Όχι φυλακές για τους Εθνικιστές - Το χρονικό της σκευωρίας κατά της τρίτης πολιτικής δύναμης

Οι Νεκροί για την Ιδέα μας θυμίζουν το χρέος της θυσίας απέναντι στα Ιδανικά μας...


Θερμή παράκληση προς όλους τους αναγνώστες...Διαβάστε οπωσδήποτε την ανάρτηση: "Σιωνισμός και Παγκοσμιοποίηση"

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 08, 2010

Ύφεση 3,7% το δεύτερο τρίμηνο

Συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 3,7% καταγράφηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2010, ενώ την ίδια στιγμή η καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 5,1%.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (Α.Ε.Π.) της Ελλάδας (σε σταθερές τιμές 2000), παρουσίασε πτώση κατά...
3,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2010, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009.

Επίσης, μειώθηκε κατά 1,8% σε σχέση με το πρώτο φετινό τρίμηνο. Τα αρχικά στοιχεία έκαναν λόγο για μείωση 3,5%.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 18,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Στις κατοικίες μειώθηκαν κατά 19,3%, στον μηχανολογικό εξοπλισμό κατά 10,6%, στις λοιπές κατασκευές κατά 27% και στον εξοπλισμό μεταφορών κατά 20,9%.

Η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 5,1% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Μείωση καταγράφεται τόσο στη δημόσια κατανάλωση (8,4) όσο και στην ιδιωτική κατανάλωση (4,2%).

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου εμφανίζεται μειωμένο κατά 28,1%, συμβάλλοντας θετικά στο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ.

Μείωση κατά 13,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Μείωση κατά 21,1% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 11,4%.

Μείωση κατά 5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 παρουσίασαν και οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Μείωση κατά 2,3% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 7%.

Όσον αφορά στην εκτίμηση του ΑΕΠ με την προσέγγιση της παραγωγής, η συνολική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία παρουσίασε μείωση κατά 6,3%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009, και μείωση κατά 3,9% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Αύξηση στην προστιθέμενη αξία παρουσίασε μόνο ο κλάδος γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας, κατά 1,9%.

Αντίθετα, μείωση στην προστιθέμενη αξία, παρουσίασαν οι άλλοι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας και συγκεκριμένα:

Ο κλάδος της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, κατά 6,6%, των κατασκευών κατά 24,7%, τoυ εμπορίου, ξενοδοχείων-εστιατορίων, μεταφορών και επικοινωνιών κατά 10,8%, ο κλάδος χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων, δραστηριοτήτων σχετικών με την ακίνητη περιουσία, εκμισθώσεων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κατά 2,7% καθώς και ο κλάδος των λοιπών υπηρεσιών κατά 1,2%.

Σε τρέχουσες τιμές οι αμοιβές των απασχολουμένων μειώθηκαν κατά 3,9% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009.

Σημειώνεται πως από το πρώτο τρίμηνο του 2010 έχει αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των συναλλαγών της Γενικής Κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να διακόπτεται η συνέχεια της σειράς των στοιχείων μεταξύ των τριμήνων των ετών 2009 και 2010.

Το γεγονός αυτό επηρεάζει τη συγκρισιμότητα των στοιχείων και επομένως ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ μεταξύ των τριμήνων των δύο ετών θα πρέπει να χρησιμοποιείται με επιφύλαξη.

Το πρόβλημα αυτό θα αντιμετωπιστεί μέχρι το τέλος του έτους με την αναθεώρηση των στοιχείων του 2009.
tanea online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών