Όχι φυλακές για τους Εθνικιστές - Το χρονικό της σκευωρίας κατά της τρίτης πολιτικής δύναμης

Οι Νεκροί για την Ιδέα μας θυμίζουν το χρέος της θυσίας απέναντι στα Ιδανικά μας...


Θερμή παράκληση προς όλους τους αναγνώστες...Διαβάστε οπωσδήποτε την ανάρτηση: "Σιωνισμός και Παγκοσμιοποίηση"

Τρίτη, Ιουλίου 27, 2010

Σε... τροχιά ΟΣΕ και άλλες ΔΕΚΟ

Μια εις βάθος αναδιάρθρωση των μεγάλων ελλειμματικών ΔΕΚΟ, με πρώτες τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, υποσχέθηκε χθες σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στους εκπροσώπους της τρόικας που τον επισκέφθηκαν, αρχίζοντας τον έλεγχο εφαρμογής του μνημονίου.
Μάλιστα, ο κ. Παπακωνσταντίνου δεσμεύθηκε σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών ότι η κυβέρνηση θα ετοιμάσει, ώς το τέλος του χρόνου, νομοσχέδιο για τις εν λόγω ΔΕΚΟ, όπως έκανε και για τον ΟΣΕ, χωρίς αυτό να σημαίνει υποχρεωτικά ότι θα ακολουθηθεί το ίδιο μοντέλο στις δυο περιπτώσεις.

Ελεγκτικοί οίκοι
Οι ελλειμματικές ΔΕΚΟ,
όπως και τα νοσοκομεία, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα ασφαλιστικά ταμεία, που μπορεί να κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις για το έλλειμμα και για το χρέος, βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των ανησυχιών της τρόικας σ΄ αυτήν την επιθεώρηση, από την οποία θα κριθεί η χορήγηση της δεύτερης δόσης του δανείου στην Ελλάδα. Γι΄ αυτό και ο κ. Παπακωνσταντίνου και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γ. Ζαννιάς, που συναντήθηκαν χθες με την αντιπροσωπεία της, επεχείρησαν να δώσουν καθησυχαστικές απαντήσεις. Είπαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι σε όλα τα νοσοκομεία θα εγκατασταθούν σταδιακά ελεγκτικοί οίκοι, ενώ διαβεβαίωσαν ότι ακόμη κι αν υπάρξουν έκτακτες δαπάνες στις ΔΕΚΟ, τα νοσοκομεία ή τα ασφαλιστικά ταμεία, δεν θα σημειωθεί υπέρβαση στον στόχο του προϋπολογισμού.

Οπως εξήγησαν, αφενός υπάρχει «μαξιλάρι» 4 δισ. ευρώ λόγω του ότι οι δαπάνες έχουν συγκρατηθεί περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν και αφετέρου τα έσοδα- τα οποία σημειώνουν υστέρηση- θα αυξηθούν το β΄ εξάμηνο, καθώς θα φανεί η επίδραση της τελευταίας αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ. Εξάλλου, η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να αλλάξει έως τον Σεπτέμβριο τις δομές του φορολογικού συστήματος, δημιουργώντας εξειδικευμένες ομάδες δράσης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ανοίγουν τα «κλειστά»
Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν απέκλεισε εξάλλου το ενδεχόμενο να επισπευσθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές, ξεκινώντας από το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, που έχει προγραμματιστεί για το 2011. Το θέμα αφορά μηχανικούς, φαρμακοποιούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους και ορκωτούς λογιστές, εκτός βεβαίως από τους ιδιοκτήτες φορτηγών. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή είναι και η επιθυμία της τρόικας, η οποία σχεδιάζει να τροποποιήσει το μνημόνιο ώστε να προωθήσει ορισμένες αλλαγές τις οποίες θεωρεί επείγουσες. Το άνοιγμα των επαγγελμάτων είναι μια από αυτές καθώς συνδέεται με την τόνωση της ανάπτυξης.

Ενα άλλο θέμα που απασχολεί την τρόικα σε σχέση με την ανάπτυξη είναι η καθυστέρηση είσπραξης πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάτι που ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε λέ γοντας ότι αυτό οφείλεται σε καθυστερήσεις ορισμένων υπουργείων στην εκτέλεση δημοσίων έργων.

Σχετικά με την ανάπτυξη πάντως, ο κ. Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι η μείωση του ΑΕΠ αναμένεται να περιοριστεί μεταξύ 3% και 3,2%, έναντι πρόβλεψης του μνημονίου για 4%.

Η αντιπροσωπεία της τρόικας θα έχει σήμερα και κυρίως αύριο σειρά συναντήσεων με τους υπουργούς Οικονομίας κ. Λ. Κατσέλη, Απασχόλησης κ. Α. Λοβέρδο, Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούση, Υγείας κ. Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Αμυνας κ. Ε. Βενιζέλο, Περιβάλλοντος κ. Τ. Μπιρμπίλη και Υποδομών κ. Δ. Ρέππα, ενώ θα επισκεφτεί επίσης την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ελληνική Στατιστική Αρχή, τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, τον ΣΕΒ καθώς και τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ (εφόσον οι τελευταίες απαντήσουν θετικά στο σχετικό αίτημα). Θα έχουν επίσης συνάντηση με τη Νέα Δημοκρατία.

Η αντιπροσωπεία, της οποίας προΐστανται οι Π. Τόμσεν από το ΔΝΤ, Σ. Ντερόουζ από την Ευρωπαϊκή Ενωση και Κ. Μαζούχ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα έχει ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς της ώς το τέλος της εβδομάδας, οπότε και θα αρχίσει να συντάσει το σχέδιο των συμπερασμάτων της. Εφόσον η έκθεσή της είναι - όπως αναμένεται- θετική, η Ε.Ε. και το ΔΝΤ αναμένεται να εγκρίνουν τη δεύτερη δόση του δανείου, η εκταμίευση της οποίας τοποθετείται στις 13 Σεπτεμβρίου.
"Τα ΝΕΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών