Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα εξασφαλίσει την δεύτερη δόση του μηχανισμού χρηματοδότησης και θα φανεί συνεπής έναντι των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει με το Μνημόνιο, διατυπώνει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στους «Financial Times».
Στη συνέντευξη που τιτλοφορείται «Η Ελλάδα μπροστά από την καμπύλη στους δημοσιονομικούς στόχους» (Greece ‘ahead of the curve’ on fiscal targets), ο υπουργός Οικονομικών αναφέρεται στην σημαντική δημοσιονομική πρόοδο του πρώτου εξαμήνου 2010 και στην δραστική περικοπή των δημοσίων δαπανών.
Ο ίδιος υπογραμμίζει πως...
η Ελλάδα υιοθέτησε περισσότερα μέτρα από αυτά που απαιτούντο για τη μείωση του ελλείμματος στο 8,1% του ΑΕΠ και διατυπώνει την άποψη πως το κλιμάκιο της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ θα αξιολογήσει θετικά την πρόοδο αυτή, εξασφαλίζοντας τον Σεπτέμβριο τη δεύτερη δόση του δανείου ύψους 9 δισ. ευρώ.
«Προπορευόμαστε των στόχων που έχουν τεθεί, κυρίως λόγω της μείωσης των δημοσίων δαπανών, υστερούμε οριακά στην αύξηση των εσόδων, όμως, είμαστε αισιόδοξοι ότι ακόμη και σε αυτό τον τομέα θα καλύψουμε τον στόχο», τονίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμά πως στο δεύτερο εξάμηνο θα αυξηθούν οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ, ενώ σημαντική θα είναι και η συμβολή από την μείωση των μισθών και των συντάξεων στο Δημόσιο τομέα.
Ο υπουργός σημειώνει πως η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα είναι ηπιότερη από ότι έχει αρχικά προβλεφθεί, καθώς αναμένεται αρνητική ανάπτυξη κατά 3% με 3,5%, έναντι αρχικής εκτίμησης για 4%. Παραδέχεται δε ότι υπάρχουν κίνδυνοι και αβεβαιότητες οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία (δαπάνες νοσοκομείων).
Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζει ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και η σύγκρουση με τα κατεστημένα συμφέροντα.
Τετάρτη, Ιουλίου 28, 2010
Συνέντευξη Παπακωνσταντίνου στους Financial Times
Ετικέτες
Ελληνική Οικονομία,
Παπακωνσταντίνου
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών