Όχι φυλακές για τους Εθνικιστές - Το χρονικό της σκευωρίας κατά της τρίτης πολιτικής δύναμης

Οι Νεκροί για την Ιδέα μας θυμίζουν το χρέος της θυσίας απέναντι στα Ιδανικά μας...


Θερμή παράκληση προς όλους τους αναγνώστες...Διαβάστε οπωσδήποτε την ανάρτηση: "Σιωνισμός και Παγκοσμιοποίηση"

Παρασκευή, Μαρτίου 23, 2012

Ελληνισμός, Εθνικισμός και σύγχρονη ιστορία

“Οι ρίζες του Ελληνικού Εθνικισμού ακόμη και σήμερα πιστεύω πως δεν έχουν ξεκαθαριστεί και οι παρανοήσεις και παρερμηνείες όρων, δογμάτων και αξιών αποτελούν την βασική αιτία πολλών δυσάρεστων καταστάσεων. Πρώτα από όλα να μιλήσω για αυτό που ονομάζεται Ελληνικότης και που αποτελεί, εάν θέλετε, αυτό το ίδιο το υπαρξιακό πρόβλημα του σημερινού ελληνισμού. Τι είναι ο ελληνισμός; Είναι κίνημα πνευματικό; Κίνημα Ιδεολογικό, κίνημα θρησκευτικό; Ή η εθνική ταυτότητα μιας Φυλής μέσα από την διαδρομή της Ιστορίας; Και σε αυτό το θέμα δυστυχώς δεν υπάρχει ενιαία γνώμη σε αυτούς που κατά δήλωσή τους σκέπτονται εθνικά, όπως και δεν υπάρχει ενιαία γνώμη και ερμηνεία της ελληνικής Ιστορίας, η απαραίτητη ερμηνεία του παρελθόντος που είναι και η κλείδα για την ερμηνεία του παρόντος και του μέλλοντος.
Δεν μπορεί κανείς να μιλάει για....
ελληνικό εθνικισμό, για Αρχαία Σπάρτη, για Παρθενώνες και Μαραθώνες και να μην δέχεται ότι οι σημερινοί Έλληνες είναι απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων, αλλά να λέει ότι απλά λόγω ιστορικών περιστάσεων ζούμε στον ίδιο τόπο και μιλούμε την ίδια γλώσσα με τον μεγάλο εκείνο λαό! Δεν μπορούμε ταυτόχρονα να κατηγορούμε τον Φαλμεράγιερ σαν αρνητή της συνεχείας της ελληνικής φυλής και ταυτόχρονα να μιλάμε για τον ελληνισμό χωρίς να τον εννοούμε σαν Φυλή.
Η έννοια της εθνικότητος όπως αυτή προέκυψε από την γαλλική επανάσταση και ο πατριωτισμός της δεδομένης ιστορικής στιγμής δεν μπορεί να έχει σχέση με τον δικό μας εθνικισμό, ούτε και μπορούμε να αρνηθούμε τα χίλια χρόνια ελληνικής ιστορίας στην διάρκεια της αυτοκρατορίας της Κωνσταντινουπόλεως βασιζόμενοι στο γεγονός ότι αφ’ ενός μεν συνδετικός κρίκος του κράτους αυτού ήταν η Ορθοδοξία, αφ’ ετέρου δε ότι μέσα στα πλαίσια του κράτους αυτού ζούσαν και άλλοι λαοί, που συνεπορεύθησαν μαζί μας ιστορικά για πολλούς αιώνες.
Τα πράγματα πιστεύω πως ξεκαθαρίζουν στους τελευταίους αιώνες της Αυτοκρατορίας μας όταν.....

η εξαιρετική συνέχεια 

Ελληνισμός, Εθνικισμός και σύγχρονη ιστορία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών