Όχι φυλακές για τους Εθνικιστές - Το χρονικό της σκευωρίας κατά της τρίτης πολιτικής δύναμης

Οι Νεκροί για την Ιδέα μας θυμίζουν το χρέος της θυσίας απέναντι στα Ιδανικά μας...


Θερμή παράκληση προς όλους τους αναγνώστες...Διαβάστε οπωσδήποτε την ανάρτηση: "Σιωνισμός και Παγκοσμιοποίηση"

Σάββατο, Μαΐου 18, 2013

Η ΕΟΝ του Μεταξά πρωτοπόρος της ανακύκλωσης στην Ελλάδα!

σ.σ. ΠΑΣΠΑΡΤΟΥ: Εθνικισμός και περιβάλλον είναι έννοιες αλληλένδετες. Η εθνικιστική κοσμοθεωρία είναι κατά βάση βιολογική, αναγνωρίζοντας την θέση του ανθρώπου στο περιβάλλον ως ζώντα οργανισμού που πρέπει να ζει αρμονικά με αυτό.


Ανεξαρτήτως των ιδεολογικοπολιτικών ενστάσεων που μπορεί να προβάλλονται για την Εθνική Οργάνωση Νέων (ΕΟΝ) του Μεταξά, αναμφισβήτητα υπήρξε πρωτοπόρος στην ανακύκλωση. Εκπόνησε και υλοποίησε τη μεγαλύτερη προπολεμική εκστρατεία. «Μην πετάτε τίποτε, όλα τα πράγματα είναι χρήσιμα» ήταν το σύνθημα που «εξαπολύθηκε» το καλοκαίρι του 1940 όταν τρίκυκλα ποδήλατα βγήκαν στους δρόμους...
συλλέγοντας κατ’ αρχάς τα άχρηστα χαρτιά. Στη συνέχεια καθορίστηκαν συγκεκριμένες ημερομηνίες, στις οποίες συνεργία της οργάνωσης συγκέντρωσαν οτιδήποτε άχρηστο από τα σπίτια και τα καταστήματα. Το κέρδος ήταν πολλαπλό, αφού πέραν της αυτονόητης περιβαλλοντικής χρησιμότητας – την οποία δε φαίνεται να είχαν υπόψη τους οι οργανωτές της εκστρατείας – ήταν σημαντικά τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη. Πολλά νεαρά άτομα κυρίως από την περιφέρεια, βρήκαν εργασία και οι μισθοί τους εξασφαλίζονταν από την πώληση των ειδών που συγκεντρώνονταν, κυρίως δε του χαρτιού. Η οργάνωση είχε έρθει σε συνεννόηση με τις μεγάλες χαρτοβιομηχανίες και πωλούσε το λευκό χαρτί αντί 7,5 δραχμών και το σκούρο προς 5,5 δραχμές την οκά. Σε χρόνο – ρεκόρ είχαν συγκεντρωθεί περίπου 10.000 οκάδες χαρτιά, που πωλήθηκαν στη Χαρτοβιομηχανία Σαραντόπουλου.


Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι συμφωνίες που έγιναν με τα καταστήματα, τις βιοτεχνίες και τα εργοστάσια των Αθηνών. Συγκεντρώνονταν τα υλικά (γυαλί, μέταλλα, ξυριστικές λεπίδες κ.λπ.) και μεταφέρονταν σε αποθήκες για να ακολουθήσουν διαλογή και πώληση. Η εκστρατεία εκείνη, η οποία βεβαίως διακόπηκε με την έκρηξη του πολέμου, υπήρξε ιδιαίτερα αποδοτική, αφού όχι μόνο υπερκαλύφθηκαν τα κόστη, αλλά απέμειναν και κέρδη, που διατέθηκαν στο κράτος. Σημειωτέον ότι το πλέον πολύτιμο υλικό που συγκεντρώθηκε ήταν τα σωληνάρια της οδοντόπαστας, μπριγιαντίνης και φαρμακευτικών συσκευών, τα οποία ήταν κατασκευασμένα από κασσίτερο και πωλούνταν προς 250 δραχμές το κιλό.

Εφημερίδα "Δημοκρατία" , Ελευθέριος Σκιαδάς.

πηγή

1 σχόλιο:

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών