Όχι φυλακές για τους Εθνικιστές - Το χρονικό της σκευωρίας κατά της τρίτης πολιτικής δύναμης

Οι Νεκροί για την Ιδέα μας θυμίζουν το χρέος της θυσίας απέναντι στα Ιδανικά μας...


Θερμή παράκληση προς όλους τους αναγνώστες...Διαβάστε οπωσδήποτε την ανάρτηση: "Σιωνισμός και Παγκοσμιοποίηση"

Κυριακή, Απριλίου 03, 2011

ΗΠΑ - Εκδήλωση στη Νέα Υόρκη για την επέτειο του Κυπριακού Ελληνισμού της 1ης Απριλίου 1955


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhoybtBz4cV5rqZqSkg9Wp4yFhIhp6RRyKIMklADIxWZLRCsFyUaa9ZjwJqji7nykeflGPg9pFjdDsbho9yzW4q-Sqp41XsUJGPn7kHar2Vi5JzartFBneLxv7gQAgyV5VqXd5ppjBJAxo/s1600/afxentiou_picture1.jpghttp://www.apoellas.com/epeteiaka/images/Afxentiou2.jpg"Η ελευθερία δεν χαρίζεται, δεν αγοράζεται, αλλά κερδίζεται με αγώνες και θυσίες" τόνισε ο υπουργός Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δρ. Χρίστος Πατσαλίδης, μιλώντας σε εκδήλωση της Ομογένειας για να τιμηθεί η επέτειος της 1η Απριλίου 1955, στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο, στην Αστόρια.

Ο κ . Πατσαλίδης αναφέρθηκε στο πνεύμα και το νόημα του ξεσηκωμού των Ελλήνων της Κύπρου για "αποτίναξη του βρετανικού αποικιοκρατικού ζυγού", επισημαίνοντας ότι .."ανεξάρτητα από λάθη και παραλείψεις, οι αγωνιστές εκείνης της εποχής, οδηγημένοι από το φως της ιστορικής μνήμης, οδήγησαν την Κύπρο στην ελευθερία",

Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι "αποτελούν φωνές συνείδησης του καθενός μας", σημειώνοντας παράλληλα τις σημερινές πραγματικότητες και τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Καταλυτικό παράγοντα για την εξεύρεσης "λειτουργικής και δίκαιης λύσης", όπως είπε, αποτελεί η συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζοντας ότι "η Τουρκία δεν θα μπορέσει ποτέ να ενταχθεί στην Ε.Ε., όσο διατηρεί στο νησί μας κατοχικό στρατό και έποικους". Ο κ. Πατσαλίδης ανέφερε ότι "έχουμε ηθικό χρέος να συνεχίσουμε τον αγώνα των ηρώων μας", προσθέτοντας ότι "κλειδί για την επιτυχή έκβαση του αγώνα είναι η ενότητα και η κοινή συστράτευση για απελευθέρωση της Κύπρου".

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, η γενική πρόξενος της Ελλάδας Άγη Μπαλτά, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης Ηλίας Τσεκερίδης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής Πίτερ Παπανικολάου.

Το πολιτιστικό πρόγραμμα επιμελήθηκε και παρουσίασε ο οργανισμός "Ακτίνα" και η πρόεδρός του Έλενα Μαρουλλέτη, η οποία είχε ετοιμάσει δυο ντοκιμαντέρ για τους ήρωες της ΕΟΚΑ 1955-59, Γρηγόρη Αυξεντίου και Κυριάκο Μάτση. Ποιήματα, γράμματα πεσόντων προς τα αγαπημένα τους πρόσωπα, καθώς και επιστολές συγγενών των ηρώων διάβασαν η κ. Μαρουλλέτη και ο ποιητής-στιχουργός Πόλυς Κυριάκου. Τραγούδια εμπνευσμένα από τον κυπριακό αγώνα ερμήνευσε η Μητροπολιτική Χορωδία Νέων της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, υπό τη διεύθυνση της Μαρίας Κολέβα.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ, η γενικής πρόξενος της Κύπρου, Κούλα Σοφιανού, στελέχη ομογενειακών φορέων και αρκετός κόσμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών