Γράφει ο Σ. Παιδάκος
Επέλεξα να μην βάλω τίτλο στο σημερινό μου άρθρο. Το σκίτσο εξάλλου λέει πάρα πολλά από μόνο του. Το κλίμα τρομοκρατίας που επικρατεί τις δύο τελευταίες μέρες, μάλλον πέτυχε το σκοπό του. Εκεί που το «όχι» είχε ένα σημαντικό προβάδισμα, φθάσαμε στο δια ταύτα με το «ναι», να δείχνει σιγά-σιγά την επικράτηση του.
Οι κλειστές τράπεζες είναι γεγονός, δεν είναι όμως γεγονός τα άδεια υποτίθεται βενζινάδικα, καθώς επίσης και τα άδεια ράφια των υπεραγορών. Το ότι επιθυμούν κάποιοι να διαμορφωθεί ένα κλίμα φόβου στο ευρύ κοινό, είναι αλήθεια. Υπεύθυνη για το κλίμα αυτό είναι η κυβέρνηση και η συστημική αντιπολίτευση. Ήδη η τελευταία, φρόντισε να....
βαφτίσει το «όχι», σε έξοδο από το ευρώ, κατά τη ψήφιση του δημοψηφίσματος στη βουλή, κάτι που ακολουθήθηκε πιστά και από τους εταίρους. Ο πανικός που έχει αρχίσει να διακατέχει ήδη πολλούς συμπατριώτες και οι οποίοι κλείνουν προς το «ναι», φαίνεται να συμφέρει και την κυβέρνηση. Επ’ αυτού, θα σταθώ σε δύο σημεία που μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση.
Τη Δευτέρα, 29-6-015, στο πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής» υπήρχε μία λεζάντα που έλεγε: «νέοι τρόποι φύλαξης χρημάτων». Το άρθρο αναφέρονταν σε μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες, όταν τέθηκε σε εφαρμογή ο έλεγχος κεφαλαίων (capital control ),βρέθηκαν με πολύ μετρητό στα χέρια τους. Αδυνατώντας να καταθέσουν τα χρήματα στις κλειστές τράπεζες, επέλεγαν τις εταιρείες χρηματαποστολών για φύλαξη των χρημάτων τους. Δε σας κάνει εντύπωση το γεγονός, που απ’ τη μία οι τράπεζες επικαλούνται πρόβλημα ρευστότητας, και απ’ την άλλη κλείνουν τις πόρτες στους καταθέτες; Δε λέω ότι με τις καταθέσεις θα λυνόταν εντελώς το πρόβλημα ρευστότητας, αλλά πάντως θα υπήρχε μία μικρή ελάφρυνση. Αφήστε που ακούγεται ότι το ημερήσιο όριο ανάληψης υπάρχει περίπτωση να ελαττωθεί.
Το δεύτερο που μου έκανε εντύπωση, είναι η στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όλοι οι συστημικοί αρχηγοί της αντιπολίτευσης, νυν και πρώην, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν δεν υπερισχύσει το «όχι», η Χώρα μας τίθεται αυτομάτως εκτός ευρώ. Αν είναι τόσο σοβαρά τα πράγματα, όπως ισχυρίζονται, δεν θα έπρεπε να παραιτηθεί ο κ. Παυλόπουλος; Συμφωνώ ότι οι εκλογές δεν θα ήταν ό,τι καλύτερο αυτή τη στιγμή, αλλά τουλάχιστον θα ανέκοβαν την «πτώση», της οικονομίας. Αδυναμία η σκοπιμότητα, εκ μέρους του προέδρου; Την αναφορά μου στον κ. Παυλόπουλο έρχεται να επιβεβαιώσει το άρθρο του καθηγητού του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωστή, που δημοσιεύτηκε χθες, 2-7-015, στην «Καθημερινή» όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: «Οι πιο θλιβερές φυσιογνωμίες είναι εκείνοι οι διανοούμενοι που έχοντας πλήρη συνείδηση του τι ακριβώς συμβαίνει, προσπαθούν να βγάλουν την ουρά τους απέξω τώρα που ήρθαν τα δύσκολα. Αλλά και που δεν έχουν το θάρρος να πουν την αλήθεια και ψελλίζουν εκκλήσεις. Τι κρίμα, κύριε καθηγητά…».
Τέλος, το συμβούλιο της ευρώπης, του οποίου είμαστε μέλη ως Χώρα, έκρινε ως αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα με την αιτιολογία ότι, δεν υπήρξε ο κατάλληλος χρόνος ώστε να ενημερωθούν σωστά οι πολίτες. Μένει να αποφανθεί και το Συμβούλιο της Επικρατείας, την Παρασκευή, για το αν θα οδηγηθούμε ή όχι σε δημοψήφισμα.
Συνεχίζουν πολλοί να βάλλουν κατά της Χρυσής Αυγής, η οποία επέλεξε να μην αποκλίνει από τις θέσεις και τις απόψεις της. Οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες των αντιπάλων μας, προσπαθούν να εντείνουν το ήδη φορτισμένο κλίμα που υπάρχει μεταξύ των πολιτών. Συναγωνιστές ψυχραιμία !
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών