Όχι φυλακές για τους Εθνικιστές - Το χρονικό της σκευωρίας κατά της τρίτης πολιτικής δύναμης

Οι Νεκροί για την Ιδέα μας θυμίζουν το χρέος της θυσίας απέναντι στα Ιδανικά μας...


Θερμή παράκληση προς όλους τους αναγνώστες...Διαβάστε οπωσδήποτε την ανάρτηση: "Σιωνισμός και Παγκοσμιοποίηση"

Κυριακή, Οκτωβρίου 10, 2010

Το μεγάλο φαγοπότι με τα ακίνητα φιλέτα

Το «μεγάλο φαγοπότι» με τις μεταβιβάσεις ακινήτων-φιλέτων και τους φόρους που συνεχίζεται σε πολλές περιοχές παραθεριστικής κατοικίας, αλλά ακόμη και στις επεκτάσεις ακριβών προαστίων, όπως είναι η Κηφισιά, αποκάλυψε η έρευνα του υπουργείου Οικονομικών που έγινε εν όψει της αύξησης των αντικειμενικών αξιών.

Σε 5.000 οικισμούς και περιοχές εξοχικής κατοικίας κοντά στη θάλασσα ή στα βουνά, σε όλη την Ελλάδα, δεν ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών των ακινήτων. Οι τιμές των οικοπέδων εξακολουθούν να υπολογίζονται με βάση συγκριτικά στοιχεία για τις πωλήσεις άλλων όμορων ακινήτων. Το σύστημα αυτό επιτρέπει συμφωνίες «κάτω από το τραπέζι» των αγοραστών με τις κατά τόπους εφορίες.

Σε αυτές τις ζώνες οικιστικής ανάπτυξης περιλαμβάνονται... περιοχές-φιλέτα, όπως είναι η Καλλονή στη Μυτιλήνη, το Ακρωτήρι στον Νομό Χανίων, η Κασσάνδρα στη Χαλκιδική, η Ζαγορά και η Μακρινίτσα από τα μαγευτικά χωριά του Πηλίου. Εκτός συστήματος αντικειμενικών τιμών βρίσκεται ακόμη και μεγάλη περιοχή της επέκτασης του Δήμου της Κηφισιάς προς την Εκάλη.

Οπως έδειξε η έρευνα, το αποτέλεσμα είναι στην Εφορία να εμφανίζονται τιμές που σε καμία περίπτωση δεν υπερβαίνουν το ένα τρίτο των πραγματικών τιμών των οικοπέδων των περιοχών αυτών που έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Για παράδειγμα, στην επέκταση της Κηφισιάς προς τα βόρεια προσφέρονται οικόπεδα σε τιμές που ξεκινούν από 1.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Στις μεταβιβάσεις όμως στην Εφορία εμφανίζονται τιμές χαμηλότερες και από 1.000

ευρώ το τ.μ. Κατ΄ αναλογία σε παραθεριστικές περιοχές της Πελοποννήσου που βλέπουν προς τον Κορινθιακό οικόπεδα των 500-600 τ.μ. κοντά στη θάλασσα εντός οικισμών (αλλά εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού)

πωλούνται γύρω στις 50.000 ευρώ. Οι τιμές που δηλώνονται στην Εφορία είναι χαμηλότερες από 15.000 ευρώ.

Τυχαίο; Δεν νομίζω...
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι τιμές της Εφορίας έχουν παραμείνει «παγωμένες» την τελευταία τριετία προφανώς για να βοηθηθούν η αγορά και η οικοδομή που περνούν βαθιά κρίση, το ίδιο χρονικό διάστημα όμως έχουν παγώσει και οι εντάξεις στο σύστημα περιοχών που αναπτύσσονται ραγδαία.

«Οι υπηρεσίες μας έχουν ολοκληρώσει την καταγραφή περίπου 5.000 οικισμών, οι οποίοι όμως είναι εκτός του συστήματος των αντικειμενικών αξιών» σημειώνει μιλώντας στο «Βήμα» ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης και προαναγγέλλει ότι «θα ενταχθούν το συντομότερο στο σύστημα που θα καλύπτει πλέον όλες τις εντός σχεδίου περιοχές στην Ελλάδα».

Ετσι, από τις αρχές του νέου έτους, με την ένταξη όλης της Ελλάδας στο σύστημα και την παράλληλη αύξηση των αντικειμενικών τιμών που θα φθάσουν πολύ κοντά στα όρια των πραγματικών εμπορικών τιμών, σταματάει αυτό το αλισβερίσι. Για τους υποψήφιους αγοραστές θα προκύψουν επιβαρύνσεις, ενώ η κυβέρνηση περιμένει σημαντικά έσοδα από τον φόρο μεταβίβασης, το ΕΤΑΚ και τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, καθώς όλοι οι φόροι θα υπολογίζονται επί των νέων αξιών.

Οπως είναι γνωστό, για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα που βρίσκονται εντός οικισμών οι τιμές της Εφορίας υπολογίζονται με βάση συγκριτικά στοιχεία. Αυτό γίνεται κατά κόρον με τα παραθαλάσσια οικόπεδα. Εκεί, όπως εκτιμά η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, γίνεται το μεγάλο αλισβερίσι με τις πωλήσεις γης.

Αν όμως μέσα στο οικόπεδο υπάρχει ακίνητο, τότε η τιμή της Εφορίας υπολογίζεται με τιμές εκκίνησης που έχουν οριστεί για όλη την επικράτεια προκειμένου να προσδιορισθεί το ΕΤΑΚ.

Αυξήσεις σε τρεις δόσεις
Ως το 2013 οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων θα έχουν εξισωθεί με τις τρέχουσες εμπορικές,και μάλιστα θα προσαρμόζονται αυτόματα κάθε χρόνο στις τάσεις της κτηματαγοράς.

Παρά την υποχώρηση των τιμών των κατοικιών και των καταστημάτων που σημειώθηκε τον τελευταίο χρόνο λόγω της κρίσης,οι διαφορές μεταξύ πραγματικών και αντικειμενικών τιμών παραμένουν μεγάλες και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν και το 100%.Αν τελικά το υπουργείο Οικονομικών προχωρήσει στην εξίσωση των τιμών της αγοράς με αυτές της Εφορίας,τότε την επόμενη τριετία η μέση αύξηση στις τιμές της Εφορίας θα ξεπερνά το 30%

"Το ΒΗΜΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών