Όχι φυλακές για τους Εθνικιστές - Το χρονικό της σκευωρίας κατά της τρίτης πολιτικής δύναμης

Οι Νεκροί για την Ιδέα μας θυμίζουν το χρέος της θυσίας απέναντι στα Ιδανικά μας...


Θερμή παράκληση προς όλους τους αναγνώστες...Διαβάστε οπωσδήποτε την ανάρτηση: "Σιωνισμός και Παγκοσμιοποίηση"

Πέμπτη, Νοεμβρίου 11, 2010

Η ανθρωπογεωγραφία του Α'Γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών

Ενας νέος αυτοδιοικητικός χάρτης αναδεικνύεται από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών της 7ης Νοεμβρίου 2010. Η... ανθρωπογεωγραφία της αναμέτρησης επιτρέπει ακόμη και τώρα, προτού ολοκληρωθεί ο δεύτερος γύρος, να εξαχθούν βασικά συμπεράσματα από την αναμέτρηση και να μπουν τα χρώματα στον χάρτη των δήμων. Την πρώτη Κυριακή, σύμφωνα με σχετική αποτίμηση των στατιστικών δεδομένων των εκλογών που έκανε η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, εξελέγησαν 104 από τους 325 δημάρχους του «Καλλικράτη». Από αυτούς οι τέσσερις εξελέγησαν χωρίς ανταγωνισμό (Σύμη, Γαύδος, Αγιος Ευστράτιος και Αγαθονήσι), αφού ήταν οι μοναδικοί υποψήφιοι, αλλά με απόλυτη πλειοψηφία. Από τους υπόλοιπους, οι 51 εξελέγησαν με ποσοστό ως 55%, οι 43 με ποσοστό που κυμάνθηκε μεταξύ 55% και 70% και οι υπόλοιποι πέντε με ποσοστό μεγαλύτερο του 70%. Μεταξύ των δημάρχων που εξελέγησαν την πρώτη Κυριακή δεν υπάρχει καμία γυναίκα. Παρά ταύτα, στον δεύτερο γύρο 19 υποψήφιοι συνδυασμοί έχουν επικεφαλής γυναίκα.

Το άσπρο χρώμα των ανεξάρτητων συνδυασμών κυριαρχεί την πρώτη Κυριακή. Το 50% των εκλεγέντων δημάρχων (δηλαδή 52 δήμαρχοι) της πρώτης Κυριακής είναι ανεξάρτητοι. Το 30% προέρχονται ή υποστηρίχθηκαν από το ΠαΣοΚ, το 12,5% υποστηρίχθηκαν ή πρόσκεινται στη ΝΔ και οι υπόλοιποι (7,5%) προέρχονται ή υποστηρίχθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Δημοκρατική Αριστερά. Η στήριξη αυτή, ωστόσο, έχει πολύ μικρή επίδραση στην πολιτική επιρροή των κομμάτων. Και αυτό γιατί το 50% περίπου όσων εξελέγησαν την πρώτη Κυριακή ψηφίστηκαν από λιγότερους από 5.000 ψηφοφόρους, το 29% των εκλεγέντων ψηφίστηκαν από 5.000 ως 10.000 ψηφοφόρους και το 21% περίπου από περισσότερους από 10.000

ψηφοφόρους.

Σημειώνεται ότι το 45% (49 από τους 104) των δημάρχων που εξελέγησαν την πρώτη Κυριακή ήταν υποψήφιοι σε δήμους με πληθυσμό μικρότερο των 9.500 κατοίκων.

Επιπλέον, η πλειοψηφία των δημάρχων που εξελέγησαν την πρώτη Κυριακή διέθεταν «αυτοδιοικητική πείρα»: Το 60,5% ήταν εν ενεργεία δήμαρχοι, καθώς είχαν εκλεγεί στις εκλογές του 2006.

Το 46% των δημάρχων που θα πάρουν μέρος στην εκλογική αναμέτρηση της προσεχούς Κυριακής κατέγραψαν ποσοστό μεγαλύτερο του 40%, το 43% ποσοστό μεταξύ του 30% και 40% και το υπόλοιπο 11% ποσοστό ως 30%. Η πλειοψηφία πάντως των δημάρχων (37%) που ήρθαν πρώτοι σε ψήφους, αν και δεν εξελέγησαν καθώς δεν συγκέντρωσαν το 50+1%, δεν έχουν κομματική στήριξη. Το 34% υποστηρίζονται από το ΠαΣοΚ, το 26% υποστηρίζονται από τη ΝΔ και το 3% από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Δημοκρατική Αριστερά.

Η αναμέτρηση, πάντως, της προσεχούς Κυριακής προβλέπεται να είναι σκληρή, αν ληφθεί υπόψη ότι η διαφορά των συνδυασμών που μετέχουν στην εκλογική διαδικασία είναι μικρότερη του 10%. Στο 20% των δήμων, όπου καταγράφεται διαφορά των δύο συνδυασμών μεγαλύτερη των 10 ποσοστιαίων μονάδων, προηγούνται συνδυασμοί που δεν υποστηρίζονται από κάποιο κόμμα. Στο 47% των ίδιων δήμων προηγούνται συνδυασμοί που υποστηρίζονται από το ΠαΣοΚ, στο 32% προηγούνται συνδυασμοί που υποστηρίζονται από τη ΝΔ και σε έναν δήμο προηγείται περισσότερο από 10 μονάδες συνδυασμός που υποστηρίζεται από τη Δημοκρατική Αριστερά.

"Το ΒΗΜΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών