Όχι φυλακές για τους Εθνικιστές - Το χρονικό της σκευωρίας κατά της τρίτης πολιτικής δύναμης

Οι Νεκροί για την Ιδέα μας θυμίζουν το χρέος της θυσίας απέναντι στα Ιδανικά μας...


Θερμή παράκληση προς όλους τους αναγνώστες...Διαβάστε οπωσδήποτε την ανάρτηση: "Σιωνισμός και Παγκοσμιοποίηση"

Παρασκευή, Οκτωβρίου 31, 2014

ΑΡΧΕΙΑ FOREIGN OFFICE: Ο ΔΙΓΕΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ – ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΟΥΛΟΠΡΕΠΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ.

GRIVAS
Έξι φακέλους που καλύπτουν την περίοδο 1945- 1962 και είναι συγκεντρωμένα στα Βρετανικά Αρχεία τα έγγραφα της Υπηρεσίας Ασφαλείας MI5 και της Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ασφαλείας MI6, αποχαρακτήρισαν οι… φίλοι μας οι Άγγλοι. Πρόκειται για τους μυστικούς φακέλους του Foreign Office για τον Γεώργιο Γρίβα – Διγενή και την ΕΟΚΑ.
Στα έγγραφα αυτά φαίνεται η μεγάλη προσωπικότης του Διγενή, η ακεραιότητα του χαρακτήρα του και η αντίθεσή του στα δόλια προδοτικά σχέδια του τριγώνου Καραμανλή-Αβέρωφ-Μακαρίου.
Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), σε έγγραφο με ημερομηνία 12/6/56 και τίτλο «Ο στρατηγός Γρίβας και η Οργάνωση “Χ”», αναφέρεται πως ο Διγενής ήταν καλός επαγγελματίας στρατιώτης, θαρραλέος, οπαδός της μοναρχίας και λυσσαλέος αντικομμουνιστής.
Μάλιστα, επ’ αυτού αποκαλύπτεται ότι είχε συζητηθεί με......
τον προσωπάρχη του Βρετανού κυβερνήτη της Κύπρου μια πρόταση αμαύρωσης του Γρίβα, μέσα από αρνητική προπαγάνδα για την εθνική του δράση επί κατοχής, με σκοπό να στρέψουν τους αριστερούς της Κύπρου κατά του αγώνα της ΕΟΚΑ. Ωστόσο, αυτό δεν κατέστη δυνατόν, γιατί σύμφωνα με την τελική εκτίμηση των αρμοδίων υπηρεσιών: «κάθε απόπειρα να εφευρεθεί βρωμιά για τον Γρίβα θα ήταν δίκοπο όπλο». Αλλά και δε χρειάστηκε, γιατί οι κομμουνιστές της Κύπρου είχαν ήδη συστρατευθεί με τις δυνάμεις της αποικιοκρατίας!
Περαιτέρω, στις 11/3/59, ο ταξίαρχος Μπιλ Μάγκαν, διευθυντής της ΜΙ5 με ευθύνη συντονισμού των συνεργατών της υπηρεσίας στο εξωτερικό, επιχείρησε μία εκτενέστατη «σκιαγράφηση της προσωπικότητας» του στρατηγού Γρίβα. Τον χαρακτηρίζει αρχικά «ασυνήθιστο άνδρα» και επαναλαμβάνει σε διάφορα σημεία ότι επρόκειτο για έναν άνθρωπο «πρακτικό», ο οποίος δεν ήταν «της αφηρημένης θεωρίας». Στο ίδιο έγγραφο ο Γρίβας- Διγενής περιγράφεται ως ένας άνθρωπος της δράσης, «χωρίς διορατικότητα», αλλά «με αποφασιστικότητα». «Είναι από αυτούς που πράττουν, όχι από αυτούς που σκέφτονται».
Επίσης, στην αναλυτικότατη σκιαγράφηση του χαρακτήρα και των κινήτρων του Γρίβα, ο ταξίαρχος Μάγκαν σχολιάζει πως «η σχέση του Γρίβα με τον Μακάριο δεν ήταν ποτέ εύκολη». Όπως εξηγεί, «έμοιαζαν να μην συμπαθούν ο ένας τον άλλον και σε πολλές αναφορές του πρώτου στον δεύτερο διακρίνεται μια νότα περιφρόνησης».
Όχι ιδιαίτερα ομαλές ήταν και οι σχέσεις του Γρίβα με την κυβέρνηση των προδοτών στην Αθήνα. Όπως αναφέρει ο Μπιλ Μάγκαν, ο Διγενής δεν ήταν «δουλοπρεπής» απέναντι στους πολιτικούς: «Αντίθετα εισερχόταν όσο μπορούσε στα δικά τους χωράφια. Δεν είχε καμία αίσθηση προσωπικής κατωτερότητας». Στα έγγραφα του 1959 το ενδιαφέρον των βρετανικών υπηρεσιών στρέφεται στις πολιτικές επιδιώξεις του Γεωργίου Γρίβα, στις συμβουλές που λάμβανε από συμμάχους του στην Αθήνα και την οξυμένη σχέση του με τον Κ. Καραμανλή και τον τότε Υπουργό Εξωτερικών Ευ. Αβέρωφ.
Για πολύ καιρό ο Γρίβας διατεινόταν ότι δεν είχε πρόθεση να μπει στην πολιτική αρένα της Ελλάδας, ωστόσο η εκτίμηση των Βρετανών ήταν πως θα έπαιρνε την απόφαση, όταν έκρινε ώριμες τις συνθήκες. Πολλές είναι οι αναφορές σε ανησυχία της κυβέρνησης Καραμανλή για την επίπτωση που θα είχε η κάθοδος του Γρίβα στην πολιτική.
Βρετανικές αναφορές εκτιμούσαν ότι ο Γρίβας είχε τέσσερις επιλογές ώστε να βρεθεί στην εξουσία, ενδεχόμενο που για ένα διάστημα αρκετών μηνών θεωρείτο υπαρκτό, τόσο από την Αθήνα όσο και στο Λονδίνο, όπως προκύπτει από τα έγγραφα. Οι επιλογές ήταν είτε η απόσχιση βουλευτών της ΕΡΕ που θα έριχναν την κυβέρνηση Καραμανλή, είτε ο σχηματισμός ενός νέου κόμματος με τον ίδιο επικεφαλής, είτε η λαϊκή πίεση μέσω διαδηλώσεων, είτε τέλος ένα στρατιωτικό πραξικόπημα.
Τέλος, επισημαίνεται η διαφωνία του απελευθερωτή της Κύπρου Διγενή, στις προδοτικές συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου και ότι σκοπίμως οι προδότες σε Αθήνα και Λευκωσία τον είχαν «κρατήσει στο σκοτάδι», ώστε να του παρουσιάσουν «τετελεσμένα».
Πρόκειται για τα τετελεσμένα της μη Ένωσης της Κύπρου με την Μητέρα-Πατρίδα, τα οποία πληρώνει σήμερα η Κύπρος μας, με την κατοχή του 40% των εδαφών της! 
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών