Σε αναβρασμό βρίσκεται ο χώρος της Δικαιοσύνης, με τους δικηγόρους να αντιδρούν όχι μόνο στο σχεδιαζόμενο άνοιγμα του επαγγέλματός τους, αλλά και στην κατακόρυφη αύξηση των δικαστικών παραβόλων, που δυσχεραίνει, αν δεν καθιστά σχεδόν αδύνατη, την πρόσβαση των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων στην ποινική δικαιοσύνη, σε μια περίοδο όπου η μικροεγκληματικότητα καλπάζει. Η δραματική αύξηση δυσχεραίνει, εστις φορολογικές διαφορές, όπου το...
παράβολο για την προσφυγή, την έφεση και την αντέφεση δύναται να φτάσει έως το υπέρογκο ποσό των 10.000 ευρώ!
Ο κ. Μπακάλης δίνει μία ακόμη διάσταση, ως παράπλευρη συνέπεια της απόφασης αυτής. «Ισως δημιουργηθεί στα διοικητικά όργανα η πεποίθηση ότι η εκ μέρους τους αντιμετώπιση ενός ζητήματος είναι πρακτικώς δυσχερές να αμφισβητηθεί δικαστικώς από τον διοικούμενο, λόγω ακριβώς του σημαντικού κόστους. Κάτι τέτοιο ενισχύει, ενδεχομένως, την υιοθέτηση αυθαιρέτων ενεργειών. Παράλληλα, αυξάνονται και οι πιθανότητες ανάπτυξης της περίφημης «συναλλαγής» μεταξύ διοικούντων και διοικουμένων.
Σε καιρούς οικονομικής κρίσης και αυξημένης εγκληματικότητας, η ρύθμιση αυτή εμποδίζει την άσκηση συνταγματικών δικαιωμάτων του πολίτη, εκτιμά ο σύμβουλος του ΔΣΑ κ. Θεόδ. Σχινάς, χαρακτηρίζοντας αιφνιδιαστική τη σχετική απόφαση. Στον βαθμό δε, που δεν συνοδεύεται από μέτρα βελτίωσης των ρυθμών απονομής της Δικαιοσύνης και εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών, έχουν περισσότερο εισπρακτικό χαρακτήρα, παρά μπορεί να λειτουργήσουν αποτρεπτικά στο να μην υποβάλλονται αβάσιμες εγκλήσεις, τονίζει ο κ. Σχινάς.
«Ο δεκαπλασιασμός της αξίας των παραβόλων για την κατάθεση των μηνύσεων θα δυσχεράνει την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, που αποτελεί δικαίωμα που προβλέπεται τόσο από το άρθρο 20 του Συντάγματος όσο και από το άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που αναφέρεται στη δίκαιη δίκη», λέει ο σύμβουλος του ΔΣΑ.
"ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών