Όχι φυλακές για τους Εθνικιστές - Το χρονικό της σκευωρίας κατά της τρίτης πολιτικής δύναμης

Οι Νεκροί για την Ιδέα μας θυμίζουν το χρέος της θυσίας απέναντι στα Ιδανικά μας...


Θερμή παράκληση προς όλους τους αναγνώστες...Διαβάστε οπωσδήποτε την ανάρτηση: "Σιωνισμός και Παγκοσμιοποίηση"

Τρίτη, Ιανουαρίου 25, 2011

Ξαφνική στήριξη ΗΠΑ για την υφαλοκρηπίδα!

Η αμερικανική πρεσβεία αναγνώρισε (με ρηματική διακοίνωση στις 17 Σεπτεμβρίου 2010), για πρώτη φορά από το...
Ξαφνική στήριξη ΗΠΑ για την υφαλοκρηπίδα!
1976, τις ελληνικές θέσεις που… συζητά ο Παπανδρέου με τον Ερντογάν!
Την ίδια στιγμή που...
ο έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συζητά με τον τούρκο ομόλογό του ζητήματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ειδικότερα το Αιγαίο, το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών και η αμερικανική πρεσβεία στην Ελλάδα αναγνώρισαν το καθεστώς της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου. Ο Αλέξανδρος Τάρκας, εκδότης του περιοδικού «Άμυνα και Διπλωματία» αναφέρεται διεξοδικά στο θέμα στην εφημερίδα «Δημοκρατία».

Σύμφωνα με τον κ. Τάρκα η πλήρης κατοχύρωση της υφαλοκρηπίδας του Καστελόριζου ανοίγει το δρόμο για την ένωση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) της Ελλάδας και της Κύπρου και για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Η αλλάγή στάσης της Ουάσινγκτον, η οποία από την εποχή του «Βυθίσατε το Χόρα» το 1976 και την κρίση του Μαρτίου 1987 τηρούσε ουδετερότητα για την υφαλοκρηπίδα, αποκτά βαρύνουσα σημασία εν όψει των τελικών αποφάσεων του πρωθυπουργού για το διάλογο με την Άγκυρα, αλλά και εν όψει της πιθανής επίσκεψης της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον στην Αθήνα σε δύο εβδομάδες.

Η ρηματική διακοίνωση σύμφωνα με όλες τις πηγές έφτασε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στις 17 Σεπτεμβρίου 2010 και επιβεβαιώνει με τον πιο κατηγορηματικό τις ελληνικές θέσεις για την υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο. Όλα ξεκίνησαν στα μέσα Ιουλίου όταν  το ειδικό ωκεανογραφικό σκάφος «Ναυτίλος» θα εγκαινίαζε τριμηνιαίο κύκλο ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο. Το «Ναυτίλος» χρηματοδοτείται από αμερικανικούς φορείς και από το Πανεπιστήμιο του Ρόντ Άιλαντ. Η Επιτροπή Χορήγησης Αδειών Ερευνών Θαλάσσης (ΕΧΑΕΘ) δεν θα χορηγούσε άδεια για έρευνα στη συγκεκριμένη περιοχή και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν θα επέτρεπε στο «Ναυτίλο» την έρευνα. Η Αθήνα αξίωσε τη μετατόπιση των ερευνών ανατολικά, δηλαδή σε στα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και προσδιόρισαν με γεωγραφικές συντεταγμένες τα ορια της υφαλοκρηπίδας ανατολικά του Καστελόριζου. Η αμερικανική πρεσβεία αποδέχθηκε τις γεωγραφικές συντεταγμένες που δόθηκαν από το ελληνικό υπΕξ στη ρηματική διακοίνωση.

Πηγή: εφημερίδα «Δημοκρατία»
ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών