Όχι φυλακές για τους Εθνικιστές - Το χρονικό της σκευωρίας κατά της τρίτης πολιτικής δύναμης

Οι Νεκροί για την Ιδέα μας θυμίζουν το χρέος της θυσίας απέναντι στα Ιδανικά μας...


Θερμή παράκληση προς όλους τους αναγνώστες...Διαβάστε οπωσδήποτε την ανάρτηση: "Σιωνισμός και Παγκοσμιοποίηση"

Δευτέρα, Οκτωβρίου 26, 2009

Η διπλωματία της Τουρκίας σε εγρήγορση


Οι διμερείς σχέσεις σε πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο θα βρεθούν στο επίκεντρο συνομιλιών που θα έχει, στο Βελιγράδι, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος θα συναντηθεί με το Σέρβο ομόλογό του, Μπόρις Τάντιτς και άλλους πολιτικούς φορείς.

Ο Τούρκος πρόεδρος θα συνοδεύεται από ομάδα επιχειρηματιών που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη Σερβία.

Ο Αμπντουλάχ Γκιούλ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ντάνας" του Βελιγραδίου επισήμανε ότι, "η συνεργασία Σερβίας-Τουρκίας είναι σημαντική για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και την ανάπτυξη κοινών σχεδίων".

Ο πρόεδρος της Τουρκίας χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας τη συνεργασία των δύο χωρών, τονίζοντας χαρακτηριστικά: "Η Τουρκία αποδίδει μεγάλη σημασία στην κοινή στρατηγική συνεργασία και πιστεύουμε ότι ο στόχος αυτός έχει επιτευχθεί. Είμαι ικανοποιημένος από το γεγονός ότι στο θέμα αυτό, υπάρχει η αναγκαία βούληση και στις δύο πλευρές. Η Τουρκία και η Σερβία, οι οποίες στη διάρκεια της ιστορίας εξελίχθησαν σε βασικές χώρες των Βαλκανίων, παραμένουν βασικές και στις σημερινές συνθήκες".

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, αναφερόμενος στην απόφαση της χώρας του να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, επισήμανε ότι η απόφαση αυτή δεν στρέφεται κατά της Σερβίας και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο για την ανάπτυξη της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Άγκυρας και του Βελιγραδίου.

Αναφορικά με την κατάσταση στη Βοσνία, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι η χώρα του "αποδίδει μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη διατηρεί την εδαφική της ακεραιότητα, πολυπολιτισμική και πολυεθνική σύνθεση και κυριαρχία".

Συμπλήρωσε δε ότι, "η Τουρκία επιθυμεί να επικρατήσει στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη η ολοκλήρωση και όχι ο κατακερματισμός", εκτιμώντας ότι "η προσπάθεια υπονόμευσης των αρμοδιοτήτων της κεντρικής διοίκησης δεν θα επιφέρει τίποτα καλό, σε καμία εθνοτική κοινότητα".

Ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, ενώ σε ερώτηση για τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η χώρα του στην πορεία αυτή τόνισε: "Στόχος της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ είναι η πλήρης ένταξη, σύμφωνα με τη συμφωνία- πλαίσιο του Οκτωβρίου 2005. Κάνουμε ό,τι εναπόκειται σε μας κατά τη διαδικασία των συνομιλιών. Η προσδοκία μας από την ΕΕ και τις χώρες μέλη είναι να μην επιτραπεί η ανάμειξη πολιτικών ιδεών και κινήτρων της εσωτερικής πολιτικής στην ενταξιακή διαδικασία, η οποία είναι τεχνικής φύσεως. Εν τέλει, η πλήρης ένταξη στην ΕΕ αντανακλά τον επί μακρόν στόχο της Τουρκίας προς το μετασχηματισμό και την αναμόρφωση. Σε κανέναν δεν θα είναι χρήσιμη η αποτυχία μιας τόσο σοβαρής διαδικασίας εξαιτίας κάποιων βραχυπρόθεσμων προσδοκιών".

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Σερβία θα συναντηθεί με του πολιτικούς εκπροσώπους των Μποσνιάκ του Σαντζακίου και με θρησκευτικούς ηγέτες της ισλαμικής κοινότητας στη Σερβία.
ANA-MPA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών