του Γιώργου Δελαστίκ από το σημερινό "Έθνος"
Κωμικοτραγική ήταν αυτή η σύνοδος που έγινε στην Καμπούλ με τη συμμετοχή περίπου εξήντα κρατών, η οποία αποφάσισε ότι το 2014 το Αφγανιστάν θα παραδοθεί πλήρως στην εξουσία της αφγανικής κυβέρνησης. Αυτός είναι απλώς ένας εύσχημος τρόπος για να οριστικοποιηθεί ότι οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι του ΝΑΤΟ, μαζί με άλλες χώρες που είχαν προσελκύσει στην υπηρεσία τους, πείστηκαν πλέον ότι είναι αδύνατον να κατακτήσουν ολόκληρο το Αφγανιστάν και πολύ περισσότερο να το ελέγξουν και έτσι αποφάσισαν να φύγουν, αφήνοντας πίσω τους συντρίμμια...
Είναι διασκεδαστικός ο τρόπος με τον οποίο παρουσίασαν τα αποτελέσματα της διάσκεψης οι διάφορες εφημερίδες, αποκαλύπτοντας έτσι τις ριζικές διαφορές που υποβόσκουν ανάμεσα στις χώρες που συμμετέχουν στην κατοχή του Αφγανιστάν. "Τα κράτη υιοθετούν την αφγανική μεταβίβαση της εξουσίας" έγραφε π.χ. στον τίτλο του σχετικού ρεπορτάζ της η αμερικανική "Γουόλ Στριτ Τζέρναλ", η οποία υποστηρίζει τον πόλεμο. "Ο Καρζαΐ...
υποστηρίζεται από τους συμμάχους στο θέμα της στρατιωτικής μεταβίβασης της εξουσίας" έγραφαν οι "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" του Λονδίνου.
Εντελώς διαφορετικό κλίμα στη Γερμανία, όπου η κοινή γνώμη πιέζει αφόρητα εδώ και χρόνια για αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από τις δυνάμεις κατοχής του Αφγανιστάν. "Η διάσκεψη για το Αφγανιστάν σχεδιάζει αποχώρηση μέχρι το 2014" ήταν π.χ. ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της υπερσυντηρητικής "Ντι Βελτ".
Εκδηλη η διαφορά απόψεων και στις δηλώσεις των πολιτικών ηγετών. "Δεν έχουμε πρόθεση να εγκαταλείψουμε τη μακροπρόθεσμη αποστολή μας να πετύχουμε ένα σταθερό, σίγουρο, ειρηνικό Αφγανιστάν. Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος μας δεν θα είναι εύκολος. Πολίτες από πολλά κράτη που εκπροσωπούνται σήμερα εδώ, απορούν αν είναι ποτέ δυνατή η επιτυχία - και αν ναι, αν όλοι έχουμε τη δέσμευση να την επιδιώξουμε", δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.
Αντιθέτως, ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε ήταν πανευτυχής. "Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα της διάσκεψης για το Αφγανιστάν", δήλωσε. Η προοπτική αποχώρησης το 2014 αποδεικνύει ότι "δεν πρόκειται για μια επέμβαση που είχε σχεδιαστεί να διαρκέσει επ' άπειρον κατά κάποιον τρόπο" πανηγύρισε. "Μέσω του προσδιορισμού του έτους 2014, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρίσκεται πλησιέστερα στον στόχο να καθορίσει εντός αυτής της θητείας της μια προοπτική αποχώρησης για τους Γερμανούς στρατιώτες από το Αφγανιστάν" εξηγούσε στην πρώτη σελίδα της η γερμανική φιλοκυβερνητική εφημερίδα "Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε".
"Στο κάτω κάτω δεν βρισκόμαστε στο Αφγανιστάν για να δημιουργήσουμε την τέλεια δημοκρατία ή την τέλεια κοινωνία. Οι σύμμαχοι ήρθαν στο Αφγανιστάν για να στερήσουν από τις τρομοκρατικές ομάδες ένα δυνάμει πεδίο εκπαίδευσης και για να διασφαλίσουν τη δική τους ασφάλεια" διακήρυξε ακόμη και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, μετά τη συνάντησή του στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.
Ποια ασφάλεια; Σε μια επίδειξη ισχύος, οι ταλιμπάν χτύπησαν με ρουκέτες το αεροδρόμιο της Καμπούλ λίγες ώρες πριν από την έναρξη της διάσκεψης! Το αποτέλεσμα ήταν ακόμη και ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν να μην προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας!
Οι Αμερικανοί τον έστειλαν στο αεροδρόμιο της στρατιωτικής βάσης τους στο Μπαγκράμ και τον κράτησαν για λόγους ασφαλείας εκεί επί ώρες, μαζί με αρκετούς άλλους που συμμετείχαν στη διάσκεψη? Ολα αυτά όμως είναι λεπτομέρειες. Η ουσία είναι ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ φεύγουν ηττημένοι από το ανυπότακτο Αφγανιστάν - όπως οι Ρώσοι, οι Αγγλοι, οι Σοβιετικοί πριν από τους Αμερικανούς.
Εννέα χρόνια τώρα οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι διεξάγουν στο Αφγανιστάν έναν βαθύτατα άδικο κατακτητικό πόλεμο. Εισέβαλαν στο Αφγανιστάν -για λόγους γοήτρου υποτίθεται- με πρόσχημα τη σύλληψη του Οσάμα μπιν Λάντεν ως υπευθύνου της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον.
Σύντομα έγινε όμως αντιληπτό ότι η αμερικανική εισβολή ήταν το πρώτο βήμα στην προσπάθεια των ΗΠΑ να ελέγξουν την Κεντρική Ασία, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδίου των νεοσυντηρητικών γερακιών της κυβέρνησης Μπους να κατακτήσουν στρατιωτικά και να ελέγξουν ολόκληρη την Εγγύς και τη Μέση Ανατολή.
Στο πλαίσιο του ίδιου σχεδίου εισέβαλαν και υποδούλωσαν και το Ιράκ ενάμιση χρόνο αργότερα. Καθώς όμως το σχέδιο απέτυχε, καταρρέει πλέον σε όλα τα μέτωπά του?
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών