Όχι φυλακές για τους Εθνικιστές - Το χρονικό της σκευωρίας κατά της τρίτης πολιτικής δύναμης

Οι Νεκροί για την Ιδέα μας θυμίζουν το χρέος της θυσίας απέναντι στα Ιδανικά μας...


Θερμή παράκληση προς όλους τους αναγνώστες...Διαβάστε οπωσδήποτε την ανάρτηση: "Σιωνισμός και Παγκοσμιοποίηση"

Δευτέρα, Οκτωβρίου 26, 2009

Οι επιπτώσεις των ισοτιμιών στην ελληνική οικονομία

http://xryshaygh.files.wordpress.com/2008/06/moneycogs.jpg

Σε μία περίοδο παγκόσμιας ύφεσης, όλα τα κράτη προσπαθούν να κρατούν «χαμηλά» το νόμισμά τους προκειμένου να βοηθήσουν την ανάπτυξη της οικονομίας τους. Ο «ανταγωνισμός» αυτός μεταξύ των νομισμάτων και των κεντρικών τραπεζών δημιουργεί άλλες φορές πονοκέφαλο, άλλες φορές αμηχανία και άλλες φορές θετικές... παρενέργειες.
Για παράδειγμα, με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στο 1,50 η τιμή του πετρελαίου θα έπρεπε να ήταν 88 δολάρια το βαρέλι. Ομως, είναι χαμηλότερα κατά τουλάχιστον 8 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με υπολογισμούς της DakaBank. Μία ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στο 1,55 μπορεί να οδηγήσει την τιμή του πετρελαίου στα 96 δολάρια, σύμφωνα με τους ίδιους υπολογισμούς.
Τι σημαίνουν αυτά για την ελληνική οικονομία; Σύμφωνα με υπολογισμούς τραπεζικών στελεχών, πανεπιστημιακών μελετών και διεθνών οργανισμών, η ανατίμηση του ευρώ στο εννεάμηνο «απορροφά» από τον πληθωρισμό περίπου 1,20 ποσοστιαίες μονάδες. Ομως, η επίπτωση αυτή θα φανεί σε ένα έτος από σήμερα. Αντίθετα, η ανατίμηση του ευρώ από τις αρχές του έτους, εκτιμάται ότι «ροκανίζει» τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες. Και αυτό θα φανεί σε ένα έτος.
Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές εξαγωγές, η επίπτωση εκτιμάται σε περίπου 0,1 της μονάδας.του AEΠ. Ολα αυτά μπορεί να σημαίνουν μείωση της απασχόλησης σε ένα έτος (ή μείωση του ρυθμού αύξησης των νέων θέσεων εργασίας) κατά 3.000 με 4.000 άτομα. Αν μάλιστα επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη για αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης 1,5% φέτος, τότε η αντίστοιχη μείωση της απασχόλησης μπορεί να ανέλθει σε 45.000 θέσεις, ή σε άνοδο περίπου κατά 1 μονάδα του ποσοστού ανεργίας.
Η άνοδος του πετρελαίου μπορεί να πριμοδοτήσει τον πληθωρισμό με 0,38 της μονάδας σε ένα έτος και να μειώσει τον ρυθμό ανάπτυξης έως μισή μονάδα μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2010. Η Morgan Stanley έχει υπολογίσει ότι αύξηση κατά 10% της σταθμισμένης ισοτιμίας του ευρώ οδηγεί σε επιβράδυνση στην Ευρωζώνη κατά 0,2-0,3% στον ρυθμό ανάπτυξης ένα χρόνο μετά την ανατίμηση. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, μία άνοδος κατά 10% της σταθμισμένης ισοτιμίας του ευρώ (με βάση τα νομίσματα των χωρών όπου εξάγει η Ε.Ε.), προκαλεί μείωση του πληθωρισμού κατά 0,7% τον πρώτο χρόνο μετά την ανατίμηση.
Οι υπολογισμοί και οι εκτιμήσεις αυτοί θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς προκύπτουν από οικονομετρικά μοντέλα που στηρίζονται σε μία σειρά παραδοχών. Ενώ λοιπόν ο ΟΟΣΑ είχε προβλέψει αρνητική επίπτωση στην Ευρωζώνη το 2007-2008 για τις εξαγωγές λόγω ανατίμησης του ευρώ, αυτές εκείνη την περίοδο σημείωσαν αύξηση.
"Καθημερινή"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών