Όχι φυλακές για τους Εθνικιστές - Το χρονικό της σκευωρίας κατά της τρίτης πολιτικής δύναμης

Οι Νεκροί για την Ιδέα μας θυμίζουν το χρέος της θυσίας απέναντι στα Ιδανικά μας...


Θερμή παράκληση προς όλους τους αναγνώστες...Διαβάστε οπωσδήποτε την ανάρτηση: "Σιωνισμός και Παγκοσμιοποίηση"

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 14, 2010

11 χρόνια χωρίς τον Γιάννο Κρανιδιώτη

Πριν από έντεκα χρόνια χάσαμε άδικα και πρόωρα τον Γιάννο Κρανιδιώτη. Χάσαμε τον άνθρωπο, τον πολιτικό, τον οραματιστή. Χάσαμε τον αρχιτέκτονα και σκαπανέα της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε.
Μεγάλοι σταθμοί το 1988, όταν ο Γιάννος Κρανιδιώτης συμβουλεύει την κυπριακή κυβέρνηση να υποβάλει αίτηση, επί Ελληνικής Προεδρίας, για ένταξη στην Ε.Ε. Μια αίτηση που υποβάλλεται δύο χρόνια αργότερα.
Το 1994...
έχουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Κέρκυρας, με βάση την οποία η Κύπρος πρέπει να περιληφθεί στα κράτη που θα περιλαμβάνονται στην επόμενη διεύρυνση.
Οι αποφάσεις του Ελσίνκι και της Νίκαιας και ο ενταξιακός διάλογος οδηγούν στην Κοπεγχάγη, και στις ιστορικές ημερομηνίες της 16ης Απριλίου στην Αθήνα, με την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης και της 1ης Μαΐου 2004, με την οριστική ένταξη της πατρίδας μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Η Κύπρος μπορεί πλέον να προσβλέπει σε ένα μέλλον με ασφάλεια, με ευημερία, με ανάπτυξη, με κοινωνική συνοχή, με προοπτική ανατροπής των κατοχικών δεδομένων και επανένωσης της πατρίδας μας.
Ο Κρανιδιώτης δεν υπήρξε απλώς ο ακούραστος αγωνιστής των δικαίων του Ελληνισμού, της Ελλάδας και της Κύπρου. Δεν ήταν μόνο ο κορυφαίος μαχητής και πρωταγωνιστής για το Κυπριακό μέσα στον ελλαδικό χώρο, εργάτης για την εκπλήρωση του μεγάλου οράματος για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Κρανιδιώτης ήταν, κυρίως, ο οραματιστής των μεγάλων αλμάτων και των ανοικτών οριζόντων για τον Ελληνισμό, που μπορούσε να προωθήσει με τη μεθοδικότητα του ικανού πολιτικού. Με το πάθος του ιδεολόγου και τη μαχητικότητα του αγωνιστή, εξοπλισμένος με την ιώβεια υπομονή ενός έμπειρου διπλωμάτη, γνώριζε την τέχνη της βολιδοσκόπησης των προθέσεων και με μεθοδικότητα και συστηματική δουλειά κέρδιζε κρίσιμες μάχες.
Ο Γιάννος Κρανιδιώτης αγωνιούσε και εργαζόταν για έναν Ελληνισμό που να ξεπερνά τα πολιτικά όρια της μεταπολεμικής Ελλάδας, που να μπορεί να αποτελεί δημιουργικό πρωταγωνιστή στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου.
Στο Υπουργείο Εξωτερικών διαμόρφωσε μια σχολή διπλωματίας με χαρακτηριστικά τη συστηματική προετοιμασία, την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητα.
Όντας βαθύτατα πολιτικοποιημένος και κομματικά ενταγμένος, κράτησε εν τούτοις αποστάσεις ασφαλείας από κομματικά αξιώματα.
Αν και η ζωή του Γιάννου Κρανιδιώτη υπήρξε σύντομη, το όραμά του για την Κύπρο, την Ελλάδα και τον Ελληνισμό παραμένει διαχρονικό, αλλά επίκαιρο όσο ποτέ.
Έντεκα χρόνια μετά τον πρόωρο χαμό του, η Κύπρος συνεχίζει τον αγώνα για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και για μια λύση δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη.
Η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της Κύπρου, παρά το ότι δεν έφερε ακόμα τον τερματισμό του συνεχιζόμενου δράματος του λαού μας, αποτελεί εν τούτοις τον αδιαπέραστο πολιτικό και νομικό θώρακα της Κυπριακής Δημοκρατίας, και βάθρο προς αξιοποίηση, για να είναι η λύση του Κυπριακού εμβαπτισμένη στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Φτάνει να το συνειδητοποιήσουμε, όπως το είχε συνειδητοποιήσει ο Γιάννος Κρανιδιώτης.
Η ζωή και το έργο του Κρανιδιώτη θα αποτελούν μόνιμη πηγή έμπνευσης για τη συνέχιση ενός αγώνα που δεν έχει ακόμα δικαιωθεί.
Σημ: Ο Γιάννος Κρανιδιώτης σκοτώθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1999 σε αεροπορικό δυστύχημα. Στο ίδιο δυστύχημα σκοτώθηκε και ο γιος του Νικόλας.
ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ Λ. ΟΜΗΡΟΥ
Πρόεδρος ΕΔΕΚ
sigmalive

Η σελίδα του στη wikipedia εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών