Όχι φυλακές για τους Εθνικιστές - Το χρονικό της σκευωρίας κατά της τρίτης πολιτικής δύναμης

Οι Νεκροί για την Ιδέα μας θυμίζουν το χρέος της θυσίας απέναντι στα Ιδανικά μας...


Θερμή παράκληση προς όλους τους αναγνώστες...Διαβάστε οπωσδήποτε την ανάρτηση: "Σιωνισμός και Παγκοσμιοποίηση"

Πέμπτη, Νοεμβρίου 11, 2010

Νέο μνημόνιο για το 2011-2015

Αιτία ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού.
Το φετινό δημοσιονομικό έλλειμμα θα εκτιναχθεί σε επίπεδο υψηλότερο από 9,5% του ΑΕΠ, έναντι πρόβλεψης 7,8% στο αρχικό μνημόνιο.
Στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2010 το έλλειμμα του γενικού κρατικού προϋπολογισμού υπερέβη τις πρόσφατα αναθεωρημένες προβλέψεις του υπουργείου κατά 1,7 δισ. ευρώ.
Μέτρα 4,3 δισ. ευρώ.
Σε νέο αναθεωρημένο μνημόνιο για την περίοδο 2011-2015, το οποίο θα...
περιλαμβάνει πακέτο πρόσθετων εκτάκτων δημοσιονομικών μέτρων ύψους τουλάχιστον 4,3 δισ. ευρώ, οδηγείται πλέον η κυβέρνηση. Βασική αιτία είναι ο πλήρης εκτροχιασμός του φετινού κρατικού προϋπολογισμού, που, σε συνδυασμό με την αναθεώρηση των στατιστικών στοιχείων για τα οικονομικά αποτελέσματα των ΔΕΚΟ, των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων από την Eurostat, εκτινάσσει το φετινό δημοσιονομικό έλλειμμα σε επίπεδο υψηλότερο από 9,5% του ΑΕΠ, έναντι πρόβλεψης 7,8% στο αρχικό μνημόνιο.
Τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών για την πορεία εκτέλεσης του φετινού κρατικού προϋπολογισμού επιβεβαιώνουν την τραγική εξέλιξη του νέου δημοσιονομικού εκτροχιασμού για τον οποίο φέρει αποκλειστική ευθύνη η κυβέρνηση. Αποκαλύπτουν ότι στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2010 το έλλειμμα του γενικού κρατικού προϋπολογισμού υπερέβη τις -πρόσφατα αναθεωρημένες επί τα χείρω- προβλέψεις του υπουργείου κατά 1,7 δισ. ευρώ! Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα ανακοινωθέντα στοιχεία, στο φετινό δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου:
Εσοδα
  1. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 3,7%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο δεκάμηνο διάστημα του 2009, και ανήλθαν σε 40,988 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών θα έπρεπε να είχαν αυξηθεί κατά 8,7% και να είχαν φθάσει στα 42,951 δισ. ευρώ. Συνεπώς υστερούν της πρόβλεψης κατά 1,963 δισ. ευρώ. Αν ληφθεί υπόψη η αρχική πρόβλεψη, που είχε περιληφθεί στο μνημόνιο, τα καθαρά έσοδα θα έπρεπε να είχαν αυξηθεί κατά 13,7% και να είχαν διαμορφωθεί σε 44,926 δισ. ευρώ. Έναντι της πρόβλεψης εκείνης η υστέρηση φθάνει τα 3,938 δισ. ευρώ! Οι εξελίξεις αυτές αποδεικνύουν την αποτυχία που είχαν η πολιτική και τα μέτρα περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.
  2. Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων μειώθηκαν κατά 3,3%, σε σύγκριση με το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου του 2009, και περιορίσθηκαν σε 1,368 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με την -πρόσφατα αναθεωρηθείσα- πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών θα έπρεπε να είχαν αυξηθεί κατά 47,7% και να είχαν φθάσει σε 2,09 δισ. ευρώ. Συνεπώς υστέρησαν της πρόβλεψης κατά 722 εκατ. ευρώ.
  3. H υστέρηση στα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έφθασε, συνολικά, τα 2,685 δισ. ευρώ αν υπολογισθεί με βάση τις -πρόσφατα αναθεωρηθείσες επί τα χείρω- προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών. Αν ληφθούν υπόψη οι αρχικές προβλέψεις του μνημονίου, η συνολική υστέρηση των εσόδων του γενικού κρατικού προϋπολογισμού φθάνει τα 3,938 δισ. ευρώ!
Δαπάνες
  1. Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού μειώθηκαν κατά 7%, σε σύγκριση με το 10μηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2009, και περιορίστηκαν σε 53,714 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις πρόσφατα αναθεωρηθείσες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού θα έπρεπε να είχαν μειωθεί κατά 7,8% και να είχαν περιορισθεί σε 53,235 δισ. ευρώ. Συνεπώς, οι πραγματοποιηθείσες δαπάνες υπερβαίνουν τις προβλεφθείσες κατά 479 εκατ. ευρώ. Βασική αιτία για την εξέλιξη αυτή είναι η διόγκωση των δαπανών για τόκους, η οποία φθάνει το 5,5%. Οι πρωτογενείς δαπάνες μειώθηκαν κατά 11% έναντι πρόβλεψης για μείωσή τους κατά 9,2%. Βασική αιτία για την τόσο μεγάλη αυτή μείωση των πρωτογενών δαπανών ήταν οι περικοπές στις αποδοχές των υπαλλήλων και των συνταξιούχων του δημοσίου.
  2. Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι μειωμένες κατά 1,5 δισ. ευρώ έναντι των προβλέψεων του υπουργείου Οικονομικών. Ανήλθαν σε 6,047 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 24,6% σε σύγκριση με το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2009, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο έπρεπε να είχαν ανέλθει σε 7,5 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας μείωση 6,1% σε σύγκριση με το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2009.
  3. Η μείωση των δαπανών για δημόσιες επενδύσεις, μια από τις αιτίες για την οικονομική ασφυξία στην εγχώρια αγορά, είναι ταυτόχρονα και η βασική αιτία για την οποία η υπέρβαση του ελλείμματος του γενικού κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνεται τελικά σε 1,7 δισ. ευρώ αντί να εκτοξευθεί στα επίπεδα των 3,2 δισ. ευρώ! Ουσιαστικά δηλαδή η κυβέρνηση συρρικνώνοντας τις δαπάνες για δημόσιες επενδύσεις πετυχαίνει να περιορίσει την υπέρβαση του φετινού ελλείμματος! Η υπέρβαση του 1,7 δισ. ευρώ προκύπτει από το γεγονός ότι στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2010 το έλλειμμα μειώθηκε κατά 29,9%, έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος, και διαμορφώθηκε σε 17,4 δισ. ευρώ, ενώ, σύμφωνα με την πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών, θα έπρεπε να είχε μειωθεί κατά 36,9% και να είχε διαμορφωθεί σε 15,67 δισ. ευρώ.
H “M” με επανειλημμένα δημοσιεύματά της από το καλοκαίρι είχε προειδοποιήσει τον υπουργό Οικονομικών για το νέο δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Τις τελευταίες εβδομάδες μάλιστα με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα η εφημερίδα μας αποκάλυψε ότι το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα (κρατικού προϋπολογισμού και φορέων γενικής κυβέρνησης, δηλαδή ασφαλιστικών ταμείων, ΟΤΑ κτλ.) θα υπερβεί φέτος το 9% του ΑΕΠ.
Η νεότερη αποκάλυψή μας, την οποία δημοσιοποιήσαμε ήδη από χθες με αφορμή σχετική δήλωση του υπουργού Οικονομικών από το Λονδίνο, είναι πλέον, ότι το φετινό έλλειμμα θα υπερβεί το 9,5% του ΑΕΠ. Ως εκ τούτου, η χθεσινή εκτίμηση κυβερνητικού αξιωματούχου στο πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με την οποία το φετινό έλλειμμα θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 9,2%-9,3% του ΑΕΠ, μετά την αναθεώρηση της Eurostat, θα πρέπει να θεωρείται μάλλον… αισιόδοξη! Η υπέρβαση της πρόβλεψης του μνημονίου για φετινό έλλειμμα 7,8% του ΑΕΠ εκτιμάται ότι μπορεί να φθάσει ή ακόμη και να ξεπεράσει το 1,8% του ΑΕΠ, δηλαδή τα 4,3 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών