Όχι φυλακές για τους Εθνικιστές - Το χρονικό της σκευωρίας κατά της τρίτης πολιτικής δύναμης

Οι Νεκροί για την Ιδέα μας θυμίζουν το χρέος της θυσίας απέναντι στα Ιδανικά μας...


Θερμή παράκληση προς όλους τους αναγνώστες...Διαβάστε οπωσδήποτε την ανάρτηση: "Σιωνισμός και Παγκοσμιοποίηση"

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 23, 2010

«ΜΟΥΣΕΙΟ» ΣΕ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

Αρχαιότητες από την εποχή του Μεγάλου Θεοδοσίου έχουν αναδειχθεί κάτω από το νέο Ρublic που εγκαινιάζεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Και ως ανοιχτό µουσείο - αρχαιολογικός χώρος θα λειτουργεί το νέο κατάστηµα Ρublic στη Θεσσαλονίκη, σε έναν ιστορικό χώρο του κέντρου (Στοά Χιρς), ανοίγοντας ακόµη µία σελίδα στη µελέτη του ιστορικού πλούτου της πόλης.

Και αυτό πέραν των 150.000 τίτλων βιβλίων, των 60.000 τίτλων CDs και DVD, των...
20.000 προϊόντων τεχνολογίας, αλλά και των 50 νέων θέσεων εργασίας που προσφέρει το νέο πολυκατάστηµα (το δεύτερο στην πόλη ύστερα από εκείνο που άνοιξε το 2005 στο εµπορικό κέντρο Μediterranean Cosmos και το δέκατο συνολικά στη χώρα). Αφού ο πελάτης - περιπατητής διασχίσει τα 3.000 τ.µ. των δύο επιπέδων (ισόγειο και υπόγειο) των πολυκαταστηµάτων στη Στοά Χιρς (από Τσιµισκή), αφού περπατήσει σε κυλιόµενες σκάλες και µοκέτες των δαπέδων, µπορεί να... βυθιστεί βηµατίζοντας σε 18 αιώνες ιστορίας της πόλης.

Αποσπασµατικές εικόνες από την παραθαλάσσια οχύρωση της Θεσσαλονίκης κατά τους ρωµαϊκούς χρόνους (περί τα µέσα του 3ου αιώνα µ.Χ.) αλλά και νεώτερες από τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους στα τέλη του 4ου αιώνα µ.Χ. (πιθανότατα σύµφωνα µε τους αρχαιολόγους οι εντυπωσιακές τοιχοποιίες σχετίζονται µε το µεγάλο οχυρωµατικό πρόγραµµα των Ρωµαίων για την ενίσχυση του ευάλωτου παραθαλάσσιου µετώπου της πόλης καθώς και µε αυτό του Μεγάλου Θεοδοσίου, αντίστοιχα, για την ενίσχυση της αµυντικής γραµµής της πόλης).

Τα δύο αποσπάσµατα της αρχαίας τοιχοποιίας εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των εκσκαφικών εργασιών υπό την επίβλεψη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που πραγµατοποιήθηκαν για την ανέγερση του κτιρίου το 2008 και το 2009. Ετσι, παρότι διατηρητέα είχαν κριθεί αρχικά µόνον το ισόγειο και η πρόσοψη του ιστορικού κτιρίου της Στοάς Χιρς, τα ευρήµατα του υπογείου υπήρξαν ανέλπιστα.

«Η µακρόχρονη και ιδιαίτερα δυσχερής καταγραφή στα έγκατα της Στοάς Χιρς αποδείχτηκε πραγµατικά πολύτιµη ως προς τα άγνωστα στοιχεία που προσέθεσε στην ιστορική τοπογραφία της Θεσσαλονίκης ενώ οι αρχαιότητες που προέκυψαν και αναδείχτηκαν αποτελούν τα µόνα µέχρι στιγµής ορατά και επισκέψιµα τµήµατα των θαλασσίων τειχών της πόλης πριν από τη βυζαντινή περίοδο. Οι ισχυρές κατασκευές από σχιστόλιθους πλάτους 2,5 µέτρων, µήκους 20,25 µ. και ύψους 1,27 µ. η ρωµαϊκή και πλάτους 3,46 µ. και µήκους 6,20 µ. η δεύτερη παλαιοχριστιανική, συντηρήθηκαν και καλύφθηκαν µε ειδικό ανθεκτικό διαφανές υλικό (αντίστοιχη τεχνική εφαρµόστηκε στο δάπεδο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης) ώστε ο πωλούµενος πολιτισµός του 21ου αιώνα να πατά και να προφυλάσσεται από την ηλικίας 18 αιώνων οχύρωση της πόλης.
Ο βαρόνος και η κληρονοµιά

Η Στοά πήρε το όνοµά της από τον βαρόνο Μορίς Χιρς (Μόναχο 1831, Θεσσαλονίκη 1896) και λόγω της φιλανθρωπικής δράσης του. Το 1869 η οθωµανική κυβέρνηση ανέθεσε στον βαρόνο Χιρς την κατασκευή και εκµετάλλευση σιδηροδροµικών δικτύων, δραστηριότητα που του απέφερε τεράστια κέρδη. Μετά τον θάνατό του, η σύζυγός του Κλάρα ντε Χιρς διέθεσε όλη την περιουσία τους για φιλανθρωπικούς σκοπούς (Ιπποκράτειο Νοσοκοµείο, συνοικία Χιρς κ.ά.).
"Τα ΝΕΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών