ΔΟΥΒΛΙΝΟ (Dow Jones) – Η συρρίκνωση της οικονομίας της Ιρλανδίας στο τρίμηνο έως τον Ιούνιο θα δυσκολέψει την κυβέρνηση να επιτύχει το στόχο μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος έως το 2014, και εγείρει ανησυχίες για την ικανότητα του Δουβλίνου να αποπληρώσει τα χρέη του χωρίς εξωτερική βοήθεια.
Επίσης θα πυροδοτήσει ανησυχίες στην Ευρώπη και αλλού για την αποτελεσματικότητα των μέτρων λιτότητας στον... περιορισμό των υψηλών επιπέδων δημοσίου χρέους που πολλές κυβερνήσεις έχουν προκαλέσει κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση και την ύφεση που ακολούθησε.
Η κεντρική στατιστική υπηρεσία ανέφερε την Πέμπτη ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 1,2% στο δεύτερο τρίμηνο, που είναι μικρότερη πτώση από το 1,5% που κατέγραψε η Ελλάδα στην αντίστοιχη περίοδο.
Η διαφορά των αποδόσεων μεταξύ των 10ετών ομολόγων που εκδίδουν η γερμανική και η ιρλανδική κυβέρνηση αυξήθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό στο 4,32% από 4,27% που ήταν πριν την ανακοίνωση των στοιχείων.
Το spread είναι ένα είδος μέτρησης του ρίσκου που αναλαμβάνεται για επενδύσεις σε ιρλανδικά κρατικά ομόλογα.
«Τα στοιχεία είναι πολύ απογοητευτικά και θα ενισχύσουν τις πιέσεις στα spreads των ομολόγων στις διεθνείς αγορές καθώς οι επενδυτές θα αμφιβάλλουν ότι η Ιρλανδία θα καταφέρει να παράγει αρκετή ανάπτυξη για να εκπληρώσει τις απαιτήσεις του προϋπολογισμού», σχολίασε ο Alan McQuaid, επικεφαλής οικονομολόγος της Bloxham Stockbrockers.
Ωστόσο, το κόστος ασφάλισης των ιρλανδικών κρατικών ομολόγων έναντι αθέτησης πληρωμών μέσω των credit default swaps κινήθηκε χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό των 500 μονάδων βάσης το πρωί της Πέμπτης μετά τη δημοπρασία των κρατικών ομολόγων και την ανακοίνωση των στοιχείων.
Τα 5ετή CDS των κρατικών ομολόγων υποχώρησαν φτάνοντας τις 490 μονάδες βάσης αμέσως μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ, σύμφωνα με την εταιρεία Markit.
Τα CDS είναι εμπορεύσιμα, εξωχρηματιστηριακά παράγωγα που λειτουργούν όπως ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο έναντι αθέτησης πληρωμής χρέους. Στην περίπτωση που ο δανειζόμενος χρεοκοπήσει, ο πωλητής της ασφάλισης αποζημιώνει την αγοραστή.
Η οικονομία της Ιρλανδίας έδειξε ότι έχει βγει από μακρά ύφεση στο πρώτο τρίμηνο, σημειώνοντας ρυθμό ανάπτυξης 2,2% έναντι του τελευταίου τριμήνου του 2009. Οι αναλυτές ανέμεναν μία ακόμη μικρή επέκταση στο δεύτερο τρίμηνο.
Ωστόσο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είδε το «άλμα» του πρώτου τριμήνου σαν κάτι παροδικό, προβλέποντας ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,5% στο σύνολο του έτους. Εκτιμά ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί σε ποσοστό 2,3% το 2011 και 2,5% το 2012, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για 3,3% το 2011 και 4,5% το 2012.
Η συρρίκνωση του δευτέρου τριμήνου συνιστά ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ είναι πιο ρεαλιστικές από της κυβέρνησης, και αμφιβάλλει για την ικανότητα της κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού σύμφωνα με το πλάνο.
Ένας πιο αργός ρυθμός ανάπτυξης σημαίνει ότι τα φορολογικά έσοδα θα είναι λιγότερα από τις προβλέψεις της κυβέρνησης και οι δαπάνες για επιδόματα ανεργίας και άλλα στοιχεία θα είναι υψηλότερα.
Η κυβέρνηση θα βρίσκεται πλέον υπό αυξημένη πίεση να ανακοινώσει περικοπές μεγαλύτερες των προγραμματισμένων 3 δισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό του 2011, που θα ανακοινωθεί στις 7 Δεκεμβρίου.
Τη Δευτέρα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Patrick Honohan συμβούλεψε την κυβέρνηση να «επαναπροσδιορίσει το προφίλ του προϋπολογισμού» για να επιτύχει τους στόχους μείωσης του ελλείμματος.
Σε ομιλία του την Πέμπτη, ο υπουργός Dara Calleary προειδοποίησε ότι ακόμη και με οικονομική ανάπτυξη, η μείωση του ελλείμματος θα είναι δύσκολη.
«Είναι σαφές ότι ακόμη και με οικονομική ανάκαμψη τα επόμενα δύο χρόνια θα μείνει σημαντική τρύπα στα δημόσια οικονομικά», τόνισε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που ενισχύει τους κανόνες για τους προϋπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ιρλανδική κυβέρνηση θα επιτύχει τους στόχους της.
«Η Ιρλανδία έχει ακόμη να ξεπεράσει σημαντικές δυσκολίες, αυτό είναι ξεκάθαρο, ωστόσο στο παρελθόν και τώρα η ιρλανδική κυβέρνηση έχει δείξει ικανή να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις», τόνισε ο επίτροπος για οικονομικά και νομισματικά ζητήματα Oli Rehn από το Βερολίνο.
Το ακαθάριστο εθνικό προϊόν – που εξαιρεί τον σημαντικό κλάδο των πολυεθνικών που του πιστώνεται ότι συνέβαλε στην επί μία δεκαετία ισχυρή οικονομική ανάπτυξη γνωστή ως «Celtic Tiger» - ήταν ελαφρώς καλύτερο.
Το ακαθάριστο εθνικό προϊόν μειώθηκε κατά 0,3% στο δεύτερο τρίμηνο μετά από πτώση 1,2% στο πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.
Η πτώση αυτή οφείλεται στην κατά 1,0% μείωση των κρατικών δαπανών, τη σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης των εξαγωγών σε συνδυασμό με την ανάκαμψη των εισαγωγών, και την κατά 0,1% πτώση των καταναλωτικών δαπανών.
«Τα στοιχεία για τις εξαγωγές είναι ισχυρά και αυτό είναι ενθαρρυντικό. Οι απαραίτητες βελτιώσεις της ανταγωνιστικότητας έχουν αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών Brian Lenihan. «Πρέπει να βρούμε διέξοδο από τις τρέχουσες δυσκολίες μέσω των εξαγωγών. Απλούστατα, δεν υπάρχει άλλος τρόπος».
Ωστόσο, ορισμένοι οικονομολόγοι αμφιβάλλουν ότι οι εξαγωγές θα οδηγήσουν σε ισχυρή ανάκαμψη.
«Δυστυχώς… η πρόσφατη ανατίμηση του ευρώ και η επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης στη Μ. Βρετανία και τις ΗΠΑ, που είναι οι δύο βασικοί προορισμοί των εξαγωγών της Ιρλανδίας, υποδηλώνουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των εξαγωγών είναι πιο πιθανό να επιβραδυνθεί παρά να επιταχυνθεί», τόνισε ο Ben May, οικονομολόγος της Capital Economics. «Συνεπώς, τελικά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η ιρλανδική οικονομία οδεύει στην καλύτερη περίπτωση σε περίοδο στασιμότητας τα επόμενα δύο χρόνια».
Το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι συνεκτιμά όλα τα οικονομικά δεδομένα και θα δημοσιεύσει τα αναθεωρημένα δημοσιονομικά στοιχεία στις αρχές Οκτωβρίου και νέες προβλέψεις στο δεύτερο μισό του Οκτωβρίου, «συνυπολογίζοντας όλες τις σχετικές πληροφορίες».
Η κυβέρνηση στην παρούσα φάση προβλέπει ανάπτυξη του ΑΕΠ σε ποσοστό 1% το 2010 – πρόβλεψη που αναθεωρήθηκε από την κυβέρνηση τον περασμένο μήνα έναντι της πρόβλεψης για πτώση 1,3% που είχε αρχικά ανακοινώσει στον προϋπολογισμό του περασμένου Δεκεμβρίου – και «βλέπει» ανάπτυξη 3,25% το 2011, όμως οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία αυτά θα υποβαθμιστούν.
«Σε αυτή τη φάση, η ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2% το 2011θα ήταν ένα πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα», σημείωσε ο McQuaid της Bloxham.
Σημειώθηκε μία θετική εξέλιξη: αύξηση της τάξης του 13,9% στις δαπάνες επενδύσεων έναντι του πρώτου τριμήνου, στην πρώτη αύξηση από το τέταρτο τρίμηνο του 2007.
Η Ιρλανδία ήταν το πρώτο μέλος της Ευρωζώνης που εισήλθε σε ύφεση, και ήταν επίσης η πρώτη που υιοθέτησε πρόγραμμα λιτότητας. Το γεγονός ότι η οικονομία μπαίνει πάλι σε ύφεση θα εκτιμηθεί από οικονομολόγους και πολιτικούς που υποστηρίζουν ότι η πρώιμη μείωση των ελλειμμάτων είναι αντιπαραγωγική, αποδυναμώνοντας την οικονομική ανάκαμψη που είναι απαραίτητη για τον περιορισμό των μεγάλων χρεών.
© Dow Jones Newswires
Κυριακή, Σεπτεμβρίου 26, 2010
Ένα έρθρο που πρέπει να διαβαστεί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης
Ετικέτες
Διεθνή Οικονομία
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών