Ζήτησε να ανταποκριθεί ο Γκρούεφσκι στα βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα
Του Αθανασιου Eλλις
Η Ουάσιγκτον εντείνει τις πιέσεις προς τα Σκόπια ώστε να αποδεχθούν ένα σύνθετο όνομα, με επικρατέστερο το «Vardaska Makedonija», αν και στο τραπέζι παραμένει η …
επίσημη πρόταση του ΟΗΕ για «Βόρεια Μακεδονία». Τις προθέσεις της κυβέρνησης Ομπάμα διεμήνυσε με σαφήνεια η υπ. Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, χωρίς να αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης ΗΠΑ-Ε.Ε. στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ην. Εθνών. Οταν ο ομόλογός της της Σλοβενίας έλαβε τον λόγο και ζήτησε να σταματήσει η Ελλάδα να παρεμποδίζει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την ΠΓΔΜ όπως και την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, η κ. Κλίντον παρενέβη τονίζοντας ότι έχει προσωπική άποψη επί του θέματος, γνωρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έχουν κάνει κινήσεις προς την άλλη πλευρά, και πως είναι ώρα να ανταποκριθεί η ΠΓΔΜ. Μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έστειλε ένα επιπλέον μήνυμα προς τα Σκόπια με την επιλογή της να μη χρησιμοποιήσει τον όρο «Μακεδονία», αναφερόμενη στον «προς βορρά γείτονα». Η κ. Κλίντον, η οποία αύριο μεταβαίνει στη Σερβία, τη Βοσνία και το Κόσοβο, αλλά όχι στην ΠΓΔΜ, έχει ένθερμα υποστηρίξει την ελληνική «ατζέντα 2014» για την ένταξη όλων των δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε.
Ο ΜπάιντενΥπενθυμίζεται ότι ανακοίνωση του Λευκού Οίκου μετά την πρόσφατη συνάντηση Μπάιντεν-Παπανδρέου, υπογράμμιζε ότι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος εκτιμά τις προσπάθειες του Ελληνα πρωθυπουργού υπέρ της ενσωμάτωσης των βαλκανικών χωρών στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, και χωρίς να αναφέρει τον όρο «Μακεδονία», καλούσε την Αθήνα και τα Σκόπια να βρουν σύντομα μια κοινά αποδεκτή λύση.
Είναι σαφές ότι σε επίπεδο συμβολισμών, αλλά και ουσίας, η πολιτική που ακολουθεί ο Μπαράκ Ομπάμα στο θέμα της ονομασίας είναι διαφορετική από αυτή του προκατόχου του. Απουσιάζουν οι πιέσεις προς την κυβέρνηση Παπανδρέου, στον οποίο αναγνωρίζεται η πολιτική βούληση να συμφωνήσει σε συμβιβαστική αλλά και λειτουργική λύση. Επιπροσθέτως, οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία κατά την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με την οικονομική κρίση, καθώς οι όποιες εξελίξεις δύνανται να έχουν συνέπειες στην πορεία της ευρωπαϊκής και κατ’ επέκταση της παγκόσμιας οικονομίας.Την ίδια ώρα στο κενό έπεσε η απόπειρα των Σκοπίων να δημιουργήσουν μια δυναμική στο αμερικανικό Κογκρέσο υπέρ της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ έναντι της επερχόμενης συνόδου κορυφής της Συμμαχίας στη Λισσαβώνα. Οι γερουσιαστές Σνόου και Μενέντεζ σταμάτησαν την κατάθεση τροπολογίας με την οποία οι ΗΠΑ θα εξέφραζαν ευγνωμοσύνη προς την ΠΓΔΜ για τη συνεργασία με τις ΗΠΑ. Λίγες ημέρες νωρίτερα, 19 βουλευτές είχαν στείλει επιστολή στον πρόεδρο Ομπάμα στην οποία ζητούσαν «να μην επηρεάζεται αρνητικά από τις διμερείς διαφορές με την Ελλάδα το μέλλον της Μακεδονίας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς». Η απήχηση ήταν ελάχιστη. Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο της συνόδου κορυφής του Βουκουρεστίου, πάνω από 120 βουλευτές είχαν συνυπογράψει τροπολογία (όχι επιστολή) υπέρ της ελληνικής θέσης, ενώ το ίδιο είχαν κάνει και πολλοί γερουσιαστές, μεταξύ αυτών ο Μπαράκ Ομπάμα, και ο νυν πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, Τζον Κέρι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών