είναι και το παράδειγμα των προσλήψεων στον Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου. Ελέγχθηκαν 25 συμβάσεις μίσθωσης έργου που είχαν υπογραφεί στις 22 Σεπτεμβρίου 2009 και διαπιστώθηκε ότι όλες υπέκρυπταν σχέση εξαρτημένης εργασίας.
Από τα στατιστικά στοιχεία για το 2009 προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι ο γενικός επιθεωρητής προχώρησε σε 195 ενστάσεις σε σύνολο 2.740 πειθαρχικών αποφάσεων που του κοινοποιήθηκαν. Στον εισαγγελέα παρέπεμψε 185 περιπτώσεις, ενώ άσκησε πειθαρχικές διώξεις σε άλλα 292 άτομα, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είχε υποπέσει σε παραπτώματα που σχετίζονταν με το «πόθεν έσχες».
Τέλος, σε 45 περιπτώσεις δόθηκε εντολή για παράσταση πολιτικής αγωγής, μία εκ των οποίων ήταν η υπόθεση παραβίασης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην υπόθεση του Ασωπού. Συνολικά το 2009 εξετάστηκαν 981 υποθέσεις και 8.080 δηλώσεις «πόθεν έσχες».
«Για την καταπολέμηση της διαφθοράς και κακοδιοίκησης απαιτείται διαρκής πόλεμος, που είναι μακρύς, δύσκολος, επίπονος, με συνεχή πολιτική βούληση και προσπάθεια των αρμοδίων οργάνων να ξεπεραστούν τα διάφορα εμπόδια, όπως η γραφειοκρατική νοοτροπία των δημοσίων υπαλλήλων και η πλήρης αδιαφορία για την εκτέλεση των καθηκόντων τους, τα διάφορα μικροσυμφέροντα που ανάγουν την υπόθεσή τους σε μείζον εθνικό ζήτημα, την άμεση και έμμεση αντίδραση των συνδικαλιστικών φορέων», επισημαίνει στην έκθεσή του ο κ. Ρακιντζής.
Αντίθετα, θετικό αντίκτυπο είχαν αρκετές θεσμικές προτάσεις και παρεμβάσεις του γενικού επιθεωρητή. Μέσα στο 2009 οι προτάσεις για την αποξήλωση των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων, την εισαγωγή ρυθμίσεων στον κώδικα ποινικής δικονομίας για την προστασία των επιθεωρητών και τη σύσταση υπηρεσίας κατεδαφίσεων αυθαίρετων κατασκευών. Επιπλέον, δεκτή έγινε η πρόταση για μείωση των μισθωμάτων των δημόσιων υπηρεσιών κατά 10%. Ο κ. Ρακιντζής επεσήμανε ότι σε κάποιες περιπτώσεις η μείωση του ενοικίου έχει φτάσει και το 20%.
ΣΤΟ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ
Διευθύντρια σε... 31 επιτροπές!
Οι περίφημες «επιτροπές» των δημόσιων οργανισμών ήταν και το 2009 ακόμα μία πληγή για το Δημόσιο. Ο κ. Ρακιντζής αποκάλυψε ότι διευθύντρια του υπουργείου Υγείας συμμετείχε σε 31 επιτροπές. «Από τη στιγμή που οι συνεδριάσεις των επιτροπών γίνονται εντός του ωραρίου και δεν αμείβονται επιπλέον, ψάχνουμε να βρούμε ανθρώπους να τις στελεχώσουν», σημείωσε με νόημα.
ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Η «μηχανή» του Κιλκίς
Η έρευνα ανέδειξε σοβαρή υπόθεση διαφθοράς στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εργων και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κιλκίς, που σχετίζεται με παράνομη χορήγηση εγκρίσεων τύπου και αδειών κυκλοφορίας μηχανημάτων έργων. Επί συνόλου 1.750 μηχανημάτων έχουν ελεγχθεί οι φάκελοι των 700 και έχει αποδειχθεί ότι 420 έχουν πλαστά παραστατικά, ενώ η γνησιότητα άλλων 77 είναι υπό έρευνα. Αναλογικά, υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό 70% των μηχανημάτων, περίπου 1.200, οι άδειες των οποίων έχουν εκδοθεί από τη Νομαρχία Κιλκίς, εξεδόθησαν με πλαστά παραστατικά.
Υποβιβασμός
Ποινή «χάδι» σε εφοριακό
Ο ΓΕΔΔ υπέβαλε ένσταση κατά της απόφασης του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία επιβλήθηκε η ποινή του υποβιβασμού κατά έναν βαθμό σε υπάλληλο Εφορίας, ο οποίος προκάλεσε ζημιά ύψους 722.000 ευρώ στο Δημόσιο. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος είχε στην κατοχή του 92 προσωπικές επιταγές φορολογουμένων, τις οποίες, με πολλά τερτίπια, είχε καταφέρει να τις περάσει στα βιβλία ως εισπραχθείσες από το Δημόσιο.
"ΕΘΝΟΣ"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών