Σενάρια “οικουμενικής και” πρόωρες εκλογές
Ας επιχειρήσουμε μια ψυχραιμότερη αποτίμηση της διακαναλικής συνέντευξης του κ. Παπανδρέου.
1. Προφανώς και ο πρωθυπουργός παραχώρησε τη συνέντευξη επειδή «τα κακά μαντάτα πλήθαιναν». Αν τα πράγματα (γενικώς και όχι μόνο τα σχετικά με τις επερχόμενες εκλογές) πήγαιναν καλά, δεν θα είχε κανένα λόγο να αναλάβει ένα τόσο υψηλό ρίσκο. Να εκτεθεί τόσο πολύ.
2. Είναι επίσης βέβαιο ότι οκ. Παπανδρέου εκβιάζοντας και απειλώντας με εκλογές δεν απέβλεπε μόνο στη συσπείρωση του κομματικού του ακροατηρίου. Στόχευε αλλού. Εντός και εκτός της επικράτειας. Οι συχνές αναφορές στις...
αγορές (δεν έχω ξανακούσει άλλον έλληνα πρωθυπουργό να ενδιαφέρεται τόσο πολύ για τις αγορές) είναι δηλωτικές των προθέσεών του.
3. Κοινή συνισταμένη όλων αυτών είναι ότι ο κ. Παπανδρέου όχι μόνον αδυνατεί να διαχειριστεί την κρίση, αλλά ανησυχεί πολύ για αυτά που έρχονται στην οικονομία. Για αυτό και χθές φρόντισε να μας καταστήσει όλους συνυπεύθυνους. Αυτός προσπαθεί, αλλά πρέπει και εμείς να «είμαστε συνεπείς». Αν εμείς δεν είμαστε συνεπείς, δεν μπορεί να μας βοηθήσει.
4. Το δίλημμα των πρόωρων εκλογών είναι υπαρκτό. Ούτε τέθηκε τυχαία. Δεν του ξέφυγε με άλλα λόγια. Το είχε από την αρχή στο μυαλό. Και αυτή είναι μια απόφαση των τελευταίων ημερών, γιατί πριν από μερικές εβδομάδες άλλα μας έλεγε. Κάτι προέκυψε στο μεταξύ που, ως συνήθως, εμείς θα το μάθουμε τελευταίοι.
Το συμπέρασμα όλων αυτών είναι ο,τι ο κ. Παπανδρέου μάλλον αναζητεί συνενόχους και συμμετόχους. Επειδή δεν μπορεί άλλο.
Ας δούμε και μερικά άλλα γεγονότα:
1. Ο κ. Καρατζαφέρης, εδώ και εβδομάδες, περιφέρει τα σενάρια του (και τον πόνο του) για οικουμενική κυβέρνηση. Θα πέρασε απαρατήρητο ίσως ότι η κυβέρνηση μάλλον ήπια αντιμετώπισε την προσπάθειά του.
2. Ο επίτιμος (αλήθεια παραμένει ακόμα;) Πρόεδρος της Ν.Δ. κ.Μητσοτάκης χθές βράδυ όχι μόνο έσπευσε να στηρίξει και να υποστηρίξει τον κ. Παπανδρέου, αλλά για δεύτερη φορά μας είπε ότι ο κ. Σαμαράς δεν έχει εναλλακτική πρόταση! Ενώ η πολιτική του κ.Παπανδρέου, που και αν ακόμα όλα πάνε καλά, το 2013 θα φτάσει στο 145% του ΑΕΠ, είναι ορθή!!!
3. Η κα. Μπακογιάννη, την επαύριον των περιφερειακών εκλογών θα ανακοινώσει την ίδρυση κόμματος με στόχο να λειτουργήσει ως «κυβερνητικός εταίρος». Και προφανώς ο έτερος,…εταίρος, δεν θα είναι η Ν. Δ.,αλλά το ΠΑΣΟΚ του κ.Παπανδρέου.
4. Στο προσκήνιο επανέρχονται μετά από πολύ καιρό και οι κύριοι Μάνος και Ανδριανόπουλος που και αυτοί φιλοδοξούν να επανέλθουν στην πρώτη γραμμή.
5. Ο κ. Φώτης Κουβέλης έδωσε ήδη τα διαπιστευτήρια του και τα πρώτα δείγματα γραφής συνεργαζόμενος με τον κ. Παπανδρέου.
6. Τέλος, εσχάτως, αιφνιδίως μας ανέκυψε και θέμα Βορίδη! Ο κ.Καρατζαφέρης τον άδειασε (με όψιμες δικαιολογίες) είτε επειδή ο κ.Βορίδης συζητάει να προσχωρήσει στο κόμμα της κας Μπακογιάννη, είτε γιατί ενδεχομένως φιλοδοξεί να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη.
Βλέπουμε, λοιπόν, ότι διαμορφώνεται μια «συμμαχία προθύμων» που θα διεκδικίσει μερίδιο από τα λάφυρα της εξουσίας.
Από το σχήμα αυτό αποκλείεται ο κ.Σαμαράς και η Ν.Δ.
Ευτυχώς θα προσθέταμε εμείς.
Αν τα μηνύματα είναι απλώς άσχημα, ο κ. Παπανδρέου ενδεχομένως θα επιδιώξει να τα ξεπεράσει με έναν ευρύ ανασχηματισμό, με τον οποίο θα εισέλθουν στην κυβέρνηση προσωπικότητες από τον ευρύτερο χώρο της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς. Ετσι θα κερδίσει χρόνο, μέχρι την επόμενη κρίση.
Ήδη καλά πληροφορημένοι παρατηρητές θεωρούν περίπου ως βέβαιον ότι σε έναν τέτοιο ανασχηματισμό σωτηρίας του Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ θα εισέλθουν στην κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, η κ. Μπακογιάννη, ο κ. Κουβέλης και ο κ. Βορίδης.
Δεν γνωρίζουμε ακόμα αν ο κ. Παπανδρέου βάλει στην κυβέρνηση και τον ….κ. Μητσοτάκη αλλά σε κάθε περίπτωση θα μπορούμε να μιλάμε πλέον για «συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – Μητσοτάκη» !!!.
Τι άλλο θα δούμε δηλαδή !!!
Πάμε παρακάτω. Αν τα μηνύματα είναι πολύ άσχημα για τον κ. Παπανδρέου μετά τις περιφερειακές εκλογές, μπορεί όντως μέσα σ΄ ένα μήνα να κάνει εκλογές. Με τις συμμαχίες που προαναφέραμε, μπορεί να ισχυριστεί ότι διαμορφώνει ευρύτερες συναινέσεις και νέα πλειοψηφία. Η τροϊκα θα τον στηρίξει επειδή θα πειστεί, αυτή η νέα πλειοψηφία θα είναι σε θέση να πάρει τα αυστηρότερα μέτρα που ούτως ή άλλως είναι προαποφασισμένα.
Τι τα προκάλεσε όλα αυτά;
Πρώτον, ότι η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική ναυάγησε και η κυβέρνηση είναι πλέον αδύναμη.
Δεύτερον, το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς άλλαξε την ατζέντα και η ψήφος εναντίον του μνημονίου όχι απλώς έγινε κεντρικό θέμα, αλλά καθημερνά βρίσκει απήχηση σε ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας. Είναι πλέον η πλειοψηφική τάση.
Τρίτον, η δημοσκοπική και πολιτική ανάκαμψη του κ. Σαμαρά. Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. διαμορφώνει ένα νέο πλειοψηφικό ρεύμα. Δεν το έχει καταφέρει ακόμα, αλλά είναι θέμα χρόνου να το καταφέρει.
Θέλουν να τον προλάβουν γιατί ο χρόνος και η δυναμική είναι μαζί του.
Κ.Ρ.
Τρίτη, Οκτωβρίου 26, 2010
Συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – Μητσοτάκη, με Βορίδη και Κουβέλη!!!
Ετικέτες
ΔυΝάσΤες,
Παραπολιτικά,
Προδότες
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
http://tasosnastos.blogspot.com/2010/10/blog-post_9216.html
ΑπάντησηΔιαγραφήH Greenpeace πανηγυρίζει ότι νίκησε ... στον Αστακό
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Greenpeace είχε ταχθεί ενάντια στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο LPG στον Αστακό από τις πρώτες κιόλας μέρες, αφότου ανακοινώθηκε η συνεργασία με το Κατάρ. Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις κυβερνητικών στελεχών, η συγκεκριμένη μονάδα ήταν ρυπογόνος, επικίνδυνη για την ασφάλεια των κατοίκων και υπερτιμημένη ως προς τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη για την εθνική οικονομία και την τοπική κοινωνία.
Ευτυχώς τελικά το σχέδιο ναυάγησε.Προφανώς, μας ικανοποιεί μία τέτοια εξέλιξη. Η ικανοποίηση αυτή δεν μπορεί όμως παρά να αφήνει μία γλυκόπικρη γεύση, καθώς αποτυπώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να:
o Κινηθεί στα όρια της αντισυνταγματικότητας σε μία σπασμωδική προσπάθεια να προσελκύσει επενδύσεις, δημιουργώντας έτσι ένα επικίνδυνο προηγούμενο.
o Ακυρώσει κάθε προσπάθεια και πρωτοβουλία που έχει πάρει μέχρι τώρα στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης.
o Υποθηκεύσει το μέλλον μίας ολόκληρης περιοχής (Ν. Αιτωλοακαρνανίας), στο όνομα της εξόδου από την οικονομική κρίση.
Η αρνητική αυτή εξέλιξη για την κυβέρνηση, έστω και έμμεσα, αφήνει ένα περιθώριο αισιοδοξίας ότι τελικά η Ελλάδα θα μπει σε μία πράσινη τροχιά ανάπτυξης. Η κυβέρνηση απέτυχε να υλοποιήσει μία επικίνδυνη επένδυση σε εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, ίσως όμως έτσι αντιληφθεί ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η εξοικονόμηση ενέργειας είναι οι πραγματικά αποδοτικές επενδύσεις, πολύ απλά γιατί βάζουν τον Έλληνα πολίτη στον επίκεντρο της αναπτυξιακής προσπάθειας.