Παγίδες στήνουν οι Βρετανοί μέσω ΟΗΕ και ΕΕ για να πιάσουν το ορόσημο του Δεκεμβρίου και να στήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία στον τοίχο. Την ίδια στιγμή, ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου καρφώνει στις Βρυξέλλες τον ειδικό σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ότι συμφωνεί με τις τουρκικές θέσεις και ότι χάνει την υπομονή του με τους Ελληνοκυπρίους!
Η απειλή του κανονισμού και η Ταϊβάν
Το θέμα του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο, που εκκρεμεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πήρε νέα αναβολή. Ενώ...
ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί στην Επιτροπή Νομικών στις 20 του μήνα, παραπέμπεται σε κατοπινή συνεδρία ή στο τέλος Οκτωβρίου ή τον Νοέμβριο. Οι Βρετανοί θέλουν τη διαδικασία του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο να λειτουργεί ως δαμόκλειος σπάθη επί της κεφαλής της Κυπριακής Δημοκρατίας εν όψει εξελίξεων στο Κυπριακό. Η νομική βάση την οποία προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι το άρθρο 207(2) που ρυθμίζει τις σχέσεις της ΕΕ με τρίτες χώρες. Με την αποδοχή αυτής της νομικής βάσης του κανονισμού και την έγκρισή του η ίδια η ΕΕ ακρωτηριάζει την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η αναβολή λήψης απόφασης αρχικά από την Επιτροπή Νομικών και εν συνεχεία από τη Διάσκεψη των Προέδρων θα συμπέσει χρονικά με την έκθεση αξιολόγησης του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την πορεία των συνομιλιών. Μια έκθεση την οποία φοβούνται στη Λευκωσία επειδή ενδέχεται να καταλογίσει ευθύνες και στην ελληνοκυπριακή πλευρά για την αδυναμία εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό.
Ο κανονισμός του απευθείας εμπορίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης προκειμένου να υποχωρήσει εκ νέου η Λευκωσία και να συνθηκολογήσει υπό την απειλή ότι, εάν δεν το πράξει, αφενός θα της καταλογιστούν ευθύνες από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, αφετέρου θα εγκριθεί ο κανονισμός του απευθείας εμπορίου και τα κατεχόμενα θα νομιμοποιηθούν στη βάση του μοντέλου της Ταϊβάν.
Η γενναιοδωρία
Πάντως, οι γενναιόδωρες προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια για εκ περιτροπής Προεδρία, για σταθμισμένη ψήφο και για παραμονή τουλάχιστον 50 χιλιάδες εποίκων εκλαμβάνονται από την τουρκική πλευρά ως αδυναμία. Γι' αυτό, τόσο η Άγκυρα όσο και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου υποβάλλουν διχοτομικές προτάσεις στις συνομιλίες, με την ανοχή του εκπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ του οποίου η φιλοτουρκική στάση είναι σκανδαλώδης. Ο Ντερβίς Έρογλου σε ενημερωτικές επαφές του, και ειδικότερα σε δείπνο που δόθηκε στην τουρκική πρεσβεία την περασμένη Δευτέρα το βράδυ, ισχυρίστηκε ότι ο Ντάουνερ ασπάζεται τις τουρκικές θέσεις και ότι χάνει την υπομονή του με τους Ελληνοκυπρίους, οι οποίοι δεν επιθυμούν λύση.
Ο κ. Έρογλου είχε στις Βρυξέλλες επαφές με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο καθώς και με τον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε.
Ο τουρκοκύπριος ηγέτης ζήτησε από τους αξιωματούχους της ΕΕ να πιέσουν τα πράγματα ώστε να τερματιστεί το εμπάργκο σε βάρος των Τουρκοκυπρίων και να στηριχθεί η λύση του Κυπριακού το αργότερο ως τις αρχές του επόμενου έτους στο πλαίσιο μιας διεθνούς διάσκεψης.
"Παρόν"
Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 20, 2010
Σκάνδαλο Ντάουνερ στο Κυπριακό
Ετικέτες
Διεθνές Κατεστημένο,
Εθνικά Θέματα,
Κυπριακό
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών